Pensii 2024. Actuala legislaţie va duce la o majorare a pensiilor cu 14%, a anunţat FMI. Experții Fondului susțin că bugetul pentru anul viitor este strâmtorat, iar dacă la pensii vor ajunge mai mulţi bani, se vor tăia de la alte sectoare importante.
Fondul Monetar Internaţional recomandă creşteri mai mici pentru pensiile românilor. Întrebat care este recomandarea FMI în ceea ce priveşte creşterea pensiilor în România, Jan Kees Martijn, şeful misiunii Fondului în România, a replicat:
„Situaţia bugetului este foarte strâmtorată şi în acest an, şi anul viitor.
Trebuie să vă uitaţi foarte atent, dacă veţi cheltui mai mult într-un sector, trebuie să cheltuiţi mai puţin pe altceva, la fel şi pentru pensii.
Înţeleg că actuala legislaţie va duce la o creştere a pensiilor cu 14%. Este o creştere mare, ceea ce va duce la faptul că aveţi mai puţin loc pentru alte cheltuieli.
Trebuie să vă uitaţi şi la alte reforme, reforma pensiilor speciale este în curs de desfăşurare, apoi este reforma tuturor pensiilor care este o ţintă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), anul viitor.
Aceste reforme sunt foarte, foarte importante pentru sistemul de pensii, dar şi pentru sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung”, a spus şeful misiunii FMI în România, Jan Kees Martijn, într-un interviu pentru Antena 3.
Pensii 2024. Ce înseamnă creșterea de 14%?
Un număr de 4.772.544 de pensionari era înregistrat la finele lunii martie 2023 în România, cu 3.214 persoane mai puţin comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 1.960 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Dintre cei 4.772.544 de pensionari înregistrați, 681.369 au perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 567 de lei. Pensia acetora ar urma să crească doar cu 85 de lei și să ajungă la 665 de lei.
Apoi, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.814.009 persoane, dintre care 2.193.980 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.184 de lei. Astfel, pensia acestora ar urma să cerască cu suma de 326 de lei, ajungând la 2.511 lei.
Pensii 2024. Boloș nu a spus cum a ajuns la 14%
Guvernul anunță cu ce sume cresc pensiile în 2024. Majorările vor însemna 16 miliarde de lei
Newsweek România a scris că la 1 ianuarie ar urma să se producă cea mia mare creștere a pensiilor din România de după 1989. În scenariul de atunci, procentuld e indexare al pensiei era apropiat de cel amintit de Boloș: 16%.
Pensiile românilor ar urma să crească de la 1 ianuarie 2024. Punctul de pensie ar urma să crească la 2.081 de lei, o creștere cu 16,5%. La această creștere s-a ajuns, în principal, urmare a creșterii inflației. Astfel, potrivit legii, pensiile cresc anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.