Cade prima zăpadă în weekend. Meteorologii anunţă lapoviţă şi ninsori la munte: „Este posibil să avem valori negative”

Noaptea dinspre vineri spre sâmbătă, 7 octombrie, va fi destul de rece în jumătatea nordică a țării, dar și în sud-vest. Local, în zonele de vale, temperatura va scădea dimineața sub 4- 5 grade.
Filip Stan
06 oct. 2023, 20:58
Cade prima zăpadă în weekend. Meteorologii anunţă lapoviţă şi ninsori la munte:

Weekend-ul va aduce o vreme foarte capricioasă, cu variații mari de temperatură, intervale cu vânt puternic în mai multe zone și ploi locale, dar şi ninsori la munte.

„În zona montană foarte înaltă din nordul Carpaţilor Orientali, pe parcursul zilei de duminică, la altitudini foarte mari sunt posibile şi precipitaţii mixte, primele din acest sezon, însă nu trebuie să ne mire, pentru că este toamnă.(…) Mâine, rămânem cu vremea caldă în mare parte din ţară, cu maxime care vor depăşi 20 de grade peste tot, doar în depresiuni să fie undeva pe la 17-18 grade. Din nou, mâine, vom avea 27 de grade în sudul ţării.

Temperaturi cu minus vom avea în Transilvania, în noaptea de duminică spre luni şi luni spre marţi. În depresiuni, sunt posibile şi valori de minus 5 – minus 3 grade.

Prognoza meteo. Val de aer polar peste toată România, se trece de la vară direct la iarnă. Temperaturile ajung la limita îngheţului
Duminică avem chiar două anotimpuri. În jumătatea de nord se va răci semnificativ, vor fi doar 12-15 grade prin extremitatea de nord, dar în sud va fi foarte cald în continuare, duminică, – 28-29 de grade. Însă trebuie să fim atenţi la vânt. Se va intensifica în toate zonele. În zonele joase, aşteptăm rafale de 50-65 km/h, iar pe crestele montane va sufla chiar tare – rafale de peste 80-90 km/h.

Tot duminică, local şi temporal, va ploua slab în jumătatea de nord a teritoriului. În sud şi în est este secetă cruntă, nu a mai plouat ca lumea de două luni.
Citește și: Prognoza meteo. Un ciclon polar se apropie de România. Meteorologii au cele mai proaste veşti, vine ger dinspre Siberia

Vom reveni la vreme plăcută. Acest puseu rece este destul de brusc, dar trece repede. După ziua de luni, deja de marţi ne încălzim, vom reveni cât de cât la temperaturi apropiate de normal.

Weekendul următor vom vorbi din nou de temperaturi de vară, cel puţin în partea de sud a ţării – vom depăşi 25 de grade la amiază. Trebuie să ne mai așteptam la astfel de extreme de-a lungul toamnei”, a spus Mihai Timu, la Digi 24.

Duminică: vânt puternic și răcire accentuată a vremii
Duminică, 8 octombrie, alegerea hainelor potrivite nu va fi deloc ușoară. Dacă în prima partea zilei termometrele vor arăta până la 25 – 27 de grade în unele zone, după-amiaza va pătrunde dinspre nord o masă de aer rece, de origine arctică, care va dizloca rapid aerul cald existent.

Contrastul din cele două mase de aer va fi impresionant, mai ales în jumătatea estică a țării, unde temperatura va scădea chiar și cu 5 – 10 grade în doar 2 – 3 ore!

Frontul va fi însoțit și de unele ploi locale, în general slabe cantitativ în afara arealelor montane. Pe culmile din nordul Carpaților Orientali, sunt posibile și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Elena Mateescu, ANM: „Duminică vom observa o răcire în jumătatea nordică a țării. Este posibil să consemnăm valori negative”

Elena Mateescu, directorul ANM, anunță că vremea se va răci în zilele următoare, în special în jumătatea nordică a țării.

„Cu siguranță ne mai bucurăm de această vară târzie, pentru că perioada cu frig va fi una de scurtă durată.  Astăzi consemnăm valori deja apropiate în jumătatea sudică a țării de pragul unei zile de vară, 24 de grade la București și la Caracal, Băilești, Calafat, Cernavodă, în timp ce în jumătatea nordică a țării doar 15-20 de grade.

Cel mai frig este în zona montană înaltă, de pildă, 4 grade la Călimani.  Sâmbătă contăm pe valori de 17-27 de grade.

Într-adevăr, duminică vom observa o răcire în jumătatea nordică a țării, în special pentru că valorile de temperaturi se vor situa între 14-20 de grade, în timp ce în sud este posibil să mai consemnăm 28 de grade.
Luni, răcirea va fi de interes și în jumătatea sudică a țării, acolo unde maximele, de altfel la scara întregii țări, se vor situa între 9-19 grade Celsius, însă de marți, din nou, temperaturi de 24-26 de grade în sudul țării.

Minimele vor fi unele coborâte. Este posibil deja să consemnăm în zonele depresionare, la acest sfârșit de săptămână și începutul săptămânii viitoare, chiar valori negative, până la -2 grade C.

Așa cum spuneam, intensificările de vânt vor mai fi de interes, pentru că acestea cu siguranță vor fi în special în zona montană, acolo unde rafalele vor putea depăși 70-80 km/ h, dar și în restul țării, în zonele mai joase din partea de vest, centru-nord a țării, cu rafale de 40-50 km/h, ceea ce va face cu siguranță ca senzația de rece să fie una resimțită la nivelul temperaturilor”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Permisul auto nu mai rămâne suspendat. Lege nouă în România: S-a validat dreptul de a conduce
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Primele declarații ale Oanei Roman după ce i-a deschis proces penal lui Marius Elisei!
Spynews
Cine este Loredana Martin, ispita de la Insula iubirii. Tânăra a interacționat cu multe vedete internaționale | FOTO
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru București și Bacău
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'