Burse școlare 2023. Motivele care pot duce la pierderea ajutorului financiar

Conducerile tuturor școlilor vor transmite, până în 20 octombrie, inspectoratelor școlare lista elevilor care se califică pentru burse școlare, pe lunile septembrie și octombrie, și sumele estimate pentru plata burselor.
Filip Stan
09 oct. 2023, 09:12
Burse școlare 2023. Motivele care pot duce la pierderea ajutorului financiar

Toate școlile vor transmite până la data de 20 octombrie 2023 lista elevilor beneficiari şi sumele estimate pentru plata burselor școlare pe lunile septembrie si octombrie 2023.

„În conformitate cu prevederile art. 23 alin. (1), art. 24 alin. (1), (3), respectiv ale art. 4 alin. (1) ,art. 18 alin. (2)-(3) ale OME nr. 6238/2023 şi ale art. 108 alin. (3) al Legii nr. 198/2023, vă solicităm să transmiteţi, până la data de 20 octombrie 2023, pe categorii de burse, lista elevilor beneficiari, numărul acestora şi sumele estimate pentru plata burselor, pe lunile septembrie si octombrie 2023, prin completarea paginilor machetei trimise pe e-mail-urile unitatilor de învăţământ”, potrivit documentului ISJ Mureș, citat de Edupedu.ro.

Citește și: Burse școlare 2023. Regulile noi la acordarea burselor. Cine le mai poate cumula

 

Motivele care pot duce la pierderea bursei școlare

Ministerul Educației a stabilit metodologia-cadru pentru acordarea burselor școlare, aplicabilă din anul școlar 2023-2024. Potrivit documentului, în acest an școlar vor fi acordate cinci tipuri de burse școlare:

Bursele școlare se acordă doar pe perioada cursurilor școlare, nu și în vacanțe, cu câteva excepții. Pentru elevii din anii de final de ciclu, clasa a VIII-a și clasa a XII-a, bursele se dau inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice, potrivit Edupedu.ro.

 

Ce burse școlare se pot cumula în anul școlar 2023 – 2024

Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa tehnologică.

Bursa tehnologică, care se acordă doar elevilor de la școlile profesionale și cele duale, se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa socială.

Bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse.

Totodată, elevii pot beneficia și de alte tipuri de burse, pe bază de contract încheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice sau acordate de autoritățile administrației publice locale. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat, prevede metodologia.

Legea 198/2023 privind învățământul preuniversitar reglementează și motivele care pot duce la suspendarea temporară a burselor școlare. Legislația prevede că bursele pot fi retrase ori suspendate pe o perioadă determinată, în situații diverse, cum ar fi note scăzute la purtare, existența unui număr mare de absențe ori abateri ale elevului de la obligațiile care îi revin și care sunt clar specificate de legea menționată.

Bursele de excelență olimpică au o valoare cuprinsă între 700 și 3.000 de lei și sunt acordate elevilor, în funcție de distincțiile primite de aceștia la olimpiade internaționale sau naționale. Acordarea acestei burse este condiționată de obținerea notei 10 la purtare.

Bursele tehnologice sunt condiționate de prezența la școală. Astfel, elevii care acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa tehnologică pentru luna respectivă. Mai mult, bursa tehnologică nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul școlar următor, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care au dus la scăderea mediei la purtare sub nota 7 în anul școlar precedent. De asemenea, pierd bursa tehnologică elevii care rămân repetenți.

Bursele pentru mamele minore, în valoare de 700 de lei, reprezintă o formă de sprijin a mamelor minore în vederea susținerii participării la educație și prevenirii abandonului școlar. La 60 de absențe nemotivate într-o lună mamele minore pierd bursa.

Bursele de merit, acordate unui procent de 30% din elevii unei clase, sunt condiționate de note. Adică, elevii care nu promovează la toate disciplinele sau care nu obțin media 10 la purtare pierd dreptul de a mai primi această bursă.

Bursele sociale, care au o valoare de 300 de lei, pot fi și ele pierdute sau suspendate temporar. Elevii care nu au promovat anul școlar sau cei care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate pe an pierd bursa socială. Mai mult, elevii vor pierde dreptul de acordare a acestei burse dacă nu au fost admiși la liceu sau în învățământul profesional, la cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat, sau dacă repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale. De asemenea, elevii care acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa socială pentru luna respectivă.

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
A avut un ciob de sticlă înfipt în ficat, timp de nouă ani. Cum a supraviețuit
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Primăria Capitalei a consolidat o singură clădire cu risc seismic în ultimii 3 ani. Nicușor Dan anunță măsuri suplimentare de evaluare
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!