Se anunţă o iarnă de coşmar pentru românii cu sobe. Lemnele de foc s-au scumpit cu 15%

Românii au început să îşi facă stocul de lemne pentru iarnă. Mai scump cu 15% decât anul trecut, ce-i drept, dar mulţi dintre ei încearcă să se descurce cu voucherele pentru energie emise de stat.
Filip Stan
12 oct. 2023, 08:45
Se anunţă o iarnă de coşmar pentru românii cu sobe. Lemnele de foc s-au scumpit cu 15%

Autoritățile au căutat diferite variante pentru a plafona prețul la lemnele de foc și chiar au promis vouchere pentru consumatorii considerați vulnerabili, situația însă pare scăpată de sub control.

Pretul pentru un metru cub de lemne de foc porneste de la 300 de lei si poate ajunge pana la 1100 de lei, in functie de calitatea lemnului, spun specialistii.

Specialiştii se plâng atât de raportul dintre preţul pe care îl au de achitat la licitaţiile organizate de diferite ocoluri silvice şi preţul cu care ar trebui să vândă marfa, cât şi de cheltuielile suplimentare pe care le mai au de suportat, cum ar fi costurile de manipulare şi de transport. În tot acest timp oamenilor le-a rămas doar varianta de a se ruga ca această iarnă să fie una blândă.

Vine iarna! A început preluarea cererilor pentru ajutorul de încălzire de la primărie
Romsilva a publicat pe site-ul său oficial Lista preturilor pentru vanzarea de lemn de foc pentru populatie.

În fiecare an, direcţiile silvice din fiecare judeţ pregătesc o cantitate prestabilită de lemne, care va fi împărţită în mod egal celor care vor să achiziţioneze materia primă.

„Din cantiatea de materiale nosfasonat, circa 200 de mii m3 cât avem în 2023, asigurăm și necesar de lemn de foc în Mureș. Pe primele opt luni am vândut peste 30 de mii de m3, iar astăzi când vorbim la început de octombrie, avem 10 mii de m3 disponibili”, a declarat Ilie Covrig, director Direcția Silvică Mureș.

Costul lemnului poate varia considerabil în funcție de multiple factori precum calitatea sa calorică, esența (tipul) de lemn, locul de unde a fost achiziționat (marginea pădurii sau livrat la domiciliu) și alți factori de acest gen. În plus, odată cu apropierea sezonului rece, costul acestuia are tendința de a crește.

Pensii 2024. Creşte vârsta de pensionare şi se schimbă formula de calcul

„În schimb, ce am constatat noi este o prediclecţie a populaţiei pentru lemnul de diverse tari. Ceea ce face ca pretul realizat anul trecut,de aproximativ 270 lei pe metru cub, la nouă luni, acum, să avem aproape 300 lei pe metru cub”, a precizat Marius Havriş, director Direcţia Silvică Botoşani.

„Un preţ aşa în general adus acasă la client e în jur de vreo 700 de lei tona acum. A fost şi 550-600, dar, având în vedere cu cât ne apropiem de iarnă, lemnele se scumpesc mai tare”, a spus Şchiopu Neculai, viceprimarul comunei Coşula.

Anul trecut, în Botoşani, au fost vânduţi 60.000 de metri cubi de lemne, iar anul acesta, în doar 9 luni, au fost cumpăraţi peste 50.000 de metri cubi de lemne.

Scumpirea lemnului îi afectează foarte mult pe bătrânii de la sate care folosesc sobele cu lemne. Oamenii spun că pensiile sunt prea mici pentru a acopei costurile de încălzire pentru toată iarna.

„Fac economie. Ce să fac?! Ce să fac?! Mai stau şi învelită. Nu ajunge pensia să cumpărăm lemne, nu mai zic de medicamente, totul e scump”, spune o femeie.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Stațiunea perfectă pentru tineri în luna august. Există activități zi și noapte în acest loc, iar oricine își poate reîncărca bateriile
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Renault, ofertă pentru soții care divorțează. Își pot primii banii pe mașină înapoi
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
CrowdStrike vs. Windows 3.1: cum a câștigat Southwest Airlines
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!