UE ne schimbă toate frigiderele şi cere renunţarea la centralele pe gaz. Decizia care i-ar afecta pe toţi românii

Uniunea Europeană vine cu o nouă directivă care o să îi afecteze și pe români. La Bruxelles a fost luată decizia ca anumiți agenți frigorifici să fie interziși în pompele de căldură, aparate de aer condiționat și frigidere.
Filip Stan
14 oct. 2023, 10:44
UE ne schimbă toate frigiderele şi cere renunţarea la centralele pe gaz. Decizia care i-ar afecta pe toţi românii

După centralele pe gaz și aragazuri, Uniunea Europeană vrea să ne schimbe şi frigiderele. La Bruxelles a fost luată decizia ca anumiți agenți frigorifici să fie interziși în pompele de căldură, aparate de aer condiționat și frigidere. Raluca Curteanu cu detalii

Recent, Uniunea Europeană a convenit asupra interzicerii așa-numitelor gaze fluorurate (freoni) în pompele de căldură, sistemele de aer condiționat și frigidere. Astfel, anumiți agenți frigorifici urmează să fie retrași de pe piață din 2027. Însă obiectivul principal este interzicerea totală a acestor gaze în Uniunea Europeană până în anul 2050.

Frigiderele actuale ar fi nocive pentru mediu

Eliminarea lor are ca scop reducerea impactului asupra mediului și combaterea schimbărilor climatice. Aceste gaze sunt extrem de nocive pentru mediu, fiind de aproximativ 25.000 de ori mai puternice în ceea ce privește efectul de încălzire globală decât dioxidul de carbon. Vă reamintesc că recent UE a luat decizia interzicerii centralele pe gaz. . Persoanele care vor să obțină certificate energetice trebuie să le înlocuiască cu pompe de căldură.

Până în anul 2050, obiectivul UE este de a elimina gazele fluorurate (HCFC sau hidro-fluoro-carbonul). Acesta gaze sunt cunoscute sub denumirea generică de freoni. Ele  sunt folosite ca material de răcire în frigidere, aparate de aer condiționat, pompe de căldură sau alte echipamente.

Gazele fluorurate sunt produse de om. Conform Bruxelles-ului, reprezintă aproximativ 2,5% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE. Astfel, măsura de renunțare la aceste gaze, care sunt de 25.000 de ori mai periculoase decât CO2 este parte a planurilor blocului comunitar de a combate schimbările climatice.

Taxă nouă pentru românii care au centrale termice. Când se va interzice montarea centralelor de apartament

Taxă nouă pentru românii care au centrale termice de apartament. Ideea este să se plătească în plus pentru fiecare metru cub de gaz consumat. Dumitru Chisăliță, președintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a făcut câteva precizări importante legate atât de interdicţia centralelor termice, cât şi despre noua taxă.

„La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare. În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității”,a  spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, pentru DCNews.

Citeşte şi: Ce taxe şi impozite vor creşte de la 1 ianuarie 2024. Câţi bani în plus vor scoate românii din buzunare

„La nivelul unei centrale pe gaze naturale, la momentul în care o să se calculeze un anumit factor pentru emisiile de dioxid de carbon, probabil o dată pe an, la impozitare, sau la fiecare factură va veni și această taxare ala dioxidul de carbon, care se va aplica atât pe centrale pe gaze, cât și la nivelul mașinilor, a noxelor pe care le vom avea la fiecare dintre mașinile noastre”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Citeşte şi: Raport FMI: recomandări privind noi taxe, creșterea prețurilor la alimente și scăderea salariilor. Experții se tem de o nouă creștere a inflației, în ciuda pachetului de măsuri fiscale adoptat de Guvernul României

În Uniunea Europeană funcţionează în acest moment 65 de milioane de centrale termice individuale. Opt țări, printre care Norvegia, Olanda şi Franţa, au început deja procesul de interzicere a acestora. Tanczos Barna, fostul ministru al mediului, anunţa anul trecut că începând cu 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum a rămas un cuplu de români plecați în vacanță în Grecia fără 1000 de euro. Banii erau în camera de hotel, iar ușile de la intrare și balcon încuiate: “Un hoț talentat?”
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri din impozit
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Alimentul care se scumpește cu 50%. E nelipsit de pe masă
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am aflat totul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Noi detalii în ancheta crimei din Brăila! Dentista Marin Gavril ar fi fost ucisă pentru că nu i-a tratat suspectului măseaua care îl durea
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de apartamente, case și mașini. Toți vor fi verificați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
JOCURILE OLIMPICE DE LA PARIS ÎNCEP VINERI CU 106 SPORTIVI ROMÂNI
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!