Câte fructe ai voie să mănânci pe zi. Mihaela Bilic dezvăluie cel mai important secret pentru o viață sănătoasă: „Cel mai natural și sănătos desert”

Un regim echilibrat este esențial pentru o viață sănătoasă. Corpul nostru are nevoie de o gamă variată de nutrienți și vitamine pentru a funcționa în formă perfectă. Fructele nu trebuie să lipsească din regimul nostru, însă trebuie să fim ponderați în ceea ce privește consumul lor. Iată ce a declarat Mihaela Bilic cu privire la acest subiect.
Filip Stan
09 oct. 2023, 17:04
Câte fructe ai voie să mănânci pe zi. Mihaela Bilic dezvăluie cel mai important secret pentru o viață sănătoasă: „Cel mai natural și sănătos desert”
Câte fructe ai voie să mănânci pe zi. Mihaela Bilic dezvăluie cel mai important secret pentru o viață sănătoasă: „Cel mai natural și sănătos desert”

Alaturi de legume, fructele sunt o parte importanta dintr-o dieta sanatoasa. Exista o varietate de soiuri de fructe pe care le avem la dispozitie si fiecare dintre ele contin anumiti nutrienti esentiali pentru organsim. Mihaela Bilic a dezvăluit cât de important este să consumi fructe și care este cantitatea idelă care ar trebui consumată.

Citește și: Mihaela Bilic, despre comportamentul de consum al românilor: „Nu din cauza banilor mănâncă tot mai prost, ci pentru că sunt prea comozi”

Delicioase si hranitoare, fructele contribuie la aportul zilnic de vitamine si minerale. Pentru a maximiza beneficiile pentru sanatate, se recomanda sa consumam zilnic o varietate de fructe intregi, de tipuri si culori diferite.

O alimentatie bazata pe fructe si legume intregi mentine o stare buna de sanatate si scade riscul de aparitia a bolilor. Piramida alimentara recomanda includerea a 2-3 portii de fructe in consumul zilnic. Cu toate acestea, nu se intampla nimic daca se depaseste aceasta recomandare, atat timp cat nu prezinti o intoleranta si le incluzi intr-o alimentatie echilibrata. Pana la urma, este putin probabil sa mananci prea multe fructe.

Mihaela Bilic despre porția ideală de fructe

„Fructele, un desert sănătos!

Struguri, prune, mere și gutui…este sezonul fructelor, momentul în care facem magiun, dulceață și compot pentru iarnă. E adevărat, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert!

Fructele conțin minerale și vitamine, fibre, apă și fructoză, un zahăr natural. Fructoza nu crește glicemia și are tot 4 cal/g ca și glucoza. Însă prea multă fructoză obosește ficatul, crește colesterolul în sânge și face grăsime pe abdomen.

Fructoza are un indice glicemic scăzut, 20 în comparație cu 100, cât este indicele glicemic al zahărului. Din acest motiv fructoza nu dă sațietate, putem mânca fructe până ne plesnește burta fără să ne simțim sătui. Deși fructele sunt percepute a fi sănătoase și naturale, asta nu înseamnă că e bine să le consumăm în exces. Un aport mai mare de 50 g fructoză pe zi duce la creșterea trigliceridelor în sînge și provoacă apariția unor depozite de grăsime în ficat, adică steatoză hepatică.

De unde provine fructoza în alimentație? O găsim în miere și fructe, ca moleculă liberă de monozaharid, sau în zahăr, unde este asociată cu glucoza și formează un dizaharid. Pentru alimentație sănătoasă trebuie să reducem consumul de produse care conțin zahăr și să mâncăm fructele în formă naturală, cu tot cu pulpă, nu transformate în suc. Un pahar de fresh concentrează fructoza din 3-4 fructe și depășește capacitatea ficatului de a-l metaboliza, are efect identic cu un pahar de bere.

Care sunt alimentele cu cel mai mare conținut de fructoză? Mierea pe primul loc cu 40% fructoză, apoi fructele uscate (stafide smochine) cu 30% fructoză, urmate de prune și caise uscate cu 12%. La capitolul fructe proaspete, avem multă fructoză în mango, banane, smochine, struguri și cireșe. La polul opus, cu o concentrație redusă de fructoză, sunt fructele de pădure (zmeură căpșuni mure), caise și piersici, mere și citrice.

Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn, iar cantitatea totală consumată într-o zi nu trebuie să depășească 500 g. Bucurați-vă de fructele de sezon, sunt o sursă valoroasă de antioxidanți vitamine și minerale. Savurați-le ca atare, proaspete,  sunt cel mai natural și sănătos desert. Iar când vine vorba de kilograme în plus, diabet și colesterol crescut, țineți cont că fructele în exces pot fi dușmanul din umbră!”, a declarat Mihaela Bilic pe Facebook.

Citește și: Cum se menține Mihaela Bilic. Dieta simplă la care apelează de ani de zile. “Mănânc tot ce îmi place. Nu am niciun fel de interdicții”

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024. Topul școlilor din România. Update
Capital.ro
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la stat
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenționare de călătorie pentru cei care pleacă în vacanță! MAE anunță incendii şi restricţii de circulaţie!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
INHGA emite Cod galben de inundații pentru 25 de județe
MediaFlux
CONCEDIU PARENTAL pentru BUNICI! S-A DAT LEGE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?