Alina Gorghiu, măsuri privind traficul și consumul de droguri: „Trebuie să suplimentăm resursele DIICOT și în centre universitare, în zonele cu un turism peste medie și în zonele unde au loc festivaluri”

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, spune că problema drogurilor din România începe să fie la fel de presantă ca în SUA.
Alina Costache
10 oct. 2023, 00:04
Alina Gorghiu, măsuri privind traficul și consumul de droguri:
Alina Gorghiu aruncă bomba despre consumul de stupefiante în România!

E nevoie de suplimentarea resurselor DIICOT în zonele unde traficul de droguri e cel mai frecvent, în universități, în zonele turistice sau la festivaluri, a mai precizat ministrul Alina Gorghiu.

„În UE, în 2021, au fost raportate peste 1,5 milioane de infracțiuni privind fenomenul drogurilor, iar 30%, adică vreo 84 de milioane dintre adulții din UE, cu vârsta între 15 și 65 de ani, au încercat un drog cel puțin o dată în viață. România face parte din Europa și noi avem același pericol la nivel național. Sunt aproape 1.000 de substanțe psihoactive recunoscute de Agenția Europeană Antidrog și care intră și în România”, a declarat Alina Gorgiu la Digi 24.

Citește și Alina Gorghiu: Traficanții de droguri nu vor mai scăpa de închisoare! Legea „2 mai” a fost depusă azi în Parlament

România trebuie să facă o radiografie foarte clară a manierei în care drogurile ilegale afectează tinerii, a mai spus ministrul, care a precizat și care au fost primele măsuri pe care le-a luat pentru combaterea acestui fenomen.

„Consumul de droguri este recunoscut ca o problemă de sănătate publică și o vulnerabilitate la securitatea națională. Joi, tema această a consumului de droguri se află pe agenda CSAT. Președintele Iohannis a considerat că este o problemă de securitate națională și trebuie să fie tratată la cel mai înalt nivel de toate instituțiile care au activitate în domeniu.

SUA, într-un raport recent, spune că amenințările la nivelul anului 2024 sunt terorismul și apoi traficul și consumul de droguri. Acestea sunt principalele amenințări la adresa securității naționale în Statele Unite. Terorismul reprezintă o amenințare de lungă durată, însă drogurile ucid, rănesc și afectează mult mai mulți oameni anual.

România trebuie să se uite foarte clar și să facă o radiografie foarte clară a manierei în care drogurile ilegale afectează comunitățile, mai ales pe eșantionul de tineri, adolescenți, de oameni care au acces la aceste substanțe ieftine și puternice. Trebuie să facem o radiografie prin toate insituțiile de resort, să vedem cum funcționează organizațiile de criminalitate organizată, cum se spală banii, care e activitatea de corupție care subminează statul de drept șamd. În SUA, prima cauză a deceselor prin supradoză este Fentanilul.

În România, această substanță a devenit cunoscută recent, acum câteva săptămâni când l-am văzut pe acel domn care sustrăgea din depozitul unei farmacii pastile de Fentani și le comercializa la colț de stradă. Aceste lucruri trebuie analizate și luate măsuri. Prima măsură pe care am luat-o a fost să asigur resursă suplimentară pentru DIICOT. Am mărit de la 16 procuori, cât are structura centrală, secția de combatere a traficului, cu încă 25 de noi funcții. Joi, sper să aprobăm acest memorandum”, a mai afirmat ministrul Justiției.

Citește și EXCLUSIV | Victor Ponta, despre problema drogurilor din România: „Dacă bagi un copil la închisoare doi ani că a fumat o țigară sau a luat o pastilă, i-ai distrus viața și iese infractor de acolo”

Ministrul a mai spus că va suplimenta resursele DIICOT și în centre universitare sau zone cu turism peste medie.

„Vom suplimenta și pe Constanța. Dar nu este suficient doar la procurori, e nevoie de suplimentare și la poliție, și pe partea tehnică. Trebuie să ne așezăm la masă și să infuzăm cu resursele necesare toate zonele, nu doar portul Constanța. Oriunde vorbim despre centre universitare, pentru că acolo consumul și traficul de droguri sunt mari, zonele care sunt cu un turism peste medie și zonele în care au loc festivaluri.

E foarte important să atacăm toate zonele unde traficul de droguri se desfășoară cu predilecție, iar acolo DIICOT își va aloca aceste resurse. Pe de altă parte, acest fenomen al traficului stradal trebuie combătut din ce în ce mai activ. Am văzut în fiecare zi un dosar pus în practică de DIICOT și Poliție în Capitală. Vor fi opt procurori care să se ocupe de acest fenomen pe București-Ilfov, iar pe măsură ce vom aloca resurse suplimentare, cred că vom reuși să stăpânim mai bine acest segment alt traficului și consumului de droguri”, a adăugat Alina Gorghiu.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Ce a făcut Mircea Badea la un hotel de la granița cu Ucraina: ”Minunăție”
Capital.ro
Ungurii aduc marea victorie pentru România. Sprijin nesperat din Ungaria
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Nu e banc! Cu câți lei a ajuns să se vândă un singur mic, la 'împinge tava' în Mamaia
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Bani pentru cei care stau la CASĂ. Statul plătește câte 30.000 de lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Thulasendrapuram: Satul indian care se roagă pentru succesul Kamalei Harris
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Probleme majore descoperite de NATO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!