Produsele moderne cu nicotină pentru uz oral au stârnit o panică morală nejustificată în Europa, iar țările UE caută modalitatea corectă de abordare a acestui produs nou. Suedia este o națiune cu o istorie de utilizare a snusului, produs din tutun pentru uz oral, de peste 200 de ani și, recent, locul de naștere al produselor mai sigure cu nicotină pentru uz oral, care nu conțin tutun. În loc să învețe din experiența Suediei și să încurajeze adoptarea unei metode eficiente de reducere a efectelor nocive, relatează publicația europeană, țările europene în cel mai bun caz stigmatizează și, în cel mai rău caz, interzic aceste produse. Produsele cu nicotină pentru uz oral salvează mii de vieți în Suedia, iar mult mai multe ar putea fi salvate în toată Europa, scrie The Parliament Magazine.
Produsele cu nicotină pentru uz oral sunt pliculețe mici asemănătoare celor de ceai, care se plasează sub buza superioară și eliberează nicotină în fluxul sanguin. Ele nu generează fum, nu conțin tutun și au un risc potențial de cancer cu 99,8% mai redus decât țigările. Deși funcționează similar cu tradiționalul produs suedez snus, lipsa tutunului le deosebește. De la introducerea pe piață a produselor cu nicotină pentru uz oral pe piața suedeză în 2016, ratele fumatului au scăzut de la 12% la mai puțin de 6%. În prezent, Suedia este pe cale să devină prima țară care îndeplinește obiectivul UE de a atinge statutul de țară fără fumători, adică o țară unde incidența fumatului este sub 5%. Paradoxal, Uniunea Europeană ar putea împiedica această dezvoltare pozitivă prin restricționarea sau interzicerea severă a produselor alternative. Discuțiile privind reglementarea sau interzicerea produselor cu nicotină pentru uz oral au început deja.
Deși de înțeles la prima vedere, panica morală este lipsită de substanță, subliniază The Parliament Magazine, deoarece se concentrează în jurul unor preocupări precum accesibilitatea și atractivitatea aromelor adesea dulci sau mentolate, în special în rândul persoanelor tinere. Concepțiile eronate cu privire la compoziția și pericolele produsului contribuie la această alarmă. Deși toate produsele cu nicotină conțin o componentă care creează dependență, riscurile lor comparativ cu țigările sunt neglijabile.
O abordare rațională pentru adresarea acestor preocupări ar presupune studierea țării de origine a acestei categorii de produse, care s-a confruntat deja cu aceste întrebări și a dezvoltat cu succes legislația în consecință. În Suedia, se aplică o limită de vârstă de 18 ani pentru acces la produse cu nicotină, iar aceste produse sunt taxate în funcție de nocivitate. Obiectivul este de a stimula fumătorii adulți să treacă de la produsul mai dăunător (țigările) la alternative mai sigure, precum produsele cu nicotină pentru uz oral sau snusul.
În Suedia, aromele nu sunt considerate periculoase, ci unul dintre motivele principale pentru care oamenii trec de la țigări la produsele cu nicotină pentru uz oral. Efectul este mai evident în cazul femeilor suedeze, pentru care ratele de fumat au scăzut cu 40% de la lansarea produselor cu nicotină pentru uz oral. În același timp, utilizarea snusului și a acestor produse a crescut în rândul femeilor.
În ciuda succesului Suediei în reducerea ratei fumatului prin intermediul acestui model transformator de reducere a riscurilor, unele țări, precum Olanda, au optat pentru o interdicție completă. Ca urmare, ei pierd un produs care poate salva vieți și care a salvat deja mii de vieți în Suedia. Conform unui raport de la Smoke Free Sweden, numărul estimat al vieților care ar fi putut fi salvate în Uniunea Europeană între 2000-2019 este de 2,9 milioane, presupunând că toate țările ar fi avut aceleași rate ale mortalității asociate fumatului ca Suedia.
Eforturile de interzicere a produselor cu nicotină pentru uz oral au depășit granițele statelor membre și au ajuns la nivelul Uniunii Europene, care caută o abordare unitară pentru noile produse emergente cu nicotină. Această acțiune nu ar fi doar în detrimentul țărilor care pot avea acum o alternativă semnificativ mai sigură în atingerea obiectivului de a convinge fumătorii să renunțe la fumat până în 2035. Ar pune, de asemenea, Suedia într-o poziție destul de incomodă, în care cel mai bun înlocuitor pentru fumat ar fi interzis sau lipsit de componentele principale ale succesului său.
Produsele cu nicotină pentru uz oral și-au demonstrat potențialul de a salva vieți prin reducerea riscurilor asociate fumatului. Interzicerea lor în loc să adoptăm modelul de reglementare de succes al Suediei riscă să încetinească progresul către un viitor fără fumat, în care viețile noastre să fie mai sănătoase și mai lungi, menționează autorul articolului citat. Accentul ar trebui să rămână pe asigurarea accesibilității, evitarea restricțiilor neproductive legate de arome sau nicotină și impunerea unei limite de vârstă, corelate în același timp cu o taxare raportată la nivelul potențial de risc. În cele din urmă, conchide autorul, produsele cu nicotină pentru uz oral au potențialul de a salva milioane de vieți. În Suedia deja se întâmplă acest lucru, iar restul Uniunii Europene ar trebui să-i urmeze exemplul.