Cod rutier 2023. Schimbarea de care trebuie să ştie toţi şoferii şi toţi proprietarii

Poliţia va interveni nu doar în cazul expirării ITP, ca acum, ci și-n cazul expirării RCA, când se impune suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului.
Filip Stan
11 oct. 2023, 10:37
Cod rutier 2023. Schimbarea de care trebuie să ştie toţi şoferii şi toţi proprietarii

Cod rutier 2023. Noi situaţii în care înmatricularea unei maşini se poate suspenda sau radia, MAI vrea să schimbe iar legea rutieră.

Schimbările apar într-un proiect de ordonanță pus recent în dezbatere publică. În proiect sunt noi situații în care se va suspenda şi radia înmatricularea maşinilor, în afară de cazul în care expiră poliția de asigurare de răspundere civilă auto (RCA).,

COD RUTIER 2023. Poliţia locală poate da amenzi, legea a trecut de Senat

Este vorba despre radierea unei maşini, din oficiu, de autoritatea care a făcut înmatricularea – în situația în care înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni pentru nesolicitarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate și când înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani pentru expirarea inspecției tehnice periodice (ITP).

Una dintre cele mai importante modificări propuse de MAI prin proiectul de OUG aflat în dezbatere este reglementarea, în Codul rutier, a unei noi situații în care se suspendă înmatricularea unui vehicul. Este vorba, mai exact, de suspendarea înmatriculării în cazul lipsei unei polițe RCA valabile.

Cod rutier 2023. Teste anti-drog şi pentru biciclişti. Ce amenzi riscă şi mopediştii după schimbări

Astfel, nu doar în cazul expirării ITP, ca acum, ci și-n cazul expirării RCA va interveni suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului.

Totodată, prin proiectul de OUG sunt introduse două noi situații de radiere din evidență a unui vehicul, din oficiu, de către autoritatea care a efectuat înmatricularea.

Mai precis, se va radia un vehicul atunci când înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate și când înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani pentru expirarea sau, după caz, anularea ITP, potrivit avocatnet.ro.

COD RUTIER 2023, veşti proaste pentru şoferi. Poliţiștii cer ca punctul de amendă să crească urgent cu 15%

COD RUTIER 2023. Poliția Română vrea amenzi mai mari pentru șoferi și în acest sens a fost formulată o propunerea pentru creșterea punctului de amendă cu 15%.

Punctul de amendă în prezent este de 145 de lei. Poliția Română cere ca punctul de amendă să crească de la 1 ianuarie 2024 la 165 de lei. Conform legii, punctul de amendă e 10% din salariul minim brut pe economie, potrivit Codului Rutier, iar odată cu majorarea salariului minim la 3300 de lei valoarea punctului de amendă ar trebui să devină 330 de lei.

Cod Rutier 2023. Semnul de circulaţie care îi lasă pe şoferi fără 450 de lei, greşeala banală pe care aproape toţi o fac!
Propunerea de majorare a punctului de amendă pentru abateri rutiere vine de la Poliția Română și va fi susținută de Ministerul de Interne. Nu e clar încă dacă va fi adoptată prin ordonanță de urgență sau va merge în Parlament pentru dezbateri.

Polițiștii au propus ca amenzile să crească de la 1 ianuarie 2024 având în vedere numărul crescut de abateri de la Codul Rutier care duc la accidente, România fiind pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul victimelor din accidente rutiere, cu o medie dublă față de cea din Uniune.

587_1696607042_3. proiect circulatie_05.10.2023

Punctul de amendă este înghețat din 2017, iar dacă nu ar fi fost așa, acum ar fi trebuit să fie 330 de lei.  În momentul de față valoarea punctului de amendă e plafonată la 145 de lei,

Citeşte şi: Codul Rutier 2023. S-a schimbat legislația, amendă în valoare de 800 de lei pe loc pentru șoferii care nu respectă această regulă

Ce prevede Codul Rutier 2023 în legătură cu depășirea limitei de viteză

În cazul depășirii limitei de viteză cu 10 – 20 km/h, sancțiunea va fi de două sau trei puncte amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare.

Pentru 21 – 30 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea va fi de patru sau cinci puncte amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare.

Mai departe, pentru 31 – 40 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea va fi de la șase la opt puncte amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare. Dacă limita de viteză este depășită cu 41 – 50 km/h, sancțiunea va fi de la 9 la 20 de puncte amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se mai adaugă și șase puncte de penalizare.

Dacă limita de viteză este depășită cu mai bine de 50 km/h, sancțiunea va fi cuprinsă tot între 9 și 20 de puncte, ceea ce înseamnă că vom vorbi despre o amendă maximă în valoare de 2.900 de lei. În acest caz însă, permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Pentru a evita depășirea limitei de viteză, este important ca șoferii să respecte semnele de circulație și să adapteze viteza la condițiile de drum.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Toți șoferii, la control. Se rețin permisul și talonul auto. Nu se mai acceptă încălcarea acestor reguli
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...