Marcel Ciolacu ar putea agrea propunerea Alinei Gorghiu cu privire la salarizarea specială a magistraților: „Nu e o abordare tocmai greşită”

Marcel Ciolacu a făcut declarații despre proiectul de lege propus de Alina Gorghiu, care propune o lege separată a salarizării pentru magistrați. Premierul României este de părere că această abordare nu este una greșită, însă trebuie foarte multă precauție.
Alina Costache
11 oct. 2023, 22:40
Marcel Ciolacu ar putea agrea propunerea Alinei Gorghiu cu privire la salarizarea specială a magistraților: „Nu e o abordare tocmai greşită”
Marcel Ciolacu ar putea agrea propunerea Alinei Gorghiu cu privire la salarizarea specială a magistraților: „Nu e o abordare tocmai greşită”

Întrebat, miercui, despre opinia ministrului Justiției, Alina Gorghiu, cu privire la posibilitatea unei legi care să reglementeze exclusiv salarizarea magistraților, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este de părere că această propunere este o abordare care ar putea avea potențial, menționând că nu o consideră greșită. El a subliniat totuși importanța atenției și rigurozității în procesul de elaborare a acestei legi.

Citește și: Marcel Ciolacu intervine în scandalul banilor cash: „Nu e o nenorocire că se plafonează plățile la 5.000 de lei. Are cineva suma asta la el?”

„Cred că este un lucru corect, dar trebuie să fim de această dată foarte atenţi la construirea acestei legi. Dacă rămâne la pachet, atunci vom fi iarăşi vulnerabili. Trebuie să învăţăm şi din greşelile trecutului. Vom fi iar vulnerabili şi aţi văzut cum anumite drepturi au fost transferate de la anumite categorii la alte categorii, nu numai la magistraţi. Atunci nu e o abordare tocmai greşită”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat ce opinie are despre analiza pe care i-a înaintat-o Alina Gorghiu şi propunerea să existe o lege a salarizării magistraţilor separată de cea a bugetarilor, miercuri după lansarea campaniei „Cumpără Româneşte”.

Miercuri, Alina Gorghiu, ministra Justiției, a dezvăluit că specialiștii din cadrul ministerului au întocmit o analiză și au prezentat-o premierului Marcel Ciolacu, care conține propunerea instituirii unei legi distincte pentru reglementarea salarizării în domeniul justiției, printre alte aspecte. Ea a argumentat că această sugestie a apărut în contextul existenței numeroaselor hotărâri judecătorești privind drepturile salariale ale magistraților. Prin adoptarea unei astfel de legi separate pentru salarizarea magistraților, ar putea fi stabilit un punct de plecare (T0) în această chestiune.

„Nu vă ascund că discuţia cu privire la hotărârile judecătoreşti pe care le-au obţinut pe drepturi salariale magistraţii, această temă a suscitat foarte mult interes, mai ales în ultima vreme de când în spaţiul public se vehiculează tot felul de sume de bani care trebuie plătite de statul român magistraţilor. Eu nu fac parte din categoria celor care diabolizează sistemul judiciar, nu fac parte nici din categoria celor care laudă sistemul judiciar la modul general şi nu vede că sunt şi anumite probleme. Însă trebuie făcută de acest Executiv o diagnoză corectă. Avem litigii. Sigur din toate litigiile de muncă, aţi văzut că litigiile cu magistraţi sunt sub 4%, dar avem un număr semnificativ de litigii, anumite sume de bani care trebuie achitate magistraţilor ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti”, a afirmat Alina Gorghiu, miercuri la Parlament.

Citește și: Volodimir Zelenski vrea să viziteze Israelul, în vreme de război, în semn de solidaritate

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Suma pe care o primesc pensionarii după mica recalculare! Banii vin din luna mai
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Succes financiar în aprilie pentru trei zodii. Vor scăpa de grija banilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)