Preţ carburanţi 12 octombrie 2023. Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 2%, deoarece temerile de întrerupere a aprovizionării din cauza conflictului din Orientul Mijlociu au scăzut la o zi după ce Arabia Saudită, principalul producător din cadrul OPEC, s-a angajat să contribuie la stabilizarea pieţei, transmite agenția Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,83 dolari, sau cu 2,1%, până la 85,82 dolari pe baril. Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,48 dolari, sau cu 2,9%, la 83,49 dolari pe baril.
Cum evoleuază preţurile la pompă în România, detalii AICI
Preţurile pentru petrolul Brent şi WTI au crescut luni cu peste 3,50 dolari, în temeiul că ciocnirile dintre Israel şi grupul islamist palestinian Hamas ar putea escalada într-un conflict mai larg, care ar putea perturba aprovizionarea globală cu petrol.
Preţ carburanţi 11 octombrie 2023. Cum evoluează tarifele la pompă după bombardamentele din Orientul Mijlociu
Preţurile au scăzut marţi, după ce Arabia Saudită a declarat că lucrează cu parteneri regionali şi internaţionali pentru a preveni o escaladare şi şi-a reafirmat eforturile de a stabiliza pieţele petroliere.
”Atât WTI, cât şi Brent s-au retras ieri, deoarece preocupările legate de o întrerupere bruscă şi neaşteptată a aprovizionării au fost eliminate deocamdată”, a spus analistul PVM Tamas Varga.
Casa comercială Mercuria vede preţurile petrolului ajungând la 100 de dolari pe baril ,dacă situaţia din Orientul Mijlociu escaladează şi mai mult, a declarat miercuri directorul general adjunct Magid Shenouda.
Rusia şi Arabia Saudită s-au întâlnit la Moscova miercuri, când preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că coordonarea OPEC+ va continua ”pentru predictibilitatea pieţei petroliere”.
OPEC+ este parteneriatul dintre Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, inclusiv Rusia.
Putin a îndemnat companiile să acorde prioritate pieţei interne din Rusia. Interdicţia ţării privind exporturile de benzină şi unele exporturi de motorină a fost anulată din nou săptămâna trecută, deoarece exporturile de motorină care ajung în porturi prin conducte au fost permise.
Exxon Mobil şi-a asigurat poziţia de lider al celui mai mare zăcământ petrolier din SUA, prin preluarea rivalei Pioneer, pentru 59,5 miliarde de dolari
Exxon Mobil a anunţat miercuri că a încheiat un acord pentru preluarea producătorului de petrol de şist Pioneer Natural Resources, pentru 59,5 miliarde de dolari, într-o tranzacţie sub formă de acţiuni, care îl transformă în lider al celui mai mare câmp petrolier din SUA şi îi asigură un deceniu de producţie la costuri reduse, transmite Reuters.
Acordul, evaluat la 253 de dolari pe acţiune, combină cea mai mare companie petrolieră din SUA cu unul dintre cele mai de succes nume apărute în urma revoluţiei de şist care a transformat SUA în cel mai mare producător de petrol din lume în puţin mai mult de un deceniu.
Ca parte a acordului, acţionarii Pioneer vor primi 2,3234 de acţiuni ale Exxon pentru fiecare acţiune Pioneer pe care o deţin.
Acordul, cel mai important al Exxon de la achiziţia Mobil, este de aşteptat să se încheie în prima jumătate a anului 2024, au spus companiile într-un comunicat.
Acţiunile Pioneer au crescut cu aproape 2% în urma informaţiei, în timp ce titlurile Exxon au scăzut cu mai mult de 2%.
Exxon a declarat că volumul său de producţie în bazinul Permian se va dubla cu peste 1,3 milioane de barili echivalent petrol pe zi, odată ce tranzacţia se va încheia.
”Capacităţile combinate ale celor două companii ale noastre vor oferi crearea de valoare pe termen lung cu mult peste ceea ce fiecare companie este capabilă să facă în mod independent. La fel de important, prin unirea celor două companii, reunim cele mai bune practici de mediu, care ne vor reduce amprenta asupra mediului, şi intenţionăm să accelerăm planul de zero net al Pioneer din 2050 până în 2035”, a declarat directorul general al Exxon Mobil, Darren Woods, într-un comunicat.
Directorul general al Pioneer, Scott Sheffield, a remarcat, de asemenea, că această companie va fi ”mai bine poziţionată pentru succesul pe termen lung, printr-o dimensiune şi o scară care se întinde pe tot globul şi oferă diversitate prin produse şi expunere la întregul lanţ valoric al energiei”, odată ce achiziţia va fi finalizată.
Anunţul vine după ce The Wall Street Journal a relatat săptămâna trecută că ambele companii au ajuns la o înţelegere.
De atunci, acţiunile Pioneer au crescut cu peste 10%. În acest an, însă, titlurile Pioneer a crescut cu doar 3,9%.
Indicele S&P 500, prin comparaţie, a crescut cu 13% în aceeaşi perioadă. Şi acţiunile Exxon au avut probleme în 2023, înregistrând doar o creştere modestă.