Preţ carburanţi 12 octombrie 2023. Fluctuaţii mari la pompă din cauza războiului din Orientul Mijlociu

Tarifele la benzină şi motorină suferă schimbări importante de la o zi la alta după ce Israelul a pornit o ofensivă în Palestina.
Filip Stan
12 oct. 2023, 08:33
Preţ carburanţi 12 octombrie 2023. Fluctuaţii mari la pompă din cauza războiului din Orientul Mijlociu

Preţ carburanţi 12 octombrie 2023. Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 2%, deoarece temerile de întrerupere a aprovizionării din cauza conflictului din Orientul Mijlociu au scăzut la o zi după ce Arabia Saudită, principalul producător din cadrul OPEC, s-a angajat să contribuie la stabilizarea pieţei, transmite agenția Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,83 dolari, sau cu 2,1%, până la 85,82 dolari pe baril. Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,48 dolari, sau cu 2,9%, la 83,49 dolari pe baril.

Cum evoleuază preţurile la pompă în România, detalii AICI

Preţurile pentru petrolul Brent şi WTI au crescut luni cu peste 3,50 dolari, în temeiul că ciocnirile dintre Israel şi grupul islamist palestinian Hamas ar putea escalada într-un conflict mai larg, care ar putea perturba aprovizionarea globală cu petrol.

Preţ carburanţi 11 octombrie 2023. Cum evoluează tarifele la pompă după bombardamentele din Orientul Mijlociu
Preţurile au scăzut marţi, după ce Arabia Saudită a declarat că lucrează cu parteneri regionali şi internaţionali pentru a preveni o escaladare şi şi-a reafirmat eforturile de a stabiliza pieţele petroliere.

”Atât WTI, cât şi Brent s-au retras ieri, deoarece preocupările legate de o întrerupere bruscă şi neaşteptată a aprovizionării au fost eliminate deocamdată”, a spus analistul PVM Tamas Varga.

Casa comercială Mercuria vede preţurile petrolului ajungând la 100 de dolari pe baril ,dacă situaţia din Orientul Mijlociu escaladează şi mai mult, a declarat miercuri directorul general adjunct Magid Shenouda.

Rusia şi Arabia Saudită s-au întâlnit la Moscova miercuri, când preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că coordonarea OPEC+ va continua ”pentru predictibilitatea pieţei petroliere”.

OPEC+ este parteneriatul dintre Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, inclusiv Rusia.

Putin a îndemnat companiile să acorde prioritate pieţei interne din Rusia. Interdicţia ţării privind exporturile de benzină şi unele exporturi de motorină a fost anulată din nou săptămâna trecută, deoarece exporturile de motorină care ajung în porturi prin conducte au fost permise.

Exxon Mobil şi-a asigurat poziţia de lider al celui mai mare zăcământ petrolier din SUA, prin preluarea rivalei Pioneer, pentru 59,5 miliarde de dolari

Exxon Mobil a anunţat miercuri că a încheiat un acord pentru preluarea producătorului de petrol de şist Pioneer Natural Resources, pentru 59,5 miliarde de dolari, într-o tranzacţie sub formă de acţiuni, care îl transformă în lider al celui mai mare câmp petrolier din SUA şi îi asigură un deceniu de producţie la costuri reduse, transmite Reuters.

Acordul, evaluat la 253 de dolari pe acţiune, combină cea mai mare companie petrolieră din SUA cu unul dintre cele mai de succes nume apărute în urma revoluţiei de şist care a transformat SUA în cel mai mare producător de petrol din lume în puţin mai mult de un deceniu.

Preţ carburanţi 10 octombrie 2023. Cât costă benzina şi motorina după noul conflict din Orientul Mijlociu

Ca parte a acordului, acţionarii Pioneer vor primi 2,3234 de acţiuni ale Exxon pentru fiecare acţiune Pioneer pe care o deţin.

Acordul, cel mai important al Exxon de la achiziţia Mobil, este de aşteptat să se încheie în prima jumătate a anului 2024, au spus companiile într-un comunicat.

Acţiunile Pioneer au crescut cu aproape 2% în urma informaţiei, în timp ce titlurile Exxon au scăzut cu mai mult de 2%.

 

Exxon a declarat că volumul său de producţie în bazinul Permian se va dubla cu peste 1,3 milioane de barili echivalent petrol pe zi, odată ce tranzacţia se va încheia.

”Capacităţile combinate ale celor două companii ale noastre vor oferi crearea de valoare pe termen lung cu mult peste ceea ce fiecare companie este capabilă să facă în mod independent. La fel de important, prin unirea celor două companii, reunim cele mai bune practici de mediu, care ne vor reduce amprenta asupra mediului, şi intenţionăm să accelerăm planul de zero net al Pioneer din 2050 până în 2035”, a declarat directorul general al Exxon Mobil, Darren Woods, într-un comunicat.

Directorul general al Pioneer, Scott Sheffield, a remarcat, de asemenea, că această companie va fi ”mai bine poziţionată pentru succesul pe termen lung, printr-o dimensiune şi o scară care se întinde pe tot globul şi oferă diversitate prin produse şi expunere la întregul lanţ valoric al energiei”, odată ce achiziţia va fi finalizată.

Anunţul vine după ce The Wall Street Journal a relatat săptămâna trecută că ambele companii au ajuns la o înţelegere.

De atunci, acţiunile Pioneer au crescut cu peste 10%. În acest an, însă, titlurile Pioneer a crescut cu doar 3,9%.

Indicele S&P 500, prin comparaţie, a crescut cu 13% în aceeaşi perioadă. Şi acţiunile Exxon au avut probleme în 2023, înregistrând doar o creştere modestă.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ideea inedită a unui român pentru o vacanță ieftină în Grecia. Postarea lui a generat mari controverse
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Român arestat în Italia cu 2 kilograme de cocaină după o urmărire spectaculoasă
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!