Fonduri europene 2023. Fermierii care sperau că vor beneficia anul acesta de fonduri europene se pare că vor rămâne dezamăgiți. Practic, fiecare zi de întârziere în publicarea ghidurilor finale înseamnă, totodată, diminuarea șanselor ca banii să ajungă la fermieri în această iarnă.
Potrivit surselor care au luat parte la discuțiile Comitetului de Monitorizare de la MADR, datele discutate acolo pentru lansarea intervențiilor pe fonduri europene nu mai au cum să fie respectate în momentul de față.
Noi măsuri de sprijin pentru fermieri din 2024. Unele programe se modifică, alte subvenții vor fi introduse pentru prima dată
”Acolo s-au discutat 11 intervenții care s-au luat în calcul a fi lansate în lunile octombrie și noiembrie. În privința ghidurilor care au apărut, ele nu sunt decât 9. S-a discutat ca în luna octombrie să avem investițiile în sectorul zootehnic, crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricolă și infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural și sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri. În luna noiembrie, urma să avem investițiile în sectorul pomicol și infrastructura de irigații.
Ceea ce s-a discutat pe 7 septembrie este cât se poate de clar că nu mai este valabil. În situația în care se dorește să se lanseze DR 30, ea nu se mai poate lansa pe data de 20 octombrie. Eu una dezavuez să stea ghidul în consultare mai puțin de 30 de zile, pentru că există documente care trebuie pregătite, unele cu valabilitate, iar în momentul în care se lansează această măsură, trebuie ca fermierii să își adune apele”, a precizat consultantul Andra Popescu pentru AGRO TV.
Mai puțini bani pentru fermierii care cultivă soia și sfeclă de zahăr. Cresc subvențiile pentru alți agricultori
Astfel, cunoscând ritmul de lucru obișnuit de la AFIR, specialiștii susțin că fondurile nu vor ajunge la fermieri mai devreme de primăvara anului viitor.
”Cel mai probabil nu se vor semna contracte de finanțare în acest an. Dacă se deschide sesiunea pentru depunerea proiectelor în noiembrie sau decembrie, este clar că evaluarea proiectelor nu poate fi realizată mai devreme de februarie. Atunci, contractele de finanțare nu vor putea fi semnate mai devreme de martie sau aprilie. Banii vor veni în primăvară, poate, pentru primii fermieri care vor semna contractele de finanțare”, a precizat consultantul Marian Dumitrache în emisiunea ”Agricultura la Raport” de la Agro TV.
Parlamentul European a aprobat, miercuri, aproape 455 de milioane de euro sub formă de ajutor din Fondul de Solidaritate al UE ca răspuns la recentele dezastre naturale din România, Italia şi Turcia. Din această sumă 33,9 milioane euro sunt destinaţi României pentru daune cauzate de seceta severă din 2022.
Italia va primi 20,9 milioane euro pentru daune cauzate de inundaţiile din septembrie 2022 din regiunea Marche. 400 de milioane euro sunt pentru Turcia în urma a două cutremure majore din februarie 2023.
Eurodeputaţii îşi exprimă „profunda solidaritate cu toate victimele, familiile lor şi toate persoanele afectate” de dezastrele naturale din România, Italia şi Turcia. Aceştia sunt îngrijoraţi de „creşterea numărului de dezastre naturale grave şi distructive în Europa” şi subliniază că „datorită schimbărilor climatice, fenomenele extreme, cum ar fi cele observate în România şi Italia ce au dus la situaţii de urgenţă, se vor intensifica şi se vor multiplica în continuare”. Prin urmare, UE ar trebui „să îşi consolideze eforturile de combatere a schimbărilor climatice atât în Uniune, cât şi la nivel mondial”.
Comisia Europeană a propus utilizarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a acorda asistenţă financiară în valoare de 454.835.030 euro celor trei ţări.
Asistenţa FSUE va acoperi o parte din costurile operaţiunilor de urgenţă şi de salvare, cum ar fi repararea infrastructurii deteriorate, securizarea infrastructurii preventive şi protecţia patrimoniului cultural, precum şi operaţiunile de curăţare. În conformitate cu normele fondului, operaţiunile de urgenţă şi de salvare pot fi finanţate retroactiv de FSUE din prima zi a unui dezastru.
Fonduri europene 2023. Pachetul de ajutor a fost aprobat cu 593 voturi pentru, 11 voturi împotrivă şi 22 abţineri. Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) a fost instituit pentru a răspunde dezastrelor naturale majore şi pentru a exprima solidaritatea europeană cu regiunile afectate de dezastre din Europa. Fondul a fost creat ca reacţie la inundaţiile grave din Europa Centrală din vara anului 2002.
De atunci, a fost folosit pentru 107 dezastre naturale precum inundaţii, incendii de pădure, cutremure, furtuni şi secetă. Fondul a fost, de asemenea, mobilizat pentru 20 de intervenţii ca răspuns la urgenţe sanitare.