Atenție! Fraudele bancare sunt la ordinea zilei. Revolut dublează numărul angajaților de la departamentul de prevenire

Fraudele bancare sunt din ce în ce mai frecevnte, iar instituțiile de profil sunt disperate. Chiar și Revolut a luat decizia de a dubla personalul de la departamentul de prevenire.
Alina Costache
12 oct. 2023, 18:13
Atenție! Fraudele bancare sunt la ordinea zilei. Revolut dublează numărul angajaților de la departamentul de prevenire
Atenție! Fraudele bancare sunt la ordinea zilei. Revolut dublează numărul angajaților de la departamentul de prevenire

Revolut a luat decizia de a dubla numărul angajaților specializați în detectarea și prevenirea fraudelor și, de asemenea, a făcut investiții majore pentru implementarea mai multor tehnologii avansate și de inteligență artificială pentru a aborda această problemă în creștere în industria serviciilor financiare, conform unui comunicat de presă.

Citește și: Anunţ important pentru toţi posesorii de Revolut. Care sunt comisioanele ascunse

Pentru a face față provocărilor cauzate de creșterea numărului de tentative de fraudă care se desfășoară în mediul online, companiile au început să-și întărească echipele cu specialiști în domeniul criminalității financiare (FinCrime).

De exemplu, Revolut are , în prezent, peste 2.500 de angajați în această domeniu, având echipe în șase țări, responsabile pentru dezvoltarea de produse, știința datelor, asistența clienților și prevenirea spălării banilor. Practic, numărul experților Revolut în acest domeniu s-a dublat între 2021 și prezent. În ultimele 12 luni, fintech-ul a reușit să prevină fraudă în valoare de aproximativ 231 de milioane de euro.

În plus, experții antifraudă au observat o creștere a nivelului de sofisticare a fraudelor online, în special în sectorul serviciilor financiare, ceea ce a dus la migrarea unor astfel de incidente de la fraudă la scheme de înșelăciune. De exemplu, în Regatul Unit, în perioada 2021-2022, fraudele neautorizate au scăzut cu 18%, în timp ce fraudele cu autorizarea plăților prin notificare push (APP) au crescut și au ajuns să reprezinte aproximativ 41% din totalul pierderilor provocate de fraudă în 2022 în această țară.

În cazul Revolut, de la iunie 2023 până în prezent, numărul fraudelor de tip APP a scăzut cu 35%. În același timp, numărul schemelor de înșelăciune care se desfășoară pe platformele de social media a crescut constant și a ajuns să reprezinte două treimi din totalul fraudelor raportate de sistemele fintech-ului. Conform unui studiu realizat recent de Dynata pentru Revolut, utilizatorii români se simt în mod deosebit vulnerabili la înșelătorii și fraude pe platformele sociale (56%), în timp ce fac cumpărături online (de exemplu, atunci când banii sau informațiile au fost partajate prin intermediul unui site web, e-mail sau link fals, 52%) sau la înșelătoriile prin mesaje text pe telefon (44%).

„La Revolut, ne concentrăm pe o abordare integrată şi bazată pe date pentru protecţia clienţilor, apelând la tehnologie de vârf, experţi de top în prevenirea fraudelor şi noi modalităţi de educare a clienţilor noştri despre cum să se protejeze de escrocherii. Vedem din ce în ce mai multe fraude care apelează la mecanisme complexe, create de infractori fără scrupule, care vizează clienţii în principal prin intermediul platformelor de social media şi folosesc tehnici de inginerie socială (cum ar fi escrocherii romantice sau escrocherii cu investiţii) pentru a-i convinge să le dea bani. Ne-am luat angajamentul de a continua să recrutăm cei mai buni specialişti în acest domeniu, inclusiv experţi în domeniul criminalităţii financiare, pentru a oferi sprijin clienţii. De asemenea, investim constant în cele mai noi tehnologii, inclusiv în sisteme care integrează inteligenţă artificială, pentru a detecta activităţi de plată neobişnuite şi pentru a ne proteja utilizatorii”, a declarat Aaron Elliot Gross, şeful departamentului Antifraudă Revolut.

Fintech-ul britanic, care operează ca o bancă integral digitală în Uniunea Europeană (UE), în baza unei licenţe bancare acordate de Banca Lituaniei, şi sub jurisdicţia Băncii Centrale Europene, continuă să atragă specialişti din diverse instituţii financiare şi din industria fintech.

Revolut a lansat în septembrie o campanie de prevenire a fraudelor şi de educare a clienţilor în legătură cu diversele tipuri de criminalitate financiară, care include o serie de lecţii ce pot fi parcurse direct în aplicaţie. La finalul acestora, utilizatorii pot completa chestionare de verificare a cunoştinţelor despre prevenirea fraudelor bancare digitale.

Citește și: Comisioanele Revolut la care românii trebuie să fie atenţi. Limită maximă pentru retragerile cash

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Lidia Zenny, numerolog şi expert în pedagogie numerologică, anunță cum va fi 2025 în funcţie de data naşterii. Explicații astrologice pentru fiecare om în parte
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI