Greşeala uriaşă pe care o fac românii toamna la curte sau la bloc. Amenzile ajung la 20.000 de lei

Românii care nu fac curat în grădina blocului se pot alege cu amenzi, potrivit unei legi care a apărut recent. Pe de altă parte, dacă dau foc la frunze riscă amenzi de 20.000 de lei
Filip Stan
13 oct. 2023, 11:10
Greşeala uriaşă pe care o fac românii toamna la curte sau la bloc. Amenzile ajung la 20.000 de lei

O lege emisă în anul 2022 care prevede ca locuitorii de la bloc să poată fi amendați de autorități în cazul în care nu mențin curătenia spațiului din jurul imobilului. Conform legii, cetățenii care nu mențin curățenia în grădinile din fața blocurilor pot lua amenzi începând de la 40 de lei.

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru arderea resturilor vegetale în curte

Pe de altă parte, este interzisă arderea frunzelor uscate în propria curte, precum și a vreascurilor și a altor resturi vegetale. Cei care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 400 lei și 20.000 de lei. De asemenea, cetățenii care stau la casă riscă și ei amenzi dacă nu respectă legea privind arderea resturilor vegetale în curte.
Greşeala banală care le aduce amenzi de mii de lei românilor care stau la bloc. Iohannis a promulgat legea, termenul de aplicare este 31 decembrie 2023
Garda de Mediu amintește  că arderea frunzelor este interzisă, precum și cea a vreascurilor ori altor resturi vegetale. Având în vedere că primăvara a sosit, iar cei mai mulți dintre românii care stau la casă fac curățenie în grădini, strângând frunzele și crengile, ei trebuie să știe că este complet interzis că dea foc acestora.

Este vorba de legea compostului, care a apărut de peste doi ani. Potrivit acesteia, este interzisă arderea frunzelor uscate în propria curte, precum și a vreascurilor și a altor resturi vegetale.

Cei care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 400 lei și 20.000 de lei. Mai exact, pentru persoanele fizice amenda maximă poate fi de 800 lei, iar pentru persoanele juridice, este cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei.

Sancțiunile se aplică și pentru focul aprins pe domeniul privat, și pentru cele de pe domeniul public. Garda de Mediu este cea care constată contravențiile și aplică amenzile.

Cei care încalcă legislația risca amenzi de până la 20.000 lei (pentru persoanele juridice n.r)! Bineînţeles, nu avem voie să dăm foc nici vreascurilor ori altor resturi vegetale. Se impune, astfel, obligativitatea de a face selectarea deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”, arată Garda de Mediu.
Amintim că localnicii care stau la curte au obligația de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale.

Greșeala uriașă pe care o comit toți românii care stau la curte sau la bloc. Ce să faci neapărat cu frunzele uscate. „Așa e și la Versailles”

Președinta Asociației Peisagiștilor din România, Diana Culescu, trage un semnal de alarmă cu privire la frunzele care cad din copaci toamna. Persoanele care stau la curte sunt sfătuite să renunțe la un obicei des întâlnit în această perioadă.

Ce trebuie să facem cu frunzele care cad din copaci, toamna

Pe timp de toamnă, mulți români tind să strângă și să arunce la gunoi frunzele uscate, care cad din copaci. Unii au impresia că astfel vor păstra curățenia de prin curte, iar alții cred că procedează corect pentru sănătatea pomilor și implicit a solului. Președinta Asociației Peisagiștilor din România, Diana Culescu, are o altă variantă.

Diana Culescu atrage atenția că nu este benefică strângerea frunzelor de pe spațiile verzi, mai ales cele din împrejurul arborilor, din cauză că eliminăm nutrienții necesari pentru buna lor dezvoltare și pentru fertilitatea pământului.

Specialistul explică faptul că frunzele hrănesc, de fapt, pomii și nu le creează boli fungice, așa cum se consideră. În susținerea spuselor sale, amintește că în păduri nu se strâng frunzele și sub ele se găsesc multe plante crescute sau renumitele ciuperci.

Frunzele ajută pomii să crească, nu le dăunează

De altfel, Diana Culescu precizează și că în Versailles, Franța, frunzele uscate se mătură doar de pe alei, însă acolo unde sunt spații verzi și copaci se lasă, tocmai pentru că se știe că frunza reprezintă o sursă de hrană pentru mediul înconjurător și nu un factor nociv.

”În general, e bine să lăsăm frunzele pe sol, pentru că se descompun şi oferă nutrienţi plantelor. Din păcate, la noi nu se înţelege acest lucru şi se mătură de la un capăt la altul parcurile. (…) Sunt mai multe tipuri de plantaţii – unele care nu trebuie să aibă neapărat iarbă pe dedesubt, dar noi încercăm să punem gazon peste tot, pentru că nu ştiu exact de unde am înţeles noi că gazonul creşte în pădure

Nu trebuie să arate chiar tot parcul, de la un capăt la altul, la fel. Şi asta se poate vedea, de exemplu, şi la Versailles, unde se greblează frunzele de pe alei, dar între arbori sunt lăsate pe pământ”, transmite Diana Culescu pentru Agerpres.

Diana Culescu mai spune și că mulți arbuști de la noi nu înfloresc deoarece le luăm nutrienții, adică frunzele. Mai mult, ea subliniază și că anumite specii au nevoie să fie tăiate pentru a se regenera corespunzător, încât să ne ofere roadele așteptate.

”Trebuie tăiate anumite specii de arbuşti în funcţie de arhitectura tipică sub care cresc. Noi nu ştim lucrul acesta, venim şi tăiem cu fierăstrăul de la un capăt la altul primăvara. Prin urmare, la noi, nu prea înfloresc arbuştii. Acesta este motivul pentru care strângem frunzele: că nu avem competenţe de altceva. Strângem frunze, tăiem iarba – atât”, a mai spus Președinta Asociației Peisagiștilor din România.

Care sunt „orele de liniște” la bloc. Ce amenzi primesc cei care încalcă legea. Avertismentul Poliției Române

Site-ul oficial al Poliției Române arată foarte clar care sunt orele de liniște, pe care cetățenii trebuie să le respecte, pentru o bună conviețuire.

„Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

– tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

– tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 şi 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, se arată pe site-ul oficial al Poliției Române.

Fără animale de companie la bloc. Câinii şi pisicile pot fi trecute la întreţinere

Ce amenzi se dau pentru românii care nu respectă liniștea publică

Concret, potrivit Legii 61/1991, „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 şi 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este interzisă”.

Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe, se sancționează cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei.

În plus, dacă perturbarea liniștii se repetă într-un interval de 24 de ore, amenzile cresc semnificativ și pot ajunge până la 6.000 de lei și muncă în folosul comunității.

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Noul film Netflix care va cuceri toate topurile. Este o producție pe care o vor adora și cei mari și cei mici
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Ministrul Agriculturii, ANUNȚ: „Este posibil să fie extinsă lista cu alimentele plafonate”
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Noi reguli pentru șoferi. Ministrul Sănătății a anunțat marea schimbare
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Ce conține cutia misterioasă pe care sportivii medaliați o primesc la Jocurile Olimpice de la Paris. Creația a necesitat 2.000 de ore de muncă
Capital.ro
Interzis de joi, 1 august. Se dau amenzi de până la 2.500 de lei. Autoritățile au luat decizia
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Un fost membru al trupelor speciale americane, arestat pentru implicare într-o lovitură de stat eșuată în Venezuela
MediaFlux
Când vin PENSIILE MAJORATE! Anunț OFICIAL
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?