România primește 470 de milioane de euro pentru cumpărarea a 62 de trenuri electrice! Ramele electrice achiziționate prin Fondul pentru Modernizare vor fi operaționale pe 11 rute, au anunțat reprezentanții instituției care au primit miercuri din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI) confirmarea finanțării proiectului.
„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii atrage peste 470 milioane de euro din Fondul de Modernizare pentru o investiție de eficiență energetică în sectorul transporturilor-material rulant sustenabil. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a primit miercuri din partea BEI confirmarea finanțării proiectului, proiect finanţat prin Fondul pentru Modernizare, cu o valoare de peste 470 milioane euro, conducând la atingerea obiectivelor prioritare ale ministerului de resort în ceea ce privește îmbunătățirea infrastructurii feroviare, prin achiziția de material rulant eficient.
Noua investiție propusă se va materializa în achiziția a 62 de trenuri electrice și va conduce la creșterea frecvenței de călătorie utilizând transportul feroviar și la o reducere semnificativa de emisii de CO2 (12.014,7t CO2/an, ceea ce reprezintă 29,2 % raportat la situația actuală)”, a anunțat Ministerul Transporturilor printr-un comunicat de presă.
Reprezentanții instituției spun că ramele electrice achiziționate vor fi operaționale pe 11 rute, respectiv București Nord – Ploiești Vest – Brașov, Brașov – Gheorghieni, București Nord – Ploiești Sud – Adjud, București Nord – Roșiori Nord, București Nord – București Obor, București Nord – Fundulea, Arad – Timișoara – Caransebeș, Huedin – Cluj – Bistrița, Iași – Pașcani – Suceava și Bacău – Pașcani, Fetești – Constanța.
„Proiectul se va finaliza în 2027 și contribuie la sprijinirea utilizării tehnologiilor cu emisii reduse de carbon în transportul feroviar, prin îmbunătățirea transferului modal care va asigura reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, în conformitate cu obiectivele Comisiei de reducere a impactului asupra mediului și de îmbunătățire a eficienței energetice”, au mai transmis reprezentanții instituției.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că Ministerul Transporturilor va moderniza 55 de locomotive și 139 de vagoane de călători. Mai mult, șeful Executivului a subliniat că proiectul prevede și conversia a 20 de locomotive diesel în locomotive electrice.
Marcel Ciolacu a subliniat că vârsta medie a materialului rulant din România este de 30 de ani, iar modernizarea locomotivelor și vagoanelor se va realiza din fonduri PNRR.
”Avem azi și proiecte importante de la Ministerul Transporturilor, unde aprobăm investiții mari și în sectorul feroviar. În primul rând, vorbim despre modernizarea a 55 de locomotive electrice pentru trenuri de călători”, a declarat premierul, potrivit Gândul.
Mai mult, șeful Guvernului și-a exprimat încrederea ca astfel de proiecte o să continue la Ministerul Transporturilor, în următoarea perioadă.
”Apoi, finanțăm conversia a 20 de locomotive diesel hidraulice în locomotive electrice și, în fine, investim și în modernizarea a 139 vagoane de călători. Sper ca lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare să continue într-un ritm la fel de susținut ca în zona rutieră”, a adăugat Marcel Ciolacu.