Câte trepte trebuie să urci zilnic pentru a reduce riscul bolilor cardiace. Rezultatele studiului se bazează pe sondaje efectuate pe 458.860 de adulți din cadrul UK Biobank, în analiză fiind incluși factori precum istoricul familial, riscul genetic și hipertensiunea arterială. Studiul a constatat că urcatul scărilor a redus riscul pentru toți cei intervievați, dar în special pentru cei care nu prezentau deja un risc ridicat de boli de inimă.
Conform datelor oferite de cercetători, legătura dintre activitatea fizică și sănătatea inimii este cunoscută de mult timp, dar până la acest studiu nimeni nu a studiat legătura dintre activitatea fizică în timpul urcării sau coborârii scărilor și sănătatea inimii. Activitatea crescută a inimii, în timpul unor astfel de exerciții zilnice, ajută la normalizarea tensiunii arteriale și întărește mușchii inimii, care funcționează mai bine și rămâne sănătoasă mai mult timp.
Cei care au efectuat acest studiu au analizat în special bolile cardiovasculare aterosclerotice, care includ afecțiuni precum boala coronariană și accidentul vascular cerebral ischemic, cauze frecvente de deces la nivel mondial.
La rândul lor, cercetătorii de la Societatea Europeană de cardiologie (ESC) au efectuat un studiu pe 165 de voluntari care au avut sau au fost suspecți de o boală coronariană, ce provoacă dureri în piept sau dificultăți de respirație. Acveştia au apelat la „testul scărilor”, care constă în urcarea a patru etaje (60 de trepte) fără oprire, iar la cei care au înregistrat un timp de 45 de secunde au constatat că au o inima sănătoasă. Apoi le-au cerut voluntarilor să se deplaseze pe o bandă de alergare, intensitatea crescând treptat și până la epuizare, pentru a calcula capacitatea de efort a fiecărei persoane, măsurată prin echivalentul metabolic (MET). După o pauză de odihnă, voluntarii au urcat din nou patru etaje, cu 60 de scări, fără oprire, dar nu în ritm de alergare, iar timpul fiecăruia a fost comparat cu nivelul MET.
Astfel, participanții care au urcat scările în mai puțin de 45 de secunde aveau valoarea MET între 9 și 10, nivel legat de o rată scăzută a mortalității (mai puțin de 1% într-un an și de 10% în 10 ani). În schimb, cei cărora le-a luat 1,5 minute urcatul scărilor s-au încadrat la o valoare mai mică de 8 pentru MET, ceea ce este asociat cu o rată a mortalității de 2-4% pe an sau 30% în 10 ani. De asemenea, medicii au descoperit că 58% dintre pacienții cărora le-a luat 1,5 minute sau mai mult realizarea testului aveau o funcție anormală a inimii.
Acesta nu este nici primul studiu care promovează beneficiile urcării și coborârii scărilor. Activitatea a fost asociată anterior cu reducerea riscului de cancer și cu îmbunătățirea aptitudinii cardiorespiratorii.