Meteorologii anunță vreme cere, chiar geroasă noaptea la altitudini mari, cu lapoviță și ninsoare la munte. În restul țării va ploua și termometrele nu vor indica temperaturi maxime mai mari de 16 grade. Răcirea vremii îi va determina pe mulți șoferi să dea fuga la service pentru a pregăti mașinile pentru sezonul rece. Cei mai mulți vor urma să schimbe anvelopele de vară cu caucicuri de iarnă pentru a evita amenzi în cazul în care ajung pe drumuri acoperite de gheață, polei sau zăpadă.
Legislația în vigoare în România nu prevede o dată fixă la care utilizarea cauciucurilor de iarnă să devină obligatorie. Mecanicii recomandă schimbarea anvelopelor de vară cu unele de iarnă în octombrie, când temperatura scade sub 7 grade seara.
Schimbarea cauciucurilor de iarnă costă în jur de 170 – 190 lei cut tot cu echilibrarea roților.
Codul rutier îi obligă pe șoferi să își echipeze mașinile cu cauciucuri de iarnă, dar și cu lanțuri de zăpadă atunci când circulă pe drumuri acoperite de gheață, zăpadă ori polei. Absența cauciucurilor de iarnă îi poate pune pe șoferi în situația de a fi amendați.
În același timp, șoferii sunt obligați de lege să mai aibă în portbagaj, în perioada iernii, un săculeț de nisip și de asemenea, o lopată care va fi utilizată la deszăpezire, evident, în cazul în care este nevoie. Cei care sunt opriți în trafic și controlați, dar nu au aceste accesorii riscă să fie sancționați cu o amendă de 9 și până la 20 de puncte. În prezent, punctul de amendă are o valoare de 145 lei. În aceste condiții, valoarea sancțiunii financiare poate să varieze între 1.305 și 2.900 de lei. De asemenea, polițistul poate dispune și ridicarea plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare.
De la 1 noiembrie, crește salariul minim pe economie de la 3000 la 3300 lei, pe baza căruia se calculează punctul de amendă. Legislația prevede că un punct de amendă are valoarea de 10% din salariul minim pe economie. Din 2017, punctul de amendă a fost înghețat la valoarea de 145 lei.
Recent, Poliția Română a propus majorarea punctului de amendă cu 15% de la 1 ianuarie 2024, adică de la 145 lei la 165 de lei.
Polițiștii au propus ca amenzile să crească de la 1 ianuarie 2024 având în vedere numărul crescut de abateri de la Codul Rutier care duc la accidente, România fiind pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul victimelor din accidente rutiere, cu o medie dublă față de cea din Uniune.