SUA ar putea trimite puşcaşi marini spre Israel. Secretarul general al ONU face apel la Israel să ”evite o catastrofă umanitară”

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că au ucis un membru de rang înalt al grupării teroriste Hamas într-un raid aerian efectuat în Fâşia Gaza în cursul nopţii. Este vorba de şeful forţelor aeriene al Hamas, potrivit Times of Israel. Între timp, SUA se pregătesc de o eventuală intervenție în apropiere de Israel, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere autorităţilor israeliene "să evite o catastrofă umanitară".
Filip Stan
14 oct. 2023, 09:55
SUA ar putea trimite puşcaşi marini spre Israel. Secretarul general al ONU face apel la Israel să ”evite o catastrofă umanitară”

A 26-a unitate expediţionară a puşcaşilor marini, o forţă de reacţie rapidă capabilă să desfăşoare operaţiuni speciale, face pregătiri în cazul în care i se va ordona să se apropie de Israel pentru a consolida poziţia de forţă a SUA în această ţară, au declarat mai mulţi oficiali americani pentru CNN.

Unitatea, care se află în prezent la bordul navei de asalt amfibiu USS Bataan, este formată din peste 2.000 de puşcaşi marini şi marinari. Printre sarcinile esenţiale ale misiunii unei unităţi expediţionare a puşcaşilor marini se numără operaţiunile de evacuare şi asistenţa umanitară.

Unităţii nu i s-a dat încă niciun ordin în acest sens, au precizat oficialii. Dar oficialii din domeniul apărării au declarat în repetate rânduri în ultimele zile că Pentagonul va putea să trimită rapid forţe şi mijloace suplimentare în regiune, în funcţie de necesităţi, în timp ce Israelul continuă să ducă un război împotriva grupării teroriste Hamas.

Citește și: Şeful forţelor aeriene ale Hamas a fost ucis într-un raid aerian efectuat în Fâşia Gaza în cursul nopţii, potrivit armatei israeliene

 

Cetățeni americani, luați ostatici de Hamas din Israel: Biden spune că va face ”tot ce-i stă în putere” pentru a-i elibera

Preşedintele american Joe Biden a promis că va face „tot ce-i stă în putere” pentru a-i elibera pe cetăţenii americani ţinuţi ostatici de Hamas, într-un interviu din care un prim extras a fost difuzat vineri de CBS.

Potrivit ultimului bilanţ, 27 de americani au fost ucişi, iar alţii sunt ţinuţi ostatici de gruparea islamistă palestiniană, dar Washingtonul nu a precizat deocamdată câte din cele 14 persoane date dispărute se află în această situaţie.

„Vom face tot ce ne stă în putere pentru a-i aduce acasă dacă îi putem găsi”, a declarat Joe Biden în foarte scurtul extras difuzat de CBS.

Citește și: Tamim bin Hamad Al Thani, emirul din Qatar, ameninţă întreaga omenire. „Oprim aprovizionarea cu gaze dacă nu încetează bombardamentele” VIDEO

 

Armata israeliană dă un nou răgaz palestinienilor pentru a se refugia

Civilii care locuiesc în nordul Fâşiei Gaza au fost informaţi de armata israeliană să folosească două drumuri pentru a se îndrepta spre sudul regiunii, sâmbătă, între orele 10.00 şi 16.00, ora locală. Într-o declaraţie postată în arabă pe X, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), Avichay Adraee, a declarat că două rute pot fi folosite între orele 10.00 şi 16.00, ora locală (şi a României), „fără a se întâmpla nimic rău”.

Cei care locuiesc în oraşul Gaza au fost sfătuiţi să se deplaseze spre sud, de la Beit Hanoun la Khan Yunis, înaintea unei potenţiale ofensive terestre a armatei israeliene. De asemenea, persoanele care locuiesc în apropierea plajei şi la vest de Olive vor fi autorizate să se deplaseze pe străzile Daldul şi Al-Sana spre Salah Al-Din şi Al-Bahr, a adăugat Adraee.

Un avertisment pentru evacuarea civililor din nordul Fâşiei Gaza fusese dat şi vineri şi îi îndemna pe palestinieni să plece în următoarele 24 de ore. Ultimatumul expira sâmbătă dimineaţă.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor armate ale Israelului Jonathan Conricus a afirmat că civilii palestinieni din Gaza nu sunt duşmanii statului evreu şi că armata încearcă să nu lovească civili sau infrastructura civila

„Civilii palestinieni din Gaza nu sunt duşmanii noştri şi nu îi ţintim ca atare”, a declarat Conricus.

„Încercăm să facem ceea ce trebuie, încercăm să evacuăm civili pentru a minimiza riscul pentru ei”, a precizat el.

„Este extrem de trist şi regretabil că atât de multe instituţii de presă se concentrează pe acţiunile noastre, în loc să pună responsabilitatea entităţii care guvernează Fâşia Gaza şi anume Hamas”, a continuat purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene.

 

Secretarul general al ONU face apel la Israel să ”evite o catastrofă umanitară”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este în „contact permanent” cu autorităţile israeliene „pentru a le cere să evite o catastrofă umanitară”, a declarat vineri purtătorul său de cuvânt Stephane Dujaric, referindu-se la ordinul de evacuare a unei părţi a Fâşiei Gaza, potrivit AFP.

ONU a declarat joi seara că a fost informată de armata israeliană cu privire la un ordin de „relocare” a circa 1,1 milioane de locuitori la nord de Wadi Gaza spre sud „în 24 de ore”.

„Facem apel puternic ca un astfel de ordin să fie anulat pentru a evita transformarea a ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie catastrofală”, a insistat Stephane Dujarric.

„Secretarul general şi echipa sa au stat un timp la telefon. El este în contact permanent cu autorităţile israeliene pentru a le cere să evite o catastrofă umanitară”, a mai spus purtătorul de cuvânt citat.

Întrebat despre acest termen de 24 de ore, în timp ce armata israeliană a notat că evacuarea „va lua timp”, Stephane Dujarric a declarat că poate să relateze ceea ce spusese la ONU. „Timpul se scurge”, a insistat el.

SUA au evocat ideea creării de „zone securizate” în Gaza, iar purtătorul de cuvânt a relevat că „bineînţeles că încercăm să vedem ceea ce putem face pentru ca locuitorii să fie în siguranţă în Gaza şi să creăm zone securizate pentru ajutorul umanitar şi pentru civilii care vor să meargă în zone mai sigure în interiorul” enclavei.

Dar „nu vrem o situaţie în care populaţii strămutate să fie forţate încă o dată să fugă.Oamenii ar trebui să poată fi în siguranţă la ei acasă”, potrivit acestuia.

În timp ce Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a anunţat transferul operaţiunilor sale spre sudul Fâşiei Gaza, el a spus că nu tot personalul ONU a părăsit nordul enclavei.

„Unii au cerut să rămână în nord. Noi nu forţăm oamenii să se mişte, ei iau propriile decizii”, a adăugat el.

„Avem 13.000 de membri UNRWA în Gaza, lucrători în prima linie, învăţători, medici, infirmieri, oameni care oferă sprijin psihologic. Ei rămân acolo unde sprijinul lor este necesar”, a afirmat Dujarric.

„Prioritatea secretarului general este să se asigure ca Israelul să permită intrarea ajutorului umanitar” în Gaza, a adăugat el.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Subiecte geografie la Bacalaureat 2024. Cum se rezolvau și care este baremul de corectare. Proba la alegere a profilului la BAC 2024. Update
Capital.ro
Vladimir Putin vrea să facă PACE: Rusia este pregătită
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Reduceri la călătoriile cu trenul către alte țări! Oferta momentului de la CFR Călători
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Abonații Netflix de delectează cu un film de zile mari. Producția a rupt topurile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cum se apără femeia acuzată că ar fi mușcat un copil pe o plajă din Năvodari: „Am căzut peste copil”. Băiețelul de șase ani ar fi rămas cu sechele
Capital.ro
S-a dat lege obligatorie pentru casele și blocurile vechi. Iohannis a semnat joi, 4 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Șofer beat și drogat provoacă accident grav în Hunedoara
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!