În timpul iernii dintre anii 1609-1610, când 80% din colonişti deja erau morţi în urma unei foamete crunte, cineva a încercat şi a reuşit să extragă materie cervicală, precum şi ţesuturi din faţa şi gâtul adolescentei pentru a le mânca, au explicat antropologii Muzeului Naţional de Istorie Naturală la Washington.
Craniul tinerei poartă mai multe urme de lovituri probabil menite a-l sparge, precum şi urmele unor tăieturi profunde la nivelul feţei şi gâtului, a precizat într-un comunicat Douglas Owsley, un antropolog al muzeului, care a analizat cutia craniană şi tibiile.
‘Disperarea şi circumstanţele excepţional de dificile cu care se confruntau coloniştii din James Fort în timpul iernii 1609-1610 au fost relevate în examinarea postmortem a rămăşiţelor acestei tinere’, subliniază cercetătorul.
‘Intenţia, foarte clară, era de a dezmembra corpul, de a extrage creierul şi ţesuturile feţei pentru a le mânca’, a afirmat acesta.
Cercetătorii au putut, de asemenea, să reconstituie detaliile vieţii acestei tinere venite din Anglia prin analizarea dezvoltării unui molar şi a stadiului de creştere a osului bărbiei, în condiţiile în care a rămas doar 10% din scheletul acesteia.
Ei au estimat că fata avea în jur de 14 ani atunci când a murit, însă nu au putut determina cauza decesului. Utilizând o combinaţie de tehnologii digitale şi medicale, oamenii de ştiinţă au reuşit, în schimb, să reconstituie figura probabilă a adolescentei.
Apoi, au scanat resturile incomplete ale craniului fragmentat şi au realizat un model virtual al cutiei craniene, asamblând pe calculator toate bucăţile, ca un puzzle.
Faţa adolescentei a fost apoi reconstituită prin intermediul unei imprimante 3D şi va fi expusă la Muzeul Naţional de Istorie Naturală de la Washington începând cu 3 mai, în cadrul unei expoziţii despre indienii Chesapeake din secolul al XVII-lea.
Rămăşiţele scheletului tinerei vor fi expuse la Jamestown, în apropierea locului unde au fost descoperite.