‘Am plăcerea ca sărbătorile de Paşti să le fac aici, în Delta Dunării, împreună cu familia şi prietenii. Vreau să cunosc şi viaţa de zi cu zi a localnicilor, pentru că atunci când iei o decizie la nivel guvernamental este bine ca aceasta să fie fundamentată pe ceea ce vezi în realitate la faţa locului, astfel încât să aibă efecte benefice asupra comunităţilor locale’, a declarat joi ministrul Rovana Plumb, potrivit Agerpres.
Prezentă în judeţul Tulcea pentru a participa la o acţiune dedicată protecţiei mediului, Rovana Plumb şi-a exprimat disponibilitatea de a vorbi cu reprezentanţii comunităţilor locale nemulţumiţi din cauza creşterii numărul mare al şacalilor şi mistreţilor ce afectează culturile agricole şi animalele domestice din gospodăriile private.
‘Până se finalizează studiul prin care se evaluează efectivele de şacali din Delta Dunării, îi rog pe localnicii prejudiciaţi să transmită notificări direct Ministerului Mediului pentru a lua măsuri în consecinţă. Nu putem aştepta doi sau trei ani să se încheie studiul, iar oamenii să sufere. Noi trebuie să asigurăm un echilibru între ceea ce înseamnă comunităţile locale şi protecţia mediului, inclusiv a faunei, dar nu în detrimentul oamenilor’, a afirmat ministrul Mediului.
Rovana Plumb a dat asigurări că în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării nu se vor institui zone strict protejate noi fără consultarea populaţiei şi că Centrul de la Uzlina preluat de RAPPS va rămâne în patrimoniul statului.
În ceea ce priveşte comunităţile locale din Delta Dunării, depopulate înainte de 1989, dar repopulate în următorii ani, în ciuda faptului că nu au diguri de protecţie împotriva inundaţiilor, ministrul Mediului a declarat că soluţia la această situaţie este Programul Integrat de Dezvoltare a Deltei Dunării avut în vedere de Guvernul Ponta.
‘Este nevoie de spitale, şcoli, infrastructură pentru ca traiul oamenilor de aici să fie unul civilizat. Se lucrează împreună cu autorităţile din Tulcea pentru ca acest program să fie finanţat începând de anul viitor. Urmărim să existe beneficii la nivelul comunităţilor locale, să existe dezvoltare economică şi să creăm locuri de muncă. În Delta Dunării, vorbim foarte mult de agricultură, pescuit, dar toate activităţile trebuie să se facă respectând criteriul de dezvoltare durabilă, astfel încât şi copiii noştri să beneficieze de toate acestea’, a afirmat ministrul Rovana Plumb.
Oficialul guvernamental a menţionat că şi localităţile din judeţul Tulcea vor fi incluse în proiectul finanţat de Uniunea Europeană cu 65 de milioane de euro pentru consolidarea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor.
‘Acum, la început de sezon turistic, sunt mai puţine deşeuri în Delta Dunării şi sper ca la finele sezonului turistic să nu mai găsim atâtea gunoaie în zone strict protejate din Rezervaţie ca în anii trecuţi’, a declarat ministrul Mediului.
Rovana Plumb a participat joi la o acţiune de igienizare a zonei strict protejate Murighiol-Sărături din Delta Dunării alături de voluntarii Centrului de Informare şi Management a Deşeurilor din cadrul Primăriei municipiului Tulcea, ministrul felicitându-i pentru că datorită lor Tulcea a obţinut săptămâna trecută premiul ‘Oraşul reciclării’.