EXCLUSIV Fănel Iacobescu pune pe cântar ultimele noutăţi metrologice: „RENAR se adaptează nevoilor pieţii, dronele au nevoie de acreditare metrologică”

Orice produs sau serviciu de care beneficiem cu toții ar trebui să aibă o acreditare care să garanteze calitatea și siguranța. Într-un un interviu acordat Romaniatv.net, Fănel Iacobescu aduce clarificări referitoare la reglementările europene în domeniul acreditării.
Filip Stan
18 oct. 2023, 19:45
EXCLUSIV Fănel Iacobescu pune pe cântar ultimele noutăţi metrologice:

România are un organism național de acreditare recunoscut de Comisia Europeană.  În calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, avem dreptul de a beneficia de produse și servicii sigure și de calitate, la standarde europene. În România, aplicarea acestor standarde este supravegheată de RENAR – organismul național de acreditare recunoscut de Comisia Europeană.

Recent, la Braşov, o conferinţă RENAR a reunit peste 150 de participanți din diverse domenii de activitate – de la reprezentanți ai unor organisme de inspecție sau a laboratoarelor de diverse tipuri până la personalul specializat din unele instituții publice care utilizează rezultatele acreditării RENAR în activitatea lor.

Conferința de la Brașov se înscrie într-o serie de evenimente pe care RENAR le organizează în mai multe regiuni din țară, din dorința de a oferi îndrumare celor care activează în domeniul acreditării, garanție a calității produselor și serviciilor de pe piața din România.

RENAR este o organizaţie neguvernamentală, fără scop lucrativ, constituită pe baza prevederilor Legii 21/1924, cu modificările ulterioare, personalitatea juridică fiindu-i recunoscută prin Sentinţa Civilă nr. 1966 din 07.08.1990 (dosar 1975/PJ/1990) a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. Asociaţia este recunoscută oficial ca organism naţional de acreditare unic, in temeiul OG 23/ 2009 şi in baza prevederilor Regulamentului (CE) nr.765/2008 și funcționează în coordonarea  Ministerului Economiei.

Am încercat să aflăm ce se mai acreditează în România şi cum evolează unul dintre domeniile de o importanţă capitală pentru economia oricărei ţări de la Prof. univ. dr. ing. Dr.h.c Fanel Iacobescu, Presedinte al Organismului National de Acreditare al Romaniei, Presedinte al Societatii Romane de Masurari, Membru al Consiliului General al Confederatiei Internationale a Masurarilor si Membru al Consiliului Director al Organismului national de standardizare – ASRO.

Cum se dezvoltă metrologia în România, aţi avut recent o conferinţă la Braşov…

Fănel Iacobescu: Într-o accepțiune generală, metrologia este știința măsurării. Exactitatea și trasabilitatea rezultatelor măsurărilor sunt caracteristici metrologice esențiale în evaluarea conformității, domeniu vast, prin care se asigură verificarea respectării cerințelor referențialelor din toate sferele de activitate (economie, sănătate, siguranța alimentului, siguranța circulației, protecția consumatorului, mediu etc).

Conferința de la Brașov se înscrie într-o serie de evenimente pe care RENAR le organizează în mai multe regiuni din țară, din dorința de a oferi îndrumare celor care activează în domeniul acreditării, garanție a calității produselor și serviciilor de pe piața din România.
Au avut o conferinţă foarte utilă la Braşov, cu 150 de participanţi, vom aveam alta la Craiova în curând, cu o tematică extrem de generoasă, am mai avut şi vom mai avea astfel de întâlniri extrem de utilie pentru mediul de afaceri din România.

Ce puteţi spune despre problema „păcănelelor”, mai ales că Guvernul vrea să restricţioneze activitatea sălilor cu jocuri de noroc. Un aparat de „păcănele” trebuie să fie controlat tehnic periodic de către un organism de evaluare a conformității pentru ca autoritățile să fie sigure că toate pericolele de mai sus sunt complet eliminate.  Un astfel de  organism de evaluare a conformității poate să fie orice SRL care obține certificarea unor instituții ale statului român de la Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN) până la Asociația de Acreditare din România (RENAR).

Aproape jumătate din piața pentru verificarea „păcănelelor” este controlată de trei SRL-uri, care nu au dreptul să măsoare aceste aparate de joc pentru că nu dețin  acreditarea în domeniul în care își desfășoară activitatea.

Fănel Iacobescu: Problema este veche şi încă nerezolvată. Nu este însă neapărat problema noastră, ci a ONJN, care foloseşte diverse SRL-uri nu numai din ţară, cât şi din străinătate. Vom depune un material pe această temă cât de curând la Guvern.

Ziua Metrologiei în România. Mesajul Președintelui Societății Române de Măsurări, Prof. univ. dr. ing. Dr. h. c. Fănel IACOBESCU

Ce aparate noi au intrat în ultima vreme pe lista celor care au nevoie de aprobări de la RENAR?

Tot timpul avem noutăţi şi trebuie să ne adaptăm şi să adaptăm regulemnetele europene la cererea pieţei. De exemplu, dronele au nevoie de acreditări metrologice. Încă nu este cererea foarte mare, dar acest domeniu cred că se va dezvolta în România. Există multe noutăţi, toate sunt tratate cu seriozitate, chiar dacă nu avem încă volum mare

Fănel Iacobescu: „Noi acredităm vreo 1.000 de laboratoare de analize medicale şi 600 de încercări”

Fănel Iacobescu

Cum staţi cu bugetul, aduceţi bani statului în această perioadă cu probleme legate de deficit?

Noi suntem finanţati de stat, am stat  întotdeauna bine şi ne descurcăm şi acum, nu avem probleme financiare. Nu suntem instituţie care să finanţeze bugetul, dar avem o mare importanţă economică prin activitatea noastră.

Situația la zi a infrastructurii calității din România. Eveniment important pe 13 octombrie

Cum staţi cu extinderea în teritoriu, mai ales că activităţile economice care necesită implicarea RENAR s-au diversificat?

Fănel Iacobescu: Acreditarea, conform regulamentului european şi a standardului este o atestare că un organism de evaluare a conformităţii respectă cerinţele dintr-un standard, dintr-o reglementare. Noi dezvoltăm scheme de acreditare unde sunt prevăzute şi cerinţele. Se verifică dacă este dotarea corespunzătoare, dacă personalul este competent, dacă se asigură trasabilitatea rezultatelor măsurărilor, calitatea măsurărilor, intercomparări. Sunt foarte, foarte multe aspecte. Noi acredităm vreo 1.000 de laboratoare de analize medicale şi 600 de încercări, nu se pune problema că nu avem capacitatea să acredităm. (…) Noi suntem printre primele cinci organisme de acreditare din UE, deci suntem la nivelul ţărilor dezvoltate, avem 22 de ani de activitate, deci România are tradiţie în acest domeniu al evaluării conformităţii.

Laboratoarele de etalonari valideaza instrumentele cu care este verificata conformitatea masinilor, folosite in unitatile RAR sau ITP, ori echipamentele din laboratoarele in care mergeti pentru a efectua analize medicale. In acest context, se aminteste faptul ca impactul unei certificari facute prost poate avea consecinte dintre cele mai grave. Tocmai de aceea, un eveniment legat de situatia la zi a infrastructurii calitatii din Romania este de trecut in agenda. Mai cu seama de catre cei care activeaza in domeniu, ori intentioneaza sa o faca, dar nu numai. Repet, am avut şi vom avea astfel de conferinţe în toată ţara.

Pe plan internaţional, cum se implică RENAR?

Fănel Iacobescu: Singurele referentiale recunoscute la nivel european si international pe baza carora se poate demonstra competenta si increderea in rezultatele evaluarii conformitatii sunt cele statuate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene in Hotararea privind interpretarea si aplicarea Regulamentului CE 765/2008 in toate statele membre. Prin aceasta hotarare, CJUE a reafirmat importanta si aplicarea Regulamentului CE 765/2008 in toate statele membre, explicand ca in Europa, acreditarea, cu statut de autoritate publica, poate fi efectuata numai de catre Organismul National de Acreditare unic.

Astfel, Curtea de Justitie a UE a confirmat sensul articolului 4, alineatele 1 si 5, al articolului 7, alineatul 1, din Regulamentul UE 765/2008.

Curtea de Justitie a UE a clarificat ca a fi semnatar al acordurilor internationale de recunoastere reciproca non-UE (cum ar fi ILAC) nu asigura ca Organismul de Acreditare indeplineste cerintele cuprinse in Regulamentul UE 765/2008.

Facand referire la articolul 4, alineatele 5 si 7, si articolul 6 din Regulamentul 765/2008 (citit in lumina considerentului 15), CJUE a clarificat ca Organismul National de Acreditare desfasoara o activitate de autoritate publica, in afara oricarui context comercial, ca functioneaza pe baza non-profit si ca activitatile de acreditare trebuie sa respecte principiul neconcurentei.

PREZENTARE ACREDITAREA RENAR

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul Rutier
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Britanicii zguduie România din temelii. Au venit datele
Playtech.ro
Tratament inuman la centrele de minori din Târgu Mureș: copiii cu dizabilități sunt încuiați pe dinafară, li se dau medicamente expirate
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Criza energetică din Transnistria, urmată de cererea privind integrarea regiunii pro-ruse în Federația Rusă ANALIZĂ
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Ger cumplit în România. Rar s-au înregistrat asemenea temperaturi
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va înlocui pe Călin Georgescu. Decizia care detonează România: Nu concurent, în locul lui!
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Arena Națională aduce încasări de 1,2 milioane de euro din evenimente
MediaFlux
DECIZIA ANULUI 2025! Lista sporurilor luate în calcul la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio, aventură! Bun venit, plictiseală: noul simbol al succesului