Bornele topografice din beton situate pe masivul Piatra Secuiului, în comuna Rimetea din județul Alba, au fost vopsite, din nou, în culorile drapelului național al Ungariei. Această acțiune a stârnit o controversă de-a lungul timpului între locuitorii români și maghiari, deoarece bornele au fost periodic vopsite cu culorile naționale ale celor două țări.
Această dispută a devenit un subiect politic de interes după ce președinta Ungariei, Katalin Novak, s-a fotografiat în apropierea uneia dintre aceste borne, care era vopsită în culorile naționale maghiare, în timpul unei vizite în România în mai 2022. Ulterior, ambele borne au fost repictate în roșu, galben și albastru. În prezent, ele au fost din nou vopsite în culorile drapelului Ungariei.
Aceste două borne au fost plasate înainte de 1989 și reprezintă granița dintre județele Alba și Cluj. Această limită rămâne încă neclară în prezent, deoarece nu au fost efectuate măsurători precise. Cu toate acestea, este cert că acest munte marchează diviziunea dintre cele două județe.
Masivul Piatra Secuiului atinge o altitudine de 1.128 de metri și reprezintă una dintre principalele atracții turistice ale regiunii. În fiecare an, zeci de mii de turiști, în special de etnie maghiară, vizitează comuna Rimetea și localitatea sa componentă, Colțești. În Rimetea, peste 90% dintre cei 1.200 de locuitori sunt de etnie maghiară.
Muntele calcaros este străbătut de o „râpă” ceea ce face ca, între mai și septembrie, să se observe două răsărituri de soare, Rimetea fiind unul dintre puținele locuri din lume în care acest fenomen poate fi observat. După ce soarele răsare în est, acesta dispare în spatele primului vârf și reapare apoi pentru a doua oară.
Partea nordică a masivului, cunoscută și sub numele de „Colții Trascăului,” găzduiește ruinele unei fortărețe medievale.
Conform unei legende locale, numele „Piatra Secuiului” provine din secolul al XIII-lea, când secuii din sat s-au refugiat pe muntele din apropiere pentru a scăpa de asediul tătarilor.
Parcurgerea traseului turistic din centrul comunei până în vârful masivului, marcat cu o cruce albastră, durează aproximativ o oră și jumătate pentru urcare, în timp ce coborârea se face într-o oră. Traseul este destul de dificil din cauza pantelor abrupte, dar efortul este răsplătit de peisajul impresionant.
Citește și: România va avea o nouă tehnologie anti-drone! Marcel Ciolacu a făcut anunțul