Epicentrul gripei aviare, noua epidemie, s-a mutat din Asia în mai multe zone din Europa și Africa, două continente unde au apărut variante, în unele cazuri destul de virulente, între 2020 și 2022, potrivit cercetărilor publicate miercuri în revista „Nature„, informează Rador Radio România.
Studiul, la care au participat centre din China, Egipt, Franța, Australia, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite, a confirmat, de asemenea, că păsările sălbatice au jucat un rol fundamental în răspândirea virusului gripei aviare (H5) dincolo de Asia.
A fost creată prima găină modificată genetic. Este mult mai rezistentă la gripa aviară
Acum, cercetătorii au văzut cum au evoluat aceste noi viruși H5N1 extrem de virulenți în timpul răspândirii globale a virusului inițial prin combinarea cu alte tulpini de gripă aviară cu patogenitate scăzută (LPAI) de la păsări sălbatice și de curte. Pentru a ajunge la această concluzie, au analizat originile și tendințele de schimbare ale focarelor de H5 aviar înalt patogen, folosind date epidemiologice, colectate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială pentru Sănătate Animală între 2005 și 2022, împreună cu analiza a peste 10.000 de genomi virali compleţi.
Gripa aviară scumpește ouăle! Prețul va crește cu aproximativ 10-15%
După ce au analizat genomul, ei au văzut că primele focare majore au avut originea în China în 2016/17, în timp ce două noi virusuri H5 identificate între 2020 și 2022 au apărut din populațiile de păsări africane și europene, ceea ce ar indica o schimbare semnificativă a epicentrului gripei aviare din Asia şi pe aceste continente.
Noua epidemie este monitorizată
Persistența crescândă a acestor virusuri la păsările sălbatice ar fi facilitat răspândirea lor geografică și ar fi extins gama lor de infecție a speciilor aviare, inclusiv a celor domestice. „Aceste constatări necesit dezvoltarea unor măsuri sistematice de control pentru păsările domestice și sălbatice pentru a limita răspândirea virală și pentru a controla prevalența gripei aviare foarte patogene în populațiile globale de păsări, precum și cercetări suplimentare privind evoluția virală pentru a atenua și a reacționa la noile tulpini”, indică autorii studiului.
În mod colateral, aceste măsuri de control și monitorizare ar opri transmiterea virusului la mamifere, inclusiv la oameni, și ar preveni ceea ce o parte a comunității științifice consideră că ar putea deveni o viitoare pandemie.