Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost întrebat vineri de presă, la Cluj-Napoca, cu privire la eventuala sa candidatură la Preşedinţia României, el afirmând că deocamdată are de dus la capăt mandatul pe care îl are la NATO.
„Mulţumesc pentru întrebare, sunt aproape flatat că o primesc atât de des, dar vă spun cu aceeaşi seriozitate: am un job de făcut la NATO şi am toată intenţia să mi-l fac până în ultima secundă, cu profesionalism şi cu dedicaţie. Ar fi ciudat şi pentru mine, şi pentru oricine altcineva să facem altfel. Când îmi termin mandatul, revin la Cluj şi puneţi aceeaşi întrebare şi vă voi spune atunci ce răspuns voi avea”, a răspuns Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a participat, vineri, la deschiderea anului academic la Şcoala Doctorală de Relaţii Internaţionale Şi Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi la lansarea proiectului Jean Monnet Chair „Green Deal and European Negotiations”.
Mihai Tudose nu crede în șansele lui Mircea Geoană de a deveni noul președinte al României: „Dacă pomeniți în lumea reală de funcția lui în NATO se oprește câinele din lătrat”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Cluj, cu referire la războiul din Israel, că toată lumea trebuie să fie atentă ca nu cumva terţi actori să folosească conflictul din Israel pentru a-şi avansa interesele maligne în regiune.
„Este evident o situaţie extrem de preocupantă, organizaţia noastră a condamnat şi condamnă în continuare aceste atacuri teroriste şi brutale împotriva Isarelului. Israelul are tot dreptul să-şi protejeze teritoriul şi cetăţenii, în acelaşi timp, cu multă atenţie, cu privire la proporţionalitatea răspunsului, cu riscul de escaladare şi inflamare, pe care acest subiect îl antrenează. Cred că vizita preşedintelui Biden a fost extrem de utilă, premierul Sunak a fost, de asemenea, preşedinta von der Leyen. Deci, cred că şi mesajele pe care aliaţi importanţi şi UE l-au dat este foarte, foarte util. Nu trebuie să pierdem din vedere şi riscul ca terţi actori să folosească un astfel de moment incandescent pentru a-şi avansa interesele maligne în regiune şi suntem extrem de atenţi şi de vigilenţi pentru a veghea ca acest lucru să nu se întâmple”, a declarat Mircea Geoană.
Mircea Geoană a participat, vineri, la deschiderea anului academic la Şcoala Doctorală de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a UBB şi la lansarea proiectului Jean Monnet Chair „Green Deal and European Negotiations”.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri că Alianţa Nord-Atlantică are o ”viziune completă, 360 de grade”, indiferent din ce direcţie, din ce zonă sau din ce domeniu ar veni o ameninţare.
„Alianţa Nord-Atlantică are o viziune completă, 360 de grade, indiferent din ce direcţie, din ce zonă, din ce domeniu ar veni o ameninţare la adresa aliaţilor noştri. Avem planuri de apărare specifice. Faptul că am avut o nevoie atât de stringentă în est, datorită războiului Rusiei împotriva Ucrainei, nu înseamnă că NATO nu are planuri de apărare pentru întreg teritoriul alianţei. Avem două ameninţări directe, Rusia şi terorismul, de aceea când discutăm despre 360 de grade, planurile noastre de apărare apără, evident, şi zona de est, e firesc, inclusiv România, dar şi zona de sud a alianţei şi aici împreună cu aliatul american şi cu aliaţii noştri din NATO şi UE facem un front comun. Faptul că apare o criză într-o anumită zonă, şi iată, din păcate, apare o criză într-o zonă sau în alta, nu prinde NATO nepregătit sau prin surprindere”, a spus Geoană la DIGI 24.
Referindu-se la conflictul Israel – Hamas, el a menţionat că există terţe părţi care nu doresc ca Orientul Mijlociu să se stabilizeze.
„Este clar că există terţe părţi care nu doresc ca Orientul Mijlociu să se stabilizeze şi de aceea noi suntem extrem de atenţi şi la terţi actori care au interes ca acest conflict să fie amplificat şi momentul şi brutalitatea acestui atac indică dorinţa de a arunca, într-un fel, Orientul Mijlociu din nou într-o zonă de tensiune. (…) Sunt şi alte mize de natură geopolitică şi geoeconomică care joacă în această situaţie şi de aceea este foarte important să ne păstrăm calmul, luciditatea, să încercăm să limităm acest conflict”, a afirmat acesta.
Alegeri prezidenţiale 2024. Sondaj INSCOP: Mircea Geoană pe primul loc, urmat de Marcel Ciolacu şi George Simion. Ce s-ar întâmpla în turul al doilea
Mircea Geoană a fost întrebat cine sunt „aceşti terţi actori” şi dacă unul dintre ei ar putea fi Rusia. „Nu este niciun fel de secret că în clipa de faţă există un conglomerat al regimurilor autoritare din lume, Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord, care au o colaborare tot mai intimă, tot mai strânsă. Iranul furnizează Rusiei dronele cu care distruge infrastructura energetică, iarna, a Ucrainei şi pe cea agroalimentară, vara, a aceleiaşi ţări agresate de către Federaţia Rusă. Sunt terţi actori care au interese la nivel global, care nu au aceleaşi interese ca noi, blocul alianţelor democratice occidentale, şi care încearcă prin diverse metode să ne creeze dificultăţi, să ne creeze un anumit tip de dinamică internaţională care să fie în detrimentul nostru şi în avantajul dânşilor. Va trebui să ne strângem rândurile din nou, să sprijinim Israelul, pentru că el a fost statul agresat, dar de o asemenea manieră încât să putem să evităm escaladarea şi inflamarea opiniei publice şi acest lucru sunt convins că vom şti să îl facem”, a menţionat Geoană.