Pensii 2023. Când sună poştaşul la uşă în noiembrie. Anunţ important pentru 5 milioane de români

Sunt români care au optat ca pensia să le fie adusă de către poștaș, în timp ce alți pensionari au ales plata pensiei pe card. În funcţie de opţiune, banii ajung diferit la destinaţie.
Filip Stan
22 oct. 2023, 18:44
Pensii 2023. Când sună poştaşul la uşă în noiembrie. Anunţ important pentru 5 milioane de români
Câţi bani câştigă pe lună un poştaş în România. Salariul s-a majorat în 2023

Pensii 2023. Data la care pensionarii români primesc pensia în luna noiembrie 2023 diferă în funcție de modul în care aceștia au ales să le fie livrați banii.

Astfel, plata drepturilor de pensie pentru luna octombrie prin Poșta Romana se face în perioada 1-15 a lunii noiembrie, la domiciliul pensionarilor.

Persoanele care nu sunt găsite la domiciliu, drepturile bănești și documentul de plată pot fi ridicate de la ghișeele poștale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

De asemenea, în ceea ce privește pensionarii care au ales plata în cont curent sau pe card, aceștia trebuie să știe că pensia pentru luna octombrie va intra pe card în jurul datei de 13 noiembrie.

De fel plata pensiilor pe card se face pe data de 12, a fiecărei luni, dar pentru că în luna noiembrie această dată cade duminica, pensiile vor fi întârziate cu o zi.

PENSII 2023. Ce pensii se impozitează cu 20%, noua lege a pensiilor a apărut în Monitorul Oficial

Odată cu intrarea în vigoare a noii Legi 127/2019, care va aduce o serie de modificări semnificative în sistemul de pensii din România, ar urma ca pensiile românilor să fie majorate.Se știe faptul că această lege a fost aprobată în Parlamentul României, în urmă cu patru ani și ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Un pas major important îl reprezintă recalcularea pensiei minime. Astfel aceasta urmează să fie fi recalculată în funcție de procentajul de 40% până la 45% din salariul minim brut pe economie, și această valoare va crește în funcție de stagiul de cotizare. Mai concret, dacă salariul minim pe economie ar urma să fie de 3.300 de lei începând cu luna octombrie, pensia minimă ar putea începe de la 1.320 de lei, ceea ce reprezintă 40% din salariul minim.

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, se așteaptă, totuși, o creștere semnificativă a pensiei minime. De menționat este faptul, că în momentul de față, aceasta este 1.125 de lei, iar odată cu aplicarea noii legi, aceasta ar urma să crească cu cel puțin 17,3%. Potrivit datelor oferite de către Institutul Național de Statistică, numărul total al beneficiarilor acestei prevederi a fost de 1,147 milioane de persoane în trimestrul II al anului 2023.

Creșterea ar urma să aducă un mare beneficiu pentru aceste persoane, care vor avea o pensie mai mare și astfel își vor putea susține cu ușurință traiul.

Românii născuți în intervalul aprilie 1945- septembrie 1946 și care s-au pensionat între septembrie 2008 și iulie 2010 vor beneficia de o creștere a pensiei de aproximativ 30%. De asemenea, cei născuți între mai și septembrie 1948 și care s-au pensionat între octombrie 2012 și martie 2013 vor înregistra o creștere similară, de aproximativ 30%.

Pentru românii născuți în perioada iulie 1947- aprilie 1948 și care au ieșit la pensie între septembrie 2011 și septembrie 2012, majorarea va fi de aproximativ 15%. Această diferențiere se bazează pe stagiul de cotizare și vârsta la care asiguratul a ieșit la pensie.

Trebuie precizat faptul că recalcularea și majorarea pensiilor reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea nivelului de trai al pensionarilor din România și pentru corectarea inechităților existente în sistemul de pensii român.

Pensii 2023: Cu cât cresc pensiile românilor după noua formulă: Majorări şi de 30%. Diferenţe mari între bărbaţi şi femei, va ieşi scandal!

3

Pensii 2023: În anul 2023, pensiile românilor suferă ajustări semnificative, influenţate de legea sub care s-au pensionat şi de data naşterii, ceea ce poate duce la majorări de până la 30%.

Conform datelor analizate, un segment notabil al populaţiei care va beneficia de o majorare a pensiei de aproximativ 30% este reprezentat de cei născuţi între aprilie 1945 şi septembrie 1946, care s-au pensionat între septembrie 2008 şi iulie 2010.

De asemenea, un procentaj similar de creştere a pensiei, în jurul valorii de 30%, va fi aplicat şi românilor născuţi între mai şi septembrie 1948, care s-au pensionat în perioada octombrie 2012 – martie 2013.

Pensii 2024. Creşte vârsta de pensionare şi se schimbă formula de calcul
Pentru cei născuţi între iulie 1947 şi aprilie 1948, care au ieşit la pensie în intervalul septembrie 2011 – septembrie 2012, se preconizează o creştere a pensiei la jumătate, de aproximativ 15%.

Aceste ajustări ţin cont de stagiul de cotizare şi vârsta asiguratului la momentul ieşirii la pensie.

Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii, a furnizat detalii cu privire la recalcularea şi indexarea pensiilor în cadrul unui interviu la Antena 3 . El a subliniat că se aşteaptă ca ambele procese să fie finalizate până la anul viitor, conform prevederilor legale.

„Recalcularea pensiilor va fi utilizată pentru ajustarea acestora pe baza noii formule de calcul prevăzute de lege. Acest proces este precedat de evaluarea tuturor dosarelor în plată, care se desfăşoară în prezent în casele teritoriale de pensii. Suntem în stadiul final al acestui proces, cu 90% din dosare evaluate. Ne aşteptăm să finalizăm această etapă dificilă în perioada următoare.

Fiecare dosar este supus verificării, digitalizării şi introdus într-un sistem informatic de ultimă generaţie. După finalizarea acestei etape, vom proceda la recalcularea pensiilor conform noii formule prevăzute în noua lege a pensiilor.

Este esenţial să încheiem acest proces până în 2023, pentru a putea implementa noua lege a pensiilor. Procesul de digitalizare şi evaluare trebuie să fie finalizat în acest an”, a declarat Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii.

„Calculele sunt corecte, plecând de la faptul că nu discutăm de alte venituri care să facă parte din baza de calcul. Sunt ajustările făcute pe formula de calcul plecând de la numărul total de puncte.

Fosta şefă a Casei Naţionale de Pensii susţine că veniturile pensionarilor vor creşte mai mult pentru bărbaţi decât pentru femei
Atunci, vedem că unele pensii vor creşte şi cu 30%, altele nu ar trebui să crească, aritmetic vorbind.

Dar pornind de la principiul că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual.

În plus, bărbaților le crește pensia mai mult pe această lege, pentru că ei au avut, prin această formulă de determinare a punctajului mediu de calcul, stagiul complet de cotizare care a plecat de la 30 de ani.

Având în vedere că se va lua în calcul un stagiu complet de cotizare de 25 de ani, diferenţa de 20% reprezintă procentul de majorare de 30% faţă de 25%.

Astfel, potrivit noii formule de calcul, bărbaţii vor fi cei mai avantajați la creşterea pensiei, având un stagiu de cotizare mai mare.

Drept urmare, ei vor beneficia de o creștere maximă a pensiei cu 30%, în timp ce la femei, creșterea maximă va fi de 11%-12%.

„Femeile vor avea o creșterea maximă va fi de 11%, pentru că la ele stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani.

S-a plecat de la 25 de ani şi s-a ajuns acum la 32 de ani şi patru luni, deci nu s-a atins stagiul de cotizare complet ca în cazul bărbaţilor”, a explicat fosta șefă a Casei de Pensii.

Cine sunt românii care se vor putea pensiona mai devreme. Cum se va modifica noua lege a pensiilor

Vârsta ieşirii la pensie a crescut treptat, la fel ca şi stagiul de cotizare. La stagiul de cotizare, la trei luni se mai adăuga o lună şi, astfel, se majora stagiul complet de cotizare”, a explicat fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Nancy Pelosi o susține pe Kamala Harris pentru alegerile prezidențiale din 2024
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!