Întreaga omenire este amenințată de foamete. Acest lucru a devenit cu adevărat o preocupare în rândul populației în timpul pandemiei de COVID-19, atunci când aprovizionarea cu alimente a fost îngreunată în numeroase țări. Ar putea fi repetată o astfel de situație?
S-a efectuat un studiu care a inclus un sondaj desfășurat printre 58 de experți brtianici de top în domeniul alimentar. Aceștia provin din medii academice, politice, organizații caritabile și mediul antreprenorial.
Concluziile arată că, în următorii 50 de ani, lipsa de alimente, generată de evenimente precum fenomene meteorologice extreme, ar putea provoca tulburări majore pe întreaga suprafață a Planetei. Scăderea stocurilor de carbohidrați esențiali, cum ar fi grâul, pâinea, pastele și cerealele, pare să fie un factor important care ar duce către foamete.
Spre exemplu, sistemul alimentar al Regatului Unit se dovedește a fi extrem de fragil în fața perturbărilor semnificative. Această fragilitate poate fi atribuită, în mare parte, priorității acordate eficienței în detrimentul rezilienței. Acest aspect include dependența de forța de muncă sezonieră și utilizarea extensivă a aprovizionării „just-in-time” (livrarea produselor exact atunci când este necesară).
Studiul subliniază importanța dezvoltării planurilor care să ajute țările să se pregătească și să facă față riscurilor.
Potrivit rezultatelor obținute, majoritatea experților (80%) sunt de părere că, în următorii 10 ani, problemele de logistică în distribuția alimentelor, care vor genera pneurii, reprezintă cea mai probabilă cauză a tulburărilor civile legate e alimente.
Vremea extremă, care include furtuni, inundații, zăpadă și secetă, a fost identificată ca principala cauză a viitoarelor lacune în aprovizionarea cu alimente și a problemelor de distribuție, atât în perspectiva a zece ani, cât și în cea a 50 de ani.
Pandemia de COVID-19 și criza asociată creșterii prețurilor au evidențiat niveulul de vulnerabilitate al populației. În perioada aprilie – august 2022, pe măsură ce inflația a redus veniturile gospodăriilor, peste jumătate din băncile alimentare din Marea Britanie au raportat că 25% dintre cei care au apelat la ajutor erau beneficiari recenți.
Fenomenele meteorologice extreme devin tot mai frecvente. Multe dintre aceste evenimente sunt cauzate de schimbările climatice, iar oamenii de știință se așteaptă ca acestea să provoace dauna semnificative în agricultură în următorii ani, scrie stiripesurse.ro.