DOCUMENT S-a pornit cronometrul, amenzi de 1.000 de lei pentru românii care nu au repartitoare până la 31 decembrie 2023

Din 2023, montarea repartitoarelor la calorifere devine obligatorie în România. Nerespectarea legii se sancționează cu amenzi semnificative. Termenul a fost însă amânat de mai multe ori, iar legea a provocat numeroase controverse.
Filip Stan
24 oct. 2023, 08:55
DOCUMENT S-a pornit cronometrul, amenzi de 1.000 de lei pentru românii care nu au repartitoare până la 31 decembrie 2023

Toți consumatorii din blocurile racordate la rețeaua de termoficare trebuie să  aibă,  până la 31 decembrie 2023, contoare individuale de căldură sau repartitoare, potrivit ANRE.  Legea 24/2023 stipulează că cei care nu se conformează acestei cerințe riscă să primească amenzi de până la 1.000 de lei.

Amenzi de 45.000 de lei pentru românii care abandonează obiecte de mobilier în fața blocului. Cum poți scăpa de mobila veche

Măsură a fost amânată timp de 15 ani, termenul limită pentru implementare este acum foarte aproape. Prețurile pentru repartitoare pornesc de la 70 de lei cu TVA inclus, la care se adaugă montarea acestora și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică presupune cheltuieli de cel puțin 125 de lei.

Contractul pentru montarea repartitoarelor se încheie doar cu asociația de proprietari, nu cu fiecare proprietar în parte. Foarte multe asociații au votat însă împotriva acestei investiții, dar autoritățile locale pot impune sancțiuni asociației de proprietari dacă termenul limită nu este respectat.

“Obligativitatea montării sistemelor de repartizare a costurilor este prevăzută în legislația națională încă din anul 2016, când Legea eficienței energetice nr. 121/2014, stabilea ca termen de montare a contoarelor/repartitoarelor de costuri data de 31.12.2016. Legiuitorul a prorogat succesiv acest termen, astfel încât cel mai recent termen de conformare (…) este 31.12.2023.

anre-informare-repartitoare

Mai mult, legea a fost modificată în sensul că echipamentele, respectiv contoarele şi repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanţă, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanţă sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanţă până la 1 ianuarie 2027, cu excepţia cazurilor în care asociaţiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil în condiţiile stabilite de acest act normativ”, arată ANRE.

Amenda pentru cine nu montează repartitoarele este de până la 1.000 de lei, iar Primăriil sunt cele care verifică instalările, cerând informații de la Asociațiile de Proprietari, și tot ele dau și amenzile.

O idee bună, dar aplicată prost, spune reprezentatul Federației Asociațiilor de Proprietari. Asta pentru că în Capitală, de exemplu, peste 65 la sută din rețeaua primară este mai veche de 25 de ani, iar posibilitatea de a opri caloriferele în orice moment ar aduce și mai multe pagube, scrie economica.net.

Citește și: Dispozitivul pe care e obligatoriu să îl ai în casă dacă locuiești la bloc. Se dau amenzi uriașe pentru cei care nu respectă această regulă

Radu Opaina, Federația Asociațiilor de Proprietari din România: „Cei care și-au pus anii trecuți renunță. Pentru că-s nemulțumiți, că doar nu renunță forțați. Manualul de utilizare al lor spune cu totul altceva. Acolo unde au fost inventate, în Europa de Nord, s-a inventat pentru reglarea confortului și nu al consumului, e o diferență foarte mare. Nu am bani suficienți să plătesc căldura la 26 de grade, vreau să plătesc mai puțin. Dau la 18-19 grade unde vreau eu și plătesc o factură cu 20-25% mai puțin, dar fac economie, nu închid caloriferele și fac distrugere”.

Cei care refuză repartitoarele vor fi amendați cu 1.000 de lei

Într-un bloc din Brașov sunt 218 garsoniere fără repartitoare. Proprietarii ar vrea să le monteze, dar costurile pentru echilibrarea și izolarea țevilor ar ajunge la aproximativ 1.500 de lei pe locuință. În Brașov sunt 98 de asociații de proprietari fără repartitoare.

Cornel Vasiloiu, președintele unei asociații de proprietari: „Lumea este de acord să își pună repartitoare, că alea nu costă mult. E problema de echilibrarea țevilor. Pe toate 40 de coloane costă cam 400 și ceva de mii de lei. Nu avem bani, lumea nu are bani”.

Conform legii, repartitoarele trebuie să poată fi citite de la distanță. Cei care au deja aparate instalate, dar care nu pot fi citite astfel, au timp să le schimbe până în 2027.

Nicoleta Chivulescu, reprezentant firmă de repartitoare: ”Repartitoarele de costuri se pot monta numai unitar, adică întreaga asociația de proprietari trebuie să-și aleagă un furnizor. Repartitoarele de costuri trebuie să însoțite de robinet cu termostat”.

Cei care refuză montarea aparatelor riscă o amendă de până la 1.000 de lei. Aproape 1,2 milioane de bucureșteni depind de energia termică furnizată de Termoenergetica. În toata țara, 64 de localități sunt conectate la sisteme centralizate de încălzire, dintre care 55 în mediul urban.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!