Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.
Pe 31 octombrie expiră perioada de șase luni în care asigurătorii nu plătesc cotele din primele de RCA, iar noul regulament prelungește măsura pe perioada în care se menține plafonarea tarifelor RCA. Astfel, ASF a pus în consultare publică proiectul prin care se prelungesc scutirile stabilite pentru asigurătorii care sunt obligați să vândă polițe RCA la tarife plafonate, scrie Gândul.
Citeşte şi: Din 25 de companii RCA din România, trei acaparează peste 75% din piaţă şi realizează profit semnificativ
După ce Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței din 5 octombrie, proiectul de ordonanță de urgență privind prelungirea plafonării tarifelor RCA – măsură luată pentru a preveni o nouă explozie a prețurilor după scoaterea de pe piață a companiei Euroins România, așa cum s-a întâmplat după cazul City Insurance – ASF a adoptat și pus în consultare proiectul de Regulament privind neaplicarea temporară a cotelor prevăzute la punctele 3, 6 și 9 din anexa nr. 2 la Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 16/2014 privind veniturile Autorității de Supraveghere Financiară, proiect care va sta în pentru consultare publică timp de 10 zile. Plafonarea tarifelor pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), la nivelul maxim de la finalul lunii februarie 2023, a fost decisă inițial pentru o perioadă de șase luni, care expira pe 10 octombrie, și care a fost prelungită până la finalul anului.
Citeşte mai multe AICI.