Alocaţii copii 2024. Conform legislației actuale, alocațiile pentru copii vor fi majorate diferențiat în funcție de vârsta acestora. În prezent, copiii cu vârsta de până la 2 ani sau cu handicap beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei. Copiii încadrați în intervalul de vârstă de 2-18 ani, precum și tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, primesc o alocație lunară de 256 de lei. De asemenea, aceeași sumă de 631 de lei este acordată și copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, care suferă de un handicap. Această sumă a fost majorată în acest an față de cea de 600 de lei, care era valabilă în anul 2022.
Guvernul vrea să schimbe mecanismul de acordare a alocațiilor pentru copii. Măsura ar intra în vigoare din 2024
„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.
Alocația lunară de plasament a fost majorată în 2022. Concret, drepturile bănești ale unui copil plasat într-o familie, la o persoană sau la un asistent material sunt în cuantum de 950 de lei. Titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți. Plata alocației poate fi făcută fie prin mandat poștal, fie prin transfer bancar.
De regulă, în ultimii ani, plata s-a procesat în data de 8, pentru luna anterioară. În situația în care ziua de 8 pică în weekend, banii vor fi virați fie vineri, fie luni.
Alocaţii copii 2024. Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a declarat joi, după şedinţa de Guvern, despre indexarea alocaţiilor cu rata inflaţiei, anul viitor, că asumându-şi această Strategie naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului, crede că va fi o prioritate pentru Guvern ca toate ţintele asumate să fie şi realizate, inclusiv în ceea ce priveşte alocaţiile copiilor.
Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a fost întrebată dacă există garanţia că anul viitor alocaţiile pe care le primesc copiii vor fi indexate cu inflaţia, aşa cum prevede legea.
”Asumându-ne această Strategie, cred că va fi o prioritate pentru Guvernul României ca toate ţintele asumate să fie şi realizate”, a spus ministrul Familiei.
Alocaţii copii 2024. Natalia Intotero a precizat, despre o posibilă îngheţare a acestei majorări: ”Copiii trebuiie să fie o prioritate pentru orice ţară, inclusiv pentru România. Demersurile care s-au făcut în ultimul timp a demonstrat, prin tot ceea ce înseamnă proiecte, care s-au realizat sau se vor realiza, atât cu finanţare de la bugerul de stat cât şi din fonduri europene, că va fi o prioritate fiecare copil al ţării noastre şi în egală măsură şi aceste alocaţii”.
Intotero a precizat că miercuri au trecut prin Parlamentul României o iniţiativă legislativă prin care dau posibilitatea tinerilor instituţionalizaţi, ei făcând parte din această categorie vulnerabilă, să beneficieze de ajutor din partea statului, respectiv acea sumă de peste 2.800 de lei, chiar dacă nu urmează o formă de învăţământ la zi.
”Sunt acceptate şi formele de învăţământ de frecvenţă redusă sau la distanţă, pentru cei care au peste 18 ani şi care optează să îşi continue studiile până la vârsta de 26 de ani”, a subliniat Intotero.