Primă de 10.000 de lei înainte de Sărbători. Un angajat s-a trezit deja cu „bonsul de manager” în cont

Un angajat s-a trezit cu o sumă imensă în cont, pe care patronii virat din greşeală, iar acum acesta nu ştie cum să procedeze.
Filip Stan
26 oct. 2023, 09:45
Primă de 10.000 de lei înainte de Sărbători. Un angajat s-a trezit deja cu

Se apropie sezonul Sărbătorilor, iar angajaţii abia aşteaptă să încaseze primă de Crăciun. Primele, sub forma unor sume de bani sau în produse și tichete cadou, care sunt oferite angajaților înainte de Crăciun nu se impozitează în limita a 300 de lei. De asemenea, sumele până în 300 de lei sunt scutite de contribuțiile sociale. Până acum, pragul pentru care nu se plătea impozit în cazul primelor era de 150 de lei.

Codul Fiscal prevede că în această categorie a primelor de sărbători intră „cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase”.

Un angajat s-a trezit însă deja cu o primă de 10.000 de lei în cont, din greşeală, iar bărbatul nu știe ce să facă cu banii primiţi sub formă de „primă de manager”. Bărbatul nu deține o astfel de funcție și aparent la mijloc este o eroare. Totuși, ideea de a păstra banii primiți este tentantă.

Tichete casnice 2024. Cum se pot încasa peste 10.000 de lei. Cine acordă şi cine primeşte noile vouchere
Cazul a fost relatat în mediul online de un apropiat al acestuia. „Prima de peste 10.000 lei încasată fără drept”
„Un prieten de familie s-a trezit ieri cu 10.600 de lei în cont. Omu’ meu lucrează la o firma în Fălticeni, deci nu va închipuiți că o arde prin B, BV, IS sau TM cu adevărații corporatiști.

În cont, la detalii, îi apare doar atât: Primă manageri SS trimestrul 3. Faza e… Nu-i manager. Are funcție de execuție în contract, nu conducere. Pe lângă asta, nu i-a zis nimeni de o asemenea primă. El primea prin decembrie vreo 1.500 lei maxim. O singură dată a luat 2000 lei în 2019.

Amu’… Ne-am discutat și noi la cafea. Eu i-am zis să întrebe la HR și să vadă care-i faza. El a zis că i-ar prinde banii. A rămas că momentan nu se atinge de ei.

Na, acu’ ziceți voi. Ce-i de făcut? O poate mierli?

Context util: sunt vreo 80-90 de angajați. El se are bine cu toți superiorii că-s puțini. Nu există VP sau alte titluri de astea pompoase. Lucrează acolo de prin 2016.

Ce e de făcut? Sa vorbească la HR si să întrebe de suma respectivă. E clar că dacă nu sunt banii lui, trebuiesc înapoiați, nu?”, scrie în postarea de pe Reddit.

„Simplu, returnezi banii”
Aproape toți cei care au comentat l-au sfătuit să informeze firma despre suma virată în contul său.

„Să verifice fluturașul de salariu, primele sunt trecute si ele acolo.”

„Intră poliția mai târziu pe fir. Simplu, returnezi banii, adică verifici dacă nu e greșeală cu HR, dacă nu e, îi păstrează bravo lui, dacă aia zic că e greșeală returnează banii, nu o face, intră poliția și tot va fi executat silit și cu dosar. Scrie clar în lege că un bun găsit trebuie returnat, nu suntem copii să bage: ce am găsit al meu să fie.”

Lista magazinelor unde pot fi folosite cardurile cu prima didactică de 1.500 lei
Unii relatează situații asemănătoare, însă aceștia au anunțat firma fără să ezite.

„Am pățit la fel, am primit o suma imensă pe card de la firma, am anunțat, au verificat, am returnat banii. Nu îi returnam, plângere, dosar, recuperare și rămâneam și fără slujbă.”

„Să anunțe la firmă și să se lămurească. Poate n-o fi eroare, i-or fi dat primă pe bune și au omis să îl anunțe. Dacă se confirmă că i-a primit din greșeală, ar trebui să primească instrucțiuni în scris de cum să procedeze și să îi returneze.”

„Mi-am dat seama că ceva e greșit”
„Eu am pățit o faza asemănătoare, pentru orele suplimentare lucrate am primit prea mulți bani, cu vreo 7000 lei în plus, deci mi-am dat seama că ceva e greșit. Dacă era 100-200 lei în plus nu aș fi observat.

Am anunțat eu la HR pentru că nu mă simțeam bine să îi păstrez, să trăiesc cu frică că peste x luni sau ani o să mă caute să dau banii înapoi. S-a dovedit că au calculat greșit orele suplimentare pt mai mulți colegi (deci oricum s-ar fi aflat) și ne-a rugat ori să îi trimitem pe toți înapoi ori să îi trimitem în rate pe x luni, cum ne e mai bine (cred că am semnat și ceva acte, nu mai știu). Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă refuzai să îi trimiți dar bănuiesc că rezolvau cu banca și te concediau. Eu nu m-aș riscă să îi păstrez.”

„Să anunțe el la HR primul că de aflat tot se află și cu siguranță nu rămâne cu vreun leu din banii aia.”

„Are obligația să îi restituie în termen de 10 zile”
„Plângere penală pentru însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare asupra lui. Dacă banii nu îi erau destinați, dar au ajuns din eroare la el, el are obligația să îi restituie în termen de 10 zile. Dacă îi folosește înainte de împlinirea acelui termen infracțiunea se consumă la momentul folosirii banilor, altfel la împlinirea termenului de 10 zile.”

„Probabil angajatorul nu o să îi facă plângere, dar, dacă nu era îndreptățit la acea plată, tot îi va atrage atenția. Mai bine să facă verificări el și în funcție de ce află decide în cunoștință de cauză.”

„Greșeli se întâmplă și oricât de tentantă e suma aceea, nu este a lui până la proba contrarie (dată de un reprezentant al firmei, de la Conta sau HR).

Și cum nu e senator, deputat sau alt politician, cel mai bine e să ia legătură cu HR-ul și să îi anunțe. Alternativa e să piardă jobul și posibil acuzat de furt.”

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile, trebuie sa respecți o singură condiție simplă
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Amendă 3.000 lei pentru șoferi. Înmatricularea vehiculului, suspendată automat
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Nepotul lui Trump, dezvăluiri despre rasismul „unchiului Donald”: „Negri! Uite la ce au făcut negrii”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Vor primi bani mai mulți. Anunțul așteptat de proprietarii de apartamente din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
FRF sancționată de UEFA pentru comportamentul rasist al suporterilor la Euro 2024
MediaFlux
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!