România nu mai este „croitorașul” Europei. Doar în ultimul an au dispărut peste 1.200 de firme şi 10.000 de salariaţi: „Nu mai există fabrici de încălţăminte româneşti, la fel şi fabrici de textile”

La finalul lui 2022, România mai avea 9.350 de companii care produc textile, îmbră­căminte şi încălţăminte, cu peste 1.200 mai puţine decât în 2021 şi cu aproape 2.000 mai puţine decât în 2008. În ultimul an au dispărut peste 1.200 de firme şi 10.000 de salariaţi, astfel că țara noastră nu mai poate fi considerată „croitorașul” Europei.
Filip Stan
27 oct. 2023, 17:47
România nu mai este „croitorașul” Europei. Doar în ultimul an au dispărut peste 1.200 de firme şi 10.000 de salariaţi: „Nu mai există fabrici de încălţăminte româneşti, la fel şi fabrici de textile”
România nu mai este „croitorașul” Europei. Doar în ultimul an au dispărut peste 1.200 de firme şi 10.000 de salariaţi: „Nu mai există fabrici de încălţăminte româneşti, la fel şi fabrici de textile”

În anul 2008, România încă era considerată „croitorașul” Europei, atrăgând noi investiții în domeniul încălțămintei și al textilelor. Lucrurile s-au schimbat între timp, iar la finalul lui 2022, țara noastră mai avea 9.350 de companii care produc textile, îmbră­căminte şi încălţăminte, cu peste 1.200 mai puţine decât în 2021.

Citește și: Birkenstock, încălțămintea din filmul Barbie care a luat cu asalt lumea modei: „Pot fi purtați și toamna și iarna, dar nu cred că sunt o variantă ușor de integrat”

România și-a pierdut statutul de „croitoraș” al Europei

Acum 15 ani, în industriile de încălțăminte și textile activau peste 310.000 de salariaţi. Astăzi, mai sunt de aproape trei ori mai puţini. Şi numărul persoanelor care lucrează în acest domeniu continuă să scadă de la an la an, după cum arată o analiză a Ziarului Financiar făcută pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Calculele se referă la companiile din domeniile Fa­bricarea produselor textile, Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte sau Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei care şi-au depus rezultatele financiare pe fiecare din anii respectivi.

Datele arată că industria de textile pierde constant atât fabrici care se închid din cauza lipsei de comenzi, a mutărilor sau a problemelor financiare, cât şi angajaţi. Motivul este faptul că, deşi România are expertiză în domeniu și o poziţie geografică favorabilă, a devenit prea scumpă.

„Lumea ne cunoaşte sub denumirea de croitorul sau pantofarul Europei, dar lucrurile nu mai stau chiar aşa, din cauza creşterii preţurilor cu forţa de muncă. Nu mai există fabrici de încălţăminte româneşti, la fel şi fabricile de textile. Unele dintre ele şi-au făcut branduri proprii – Brainconf, Secuiana, Jolidon –, dar altele au intrat în declin. Toate brandurile care îşi comandau produsele la fabricile din România s-au mutat încet în locuri în care costurile sunt mai mici, fie în Asia sau Africa – Tunisia, Maroc, fie în Republica Moldova, Serbia ori chiar şi în Transnistria. În Oradea s-au închis trei fabrici mari de încălţăminte”, spune Adrian Câzu, director de magazine în cadrul Benvenuti, unul dintre principalii jucători din industria de retail de încălţăminte.

Totuşi, România este în continuare cunoscută drept o destinaţie de producţie pentru brandurile mari ale lumii din industria de lux. În frunte cu Louis Vuitton, Gucci, Prada şi Moncler, acestea produc direct în România, pe când cele mass-market aleg lohnul, adică un regim de perfecționare activă. De aceea, cifra de afaceri a sectorului a crescut anul trecut la 22,9 miliarde de lei. Asta înseamnă că jucătorii rămaşi devin tot mai mari. Chiar şi retailerii de lux încă plătesc în producţia de textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte salarii mult sub media naţională.

Citește și: Cele mai bune branduri de îmbrăcăminte sport la prețuri atractive

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Ministrul Energiei convocă ședință cu producătorii de energie pentru a discuta despre investiții și stocare
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'