De ce este bine să pui sare în cafea. Secretul cunoscut de puţini români

Cafeaua sărată a redevenit recent un trend și mulți oameni se întreabă dacă există beneficii ascunse. De fapt, probabil singurul context în care ai auzit de cafea cu sare este ca remediu împotriva mahmurelii sau a beției. Însă cafeaua sărată are într-adevăr unele beneficii.
Alina Costache
01 nov. 2023, 21:42
De ce este bine să pui sare în cafea. Secretul cunoscut de puţini români

Unii oameni pun zahăr din belşug în cafea, alţii nimic, dar există unii care pun chiar sare. Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi din întrega lume. Este versatilă și se poate consuma într-o mulțime de combinații. Iată ce beneficii are, în amestec cu sarea.

Laptele, zahărul sau mierea sunt cele mai populare „ingrediente”, pe care oamenii le aleg pentru a da gust cafelei. Poate să pară ciudat, dar unii preferă cafeaua cu sare. Deși pare bizar, această combinație este la modă în prezent.

În Siberia, Turcia şi în Ungaria, acest obicei este destul de popular. Se pare că sarea neutralizează o parte din gustul amar al cafelei şi îi oferă o aromă specială.

Alton Brown, un autor celebru în cărți de bucate și expert în industria alimentară, a sugerat într-un episod din 2009 al emisiunii sale că adăugarea unui vârf de cuțit de sare la o ceașcă de cafea poate neutraliza gustul amar.

El a insistat ca pentru fiecare ceașcă de apă pe care o folosiți pentru a prepara cafea, să amestecați două linguri de cafea măcinată cu o jumătate de linguriță de sare kosher.

La ce temperatură se bea cafeaua, de fapt? Trucul secret care îi oferă o aromă intensă

Brown a explicat în continuare această metodă pe pagina sa de Facebook. El a spus:

„Sarea nu numai că anulează gustul amar, dar și netezește gustul de stătut al apei care stă în rezervor. (…) Și apropo, cercetările au dovedit că sarea este de fapt mai bună la neutralizarea amărăciunii decât zahărul”.

Majoritatea mijloacelor de informare în masă au preluat acest lucru, numindu-l „trucul lui Alton Brown pentru cafea”. Drept urmare, acest obicei a fost preluat de multă lume.

Sarea Kosher are o granulaţie mare, care nu trece prin procesul de rafinare, are un gust aparte şi este folosită de mulţi bucătari în multe reţete, potrivit adevarul.

Indiferent cât de multă cafea bem în fiecare zi, doar puțini dintre noi știu că această băutură poate fi transformată complet, cu ajutorul mentei.

Menta poate oferi un gust inedit și subtil băuturii voastre. Se pare că această combinație incredibilă nu are doar un gust aparte, ci și unele avantaje extrem de practice.

Cum să bei cafeaua la prima oră fără grija kilogramelor în plus. Ingredientul care alungă caloriile din ceaşcă şi face dimineţile mai puţin morocănoase
De exemplu, puteți avea o respirație mai proaspătă de-a lungul zilei, datorită acestei băuturi unice. De asemenea, gustul unic vă poate ajuta să scăpați de stres, la finalul unei zile dificile.

În general, una sau două frunze sunt suficiente, iar tot ce trebuie să faceți este să le introduceți în cană. De asemenea, mai există și un alt avantaj pe care menta îl poate avea în cafea. Ea va aduce un conținut mai ridicat de fier și magneziu, care vă vor da mai multă energie și vitalitate de-a lungul zilei.

De ce să pui sare în cafea
Există mai multe moduri în care adăugarea de sare la cafea poate fi benefică.

Reduce gustul amar
Este un fapt științific că sodiul, o componentă majoră a sării, neutralizează amărăciunea.

Acest lucru se întâmplă deoarece papilele gustative vor reacționa la aroma sărată în loc de amărăciune. Deci, sodiul ar putea fi chiar mai eficient în acoperirea gustului amar al cafelei decât zahărul.

Zahărul poate masca doar puțin acest gust, în timp ce sarea îl neutralizează complet.

Dieteticianul pediatru specialist Clare Thornton-Wood a explicat acest lucru într-un articol pentru Royal Society of Chemistry:

Sarea are un gust bun, deoarece este preluată de receptorii de pe limbă. Blochează aromele amare și acre, motiv pentru care este adesea adăugată în alimente pentru a le face mai plăcute.

Este doar un truc eficient pentru a reduce rapid gustul amar al cafelei.

Sarea face apa mai bună
Sarea va face apa mai bună. După cum a spus Brown, apa care stă în cafetieră pentru o lungă perioadă de timp poate deveni rea la gust. Dacă nu vrei să schimbi mereu apa, poți pune sare în ea, care poate îmbunătăți astfel calitatea apei. De asemenea, va face apa mai densă, conferind cafelei o textură mai groasă.

Ionii de sodiu împiedică papilele gustative să înregistreze aroma amară, neutralizând astfel amărăciunea cafelei.

Îmbunătățește aroma și înlocuiește zahărul
Sarea va spori cu siguranță gustul cafelei. Cel mai bun lucru despre sare este că îmbunătățește aromele care există deja. De asemenea, dacă trebuie să vă limitați aportul de zahăr, dar amărăciunea cafelei este prea mare, sarea poate fi un înlocuitor viabil.

Cafeaua în sine are deja o mulțime de beneficii, deoarece conține substanțe nutritive importante, cum ar fi magneziu și o mulțime de antioxidanți. Mai mult, consumul de cafea ajută la combaterea unor boli legate de creier, cum ar fi Alzheimer și demență. Cafeaua obișnuită va crește adrenalina și energia, precum și arderea grăsimilor.

Când trebuie să bei cafeaua pentru o activitate optimă a organismului. Prof. dr. Vlad Ciurea: „Ajută bijuteria să funcționeze în condiții foarte bune”

Prof. dr. Vlad Ciurea - Când este bine să bei cafeaua

Prof. dr. Vlad Ciurea – Când este bine să bei cafeaua

Cu toate acestea, dacă pui îndulcitori, siropuri și lapte sau frișcă în cafea, veți elimina multe dintre aceste beneficii.

În același timp, puteți crește în greutate și puteți experimenta complicații ca urmare a aportului ridicat de zahăr. Cafeaua sărată poate înlocui toți acești aditivi.

Și, deși nu va face cafeaua să aibă un gust dulce, aceasta poate suprima amărăciunea și va menține un nivel normal al zahărului în sânge.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că consumul unei cantități excesive de cafea determină pierderea de sodiu a corpului.

Limita inițială a aportului de sodiu stabilită de obiectivele noastre dietetice în 1977 a fost de doar 1.200 mg pe zi. Nimeni nu a avertizat publicul că putem pierde atât de mult sodiu consumând doar patru căni de cafea.

Cu toate acestea, adăugarea unei cantități mici de sare în  cafea vă va împiedica să pierdeți sodiu.

Când vine vorba de sănătate, nu există neajunsuri majore la consumul de cafea sărată. Doar dacă ar trebui să limitați consumul de sodiu pe zi, poate ar trebui înlocuită sarea cu puțin lapte degresat.

Adăugarea de sare va crește, de asemenea, aportul global de sodiu, ceea ce înseamnă că pot apărea anumite afecțiuni, cum ar fi inflamația mucoasei stomacului. De asemenea, în timp ce consumul de sare în cantități moderate este bun pentru inimă, consumul în cantități mai mari poate duce la probleme legate de inimă.

Adăugarea de sare în cafea poate să nu pară o idee bună la început, dar un sfert de linguriță poate face mult mai mult bine decât rău. Trebuie să țineți cont întotdeauna că cafeaua de înaltă calitate nu este la fel de amară și dură ca cea de calitate scăzută.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni