Conform informațiilor provenite din surse guvernamentale, există posibilitatea ca programul Rabla să fie revizuit, atât varianta sa tradițională, cât și cea destinată autovehiculelor electrice, astfel încât acesta să încurajeze într-o mai mare măsură producția locală și achiziționarea autovehiculelor cu prețuri mai accesibile sau în plaja tarifelor medii.
Citește și: Rabla Plus 2023. Firmele nu apasă pedala pe maşini noi, mai multe vouchere pe persoană fizică
„Ar putea fi vorba mașini cu prețuri între 10.000 – 15.000 euro, respectiv între 30.000 – 40.000 euro, date care ar corespunde celor două programe”, au transmis sursele
Premierul Marcel Ciolacu dorește să aducă modificări programului, astfel încât să se elimine posibilitatea achiziționării de mașini scumpe cu voucherele acestui program.
„Nu mi se pare corectă adresabilitatea. Îți dau voucher și îți cumperi Tesla. Cred că voi scădea pragul pentru adresabilitate până într-un anumit cost”, a declarat Ciolacu în ședința de Guvern, citat de surse politice.
Aproape 10.000 de autoturisme au fost achiziționate în acest an, în România, prin Programul „Rabla Plus”, iar circa 27.000 de autoturisme noi prin „Rabla Clasic”, a declarat, acum două săptămâni, la deschiderea Salonului Auto Bucuresti (SAB) & Accesorii, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea Fachet.
„Dincolo de bugetul-record pe care la ‘Rabla Plus’ l-a avut în acest an, respectiv 780 de milioane de lei, vă anunț că, la anul, ne propunem să fim și mai ambițioși. Cu alte cuvinte, așa cum a existat o tendință în fiecare an, ne propunem să mutăm bani de la ‘Rabla Clasic’ la ‘Rabla Plus’ pentru a finanță din ce în ce mai multe autoturisme non-poluante. Anul acesta avem 780 de milioane de lei la autoturismele electrice. Avem până acum aproape 10.000 de autoturisme înscrise la ‘Rabla Plus’. De asemenea, la ‘Rabla Clasic’, avem 560 de milioane de lei și aproape 27.000 de noi autoturisme înmatriculate. Așadar, o să avem în continuare bugete generoase de la Administrația Fondului pentru Mediu. Mai rămâne că și apetitul cumpărătorilor de autoturisme noi să rămână la fel de ridicat și să țină pasul”, a punctat demnitarul.
Până pe 30 noiembrie, persoanele fizice, juridice și UAT-urile se pot înscrie în programele Rabla și Rabla Plus. Bugetele alocate sunt de 222.457.000 lei, respectiv 272.468.500 lei. Calendarul și alte detalii pentru sesiunile de înscriere sunt disponibile pe site-ul Agenției Fondului de Mediu. Prima de casare din cadrul programului Rabla Clasic este de 7.000 de lei, respectiv 10.000 de lei pentru două autovehicule.
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. Prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele ale cărui sistem de propulsie generează maximum 155 g CO2/km în sistem WLTP.
Citește și: Rabla 2024. Statul dă un ecotichet de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric