Cum scazi consumul de combustibil. Trucul pe care ar trebui să îl știe fiecare șofer

Cum scazi consumul de combustibil. Creșterea semnificativă a prețului din ultima vreme este o provocare pentru șoferi. Cum numărul de kilometri parcurși rămân aceiași sau chiar cresc, proprietarii de mașini au nevoie să devină atenți la modul de întreținere a autoturismului.
Alina Costache
05 nov. 2023, 21:30
Cum scazi consumul de combustibil. Trucul pe care ar trebui să îl știe fiecare șofer
Cum scazi consumul de combustibil

Cum scazi consumul de combustibil. Dacă urmezi cei cinci pași prezentați mai jos, cu siguranță se va simți costul carburantului.

Citește și: Butonul secret care se află în orice mașină și care reduce consumul de combustibil. Trucul la care apelează tot mai mulți șoferi

Cum scazi consumul de combustibil

1. Utilizarea anvelopelor vară – iarnă, adecvat condițiilor meteo

O mașină prevăzută cu anvelope de iarnă în sezonul cald crește consumul cu până la 25 %, aflăm de la specialistul anvelope.ro. Aceasta înseamnă că la fiecare 100 de km poți scădea între 1 și chiar 2.5  l de carburant, în funcție de consumul de bază al mașinii.

La 1000 km/ lunar parcurși, poți avea 20 litri salvați doar din lipsa cauciucurilor potrivite. Considerând prețul în creștere la combustibil, montarea de anvelope de vară in sezonul cald și a celor de iarnă în sezonul rece este o măsură sigură pentru a economisi bani.

2. Viteza legală în oraș aduce economii

Viteza legală în majoritatea orașelor este de 50 km/ oră din motive de siguranță. Un al doilea beneficiu pe care șoferii au nevoie să îl cunoască este că diferența de 10 km/ oră (între 50 km/ oră și 60 km/ oră) nu este doar amenda și condiții de frânare reduse, ci și consumul de carburant.  Cei 10 km/oră cresc consumul cu o treime. Păstrarea unei viteze constante de 40 – 50 km / oră în oraș e sigură și reduce din consumul de carburant.

3. Condusul sportiv

Surplusul de adrenalină dat de ”șofatul sportiv”, cu accelerări și frânări bruște,  vine cu un cost: cel al unui consum mai mare de carburant. Este nevoie de mai multă energie pentru a crește viteza, implicit un volum mai mare de combustibil la accelerare. De altfel, accelerarea bruscă poate solicita inclusiv frânări bruște, iar consumul crește semnificativ. Creșterea treptată a vitezei la nivelul dorit și frânarea lină sunt moduri  în care poți economisi combustibil.

4. Turarea optimă a motorului

Sub și supra turarea motorului aduce două dezavantaje, ambele care atrag pierderi. Pe de o parte consumul de carburant e mai mare, pe de altă parte mașina se uzează prematur. Ce e de făcut? Schimbarea la timp a vitezelor este modul în care păstrezi autoturismul funcțional pe termen lung și scazi costurile la carburant.

Raportul este diferit de la mașină, la mașină. Ca sfat general este să schimbi viteza în treaptă superioară când tremură sau să dai drumul la accelerație când crește nivelul de zgomot. Mașinile moderne au indicator pe bord care arată necesitatea schimbării vitezelor.

5. Aerul condiționat

Aerul condiționat este un consumator suplimentar al mașinii. Funcționarea aerului condiționat poate atrage un consum cu peste 10 % mai mare de carburant. Folosește aerul condiționat atunci când este necesar pentru a te simți confortabil. Când temperaturile sunt suportabile, alege doar ventilația mașinii.

6. Greutatea suplimentară

Orice greutate în plus în mașină se adună la consumul de carburant. Golește portbagajul de obiecte care nu îți sunt necesare imediat.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Femeia care nu-l slăbește pe un celebru politician. Prinși din nou în fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'