În articolul intitulat „Da, impuneţi-ne românilor reguli mai aspre” se arată că „primul ministru român a sprijinit planurile pentru limitare accesului imigranţilor la ajutoare sociale încercând să pună capăt temerilor referitoare la valurile de români ce ar putea să plece din ţara sa la sfârşitul anului. Victor Ponta a subliniat că românii care merg în ţările vest-europene îşi caută de muncă sau o educaţie mai bună, nu ajutoare sociale şi a adăugat că marele val de emigrare din ţara sa a fost şi a trecut acum circa cinci ani”.
Potrivit „The Times”, Ponta nu se opune planurilor guvernului britanic privind noi condiţii de acordare a ajutoarelor sociale.
„Cele mai multe persoane nu merg în Marea Britanie, Germania şi Franţa pentru ajutoare sociale; merg pentru educaţie – mulţi studenţi – pentru schimburi culturale, pentru muncă, pentru locuri de muncă bine plătite. Este o prejudecată să crezi că românii vin în Marea Britanie pentru ajutoare sociale. De aceea, sunt „pentru” şi voi sprijini toate iniţiativele guvernului britanic să adopte o legislaţie mai aspră în acest domeniu„, a declarat Ponta, citat de publicaţia britanică.
Citeşte şi David Cameron: Afluxul de imigranţi români şi bulgari va fi mult mai mic decât cel al polonezilor
Ponta a menţionat şi un sondaj potrivită căruia doar 1% dintre români ar fi tentaţi să-şi caute un loc de muncă în Marea Britanie în 2013-2014, spre deosebire de Bulgaria unde 4,2% sunt tentaţi de acest lucru.
Cât priveşte ostilitatea cu care sunt priviţi imigranţii în Europa, Ponta susţine că aceasta se datorează crizei economice şi tensiunilor sociale pe care le-a generat, precum şi exploatării acestora de către politicieni.
„Întotdeauna în istorie când o economie merge prost, apare aceste gen de protecţionism. De asemenea, datorită campaniilor electorale, e mult mai uşor să dai vina pe cineva din afară decât să oferi soluţii. Sper că aceasta nu va fi o abordare politică importantă”, a declarat Ponta.
Premierul român Victor Ponta scria pe 25 februarie, într-un material publicat în revista The Times, că Marea Britanie nu trebuie să se teamă de o „invazie” a imigranţilor din ţara sa, deoarece românii vor fi prea „ocupaţi cu dezvoltarea” României.
Potrivit publicaţiei, premierul român se declară „mai degrabă perplex” în faţa unor articole din presa britanică pe tema sosirii unui val de est-europeni după anularea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din această ţară, începând din 2014. În articolul din The Times, Ponta subliniază că muncitorii români „nu se vor grăbi (să imigreze) în Marea britanie” deoarece vor fi prea „ocupaţi cu dezvoltarea ţării lor”.
Marea Britanie poate constitui o opţiune atractivă, din cauza crizei economice din Europa, apreciază publicaţia, însă Ponta scrie că Londra nu trebuie să fie îngrijorată, deoarece el va introduce o serie de politici în România care să stimuleze creşterea economică şi să consolideze economia. „Oamenii noştri sunt, de departe, cea mai valoroasă şi semnificativă resursă. Iar noi vom depune eforturi pentru a-i păstra în ţară”, scrie Ponta în The Times.
De asemenea, premierul îi îndeamnă pe britanici să urmeze exemplul prinţului Charles şi să viziteze România ca turişti. Charles a cumpărat o proprietate în Transilvania, în 2006, şi a afirmat, în glumă, că este urmaşul lui Vlad Ţepeş.
Victor Ponta afirmă, de asemenea, că Charles a petrecut o vacanţă la casa sa de la ţară, după Jubileul de Diamant al reginei Elizabeth a II-a, anul trecut. „România nu poate fi chiar atât de rea, nu?”, scrie el, sugerându-le britanicilor să profite de meciul Steaua-Chelsea pentru a vizita ţara.
Unii experţi au avertizat că un nou val de imigranţi, ca cel din momentul în care Polonia şi alte state est-europene au primit aceleaşi drepturi, în 2004, ar putea „afecta” şansele britanicilor de a găsi un loc de muncă în Marea Britanie. Ei adaugă că asupra Guvernului britanic sunt exercitate presiuni pentru a recunoaşte că nu are nicio idee în legătură cu numărul de imigranţi ce vor veni după anularea restricţiilor.