Neregulile au fost comise în perioada 2010-2012 la complexele energetice Rovinari, Craiova şi Turceni, precum şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.
Inspectorii guvernamentali reclamă majorarea ilegală, cu peste 20% din valoarea iniţială, a valorii contractelor de achiziţie publică şi arată că, în perioada verificată, la nivel acestor companii au fost încheiate un total de 76 contracte de sponsorizare de peste 19 milioane lei.
„În perioada supusă controlului, au fost încheiate un număr de 58 de contracte/contracte subsecvente/acte adiţionale, prin care SC Complexul Energetic Oltenia SA şi entităţile din care aceasta a fost constituită au fost încheiate angajamente legale în cuantum de 219,25 milioane RON, fără TVA, fără ca actele juridice să fie supuse controlului financiar preventiv„, se arată în raportul Corpului de Control.
De asemenea, alte nereguli descoperite de Corpul de control al prim-ministrului se referă la cumpărarea, închirierea sau preluarea în leasing de autoturisme în perioada iunie 2010-mai 2011, solicitări care se puteau face decât pe baza unui memorandum aprobat de Guvern.
Astfel, în perioada martie 2011-martie 2012, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a încheiat cu firma Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse, Succes Nic Com, Romferex Import Export şi Blasova contracte de achiziţie publică având ca obiect „închieriea de autoturisme”, în valoare de 1,65 milioane de lei, fără TVA. De asemenea, complexul Rovinari a încheiat un contract similar în valoare de 3,98 milioane de lei, fără TVA, în timp ce Complexul Energetic Craiova a cumpărat un autoturism în valoare de 35.750 euro, fără TVA, încălcând dispoziţiile legale care interziceau achiziţia de maşini.
Raportul dat va fi transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală; Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, pentru verificarea aspectelor privind încălcări ale dispoziţiilor legale în domeniul achiziţiilor publice; Curţii de Conturi a României, spre luare la cunoştinţă; Ministerului Finanţelor Publice, pentru verificarea aspectelor privind exercitarea controlului financiar preventiv; Ministerului Economiei.
Citeşte raportul complet al Corpului de Control privind activitatea Complexului Energetic Oltenia.
Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.