„Sunt trei colegi care au spus că ar opta pentru hotel, este decizia colegilor”, a precizat presei Mate Andras.
Secretarul Camerei Niculae Mircovici a precizat că această informare a grupului UDMR nu a fost discutată în şedinţa Biroului Permament al Camerei de luni deoarece este de competenţa Secretariatului general al Camerei.
El a adăugat, însă, că problema Camerei este că există o depăşire de cheltuieli şi acestea vor trebui reaşezate în interiorul bugetului propriu.
Mircovici a spus că deocamdată situaţia este aceea că noul statut al deputaţilor şi senatorilor prin care se renunţă la cazarea la hotel este blocat la Curtea Constituţională care are termen de judecată în 29 mai şi până atunci Camera Deputaţilor trebuie să respecte vechiul statut.
„Acest lucru a fost înţeles de destui deputaţi care fie au plecat de la hotel la privat, fie şi-au renegociat contractele de la hotel”, a adăugat Mircovici.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, pe 17 apriliei, că parlamentarii nu vor mai locui la hotel după ce se va publica Statutul deputaţilor şi senatorilor în Monitorul Oficial, el arătând că este mulţumit de forma în care acest act normativ a fost adoptat.
„Parlamentarii nu vor mai locui la hotel după ce se publică Statutul. Sub o anumită formă majoritatea lor au găsit cazare în alte spaţii decât cele hoteliere. Voi trece prin Biroul Permanent şi apoi prin plen o hotărâre cu acordarea sumei fixe de 4000 de lei pentru cazare, ce ne permite acum bugetul”, a spus Zgonea.
El a arătat că adoptarea Statutului a fost trenată din cauza divergenţelor existente între liderii de grupuri parlamentare.
„Au fost trei luni care au arătat o lipsă de coerenţă între liderii de grup. Unii au vrut să stea mai mult la hotel, alţii au contestat de dragul contestării. Până la urmă lucrurile sunt într-o zonă favorabilă, sunt mulţumit că după patru luni am reuşit să facem ce trebuia să facem de acum şase ani”, a spus Zgonea.
El a arătat că e mulţumit de forma Statutului, care e în concordanţă cu decizia Curţii. „Sunt mulţumit de forma în care a trecut. Suntem în concordanţă cu decizia Curţii. Am avut o discuţie cu liderii grupurilor parlamentare ieri din Cameră şi din Senat şi suntem pregătiţi în acest moment pentru a începe construcţia unui proiect de modificare a regulamentului comun şi fiecare comitet al liderilor să modifice cele două regulamente”, a menţionat Zgonea.
El a mai spus că liderii grupurilor au concluzionat că este mai bine să se introducă acest cod de conduită sau un capitol de conduită în regulamentul comun al celor două Camere, astfel încât prevederile să fie aplicabile şi deputaţilor şi senatorilor.
„Este o formă mult mai rapidă decât să modificăm regulamentele, apoi să mai facem un cod de conduită anexat. E o decizie înţeleaptă a comitetului liderilor. Eu voi informa Bruxelles-ul cu privire la această procedură mult mai rapidă şi mult mai uşoară pentru discuţii”, a mai spus Zgonea.