Biserica s-a mutat în online. Cele mai multe videoclipuri încărcate pe rețelele sociale sunt momente din slujbe, rugăciuni sau scurte predici, însă, cel mai mare succes îl au live-urile, unele dintre acestea fiind chiar în topo 10.
„Dați tap tap, comentarii și distribuiri”, îi îndeamnă preoții pe enoriași. Cei mai norocoși primesc chiar și cadouri, care pot fi convertite în bani. Hashtagul #ortodox are 1 miliard de vizualizări pe Tik Tok, #biserica, peste 300 de milioane, iar #preot aproape 150 de milioane.
Platforma Tik Tok are peste 1,5 miliarde de utilizatori în întreaga lume, luând avânt în special în perioada pandemiei, iar politicile permisive lasă loc pentru crearea unei plaje de conținut nefiltrat.
Ciprian Stanca, parohul bisericii Sfântul Haralambie din Constanța, este, de patru ani, specialist în social media. La biserica unde este preot, pune un telefon în mijlocul lăcașului și filmează slujba pe care o transmite în direct pe Facebook și pe Tik Tok, scrie Libertatea.
„Voiam să apară și ceva bun în mediul online, nu numai ce e rău”, spune el despre cum i-a venit această idee.
@parohiasfharalambie♬ sunet original – Parohia Sfântul Haralambie
Parohul susține că a avut cereri din străinătate pentru transmisiunile din biserică: „Noi avem slujbă zilnic și ei intră și se roagă cu noi de acolo de unde sunt”.
Biserica are aproape 50.000 de urmăritori pe pagina de Facebook și aproape 20.000 pe Tik Tok: „Cei mai mulți ne urmăresc de sărbători – Paști, Crăciun. Și atunci se fac urmăritori mulți”, explică preotul.
Majoritatea transmisiunilor live au peste 1.000 de vizualizări, iar unele ajung și la 20.000. Asta se întâmplă pe Facebook, unde, în descrierea videoclipurilor, e pus și un cont bancar, unde românii credincioși pot trimite bani pentru pomelnice.
„Vrei să fii pomenit 40 de Sfinte Liturghii și 40 de Sfinte Masluri, trimite pomelnic pe WhatsApp”, e mesajul, alături de telefonul preotului și de contul bancar.
Chiar dacă au toate condițiile, preotul se plânge căă oamenii donează destul de rar: „Puțini, foarte puțini, aproape nimeni. Se și vede că nu primim, că ar trebui să avem stele, diamante, ce se primește acolo”.
Diamantele la care se referă, de fapt, preotul, sunt bani virtuali pe Tik Tok, convertii din cadourile trimise de utilizatorii care se uită pe live. Diamantele pot fi trasnformate în bani reali, pentru care aplicația ia și comision. Cadourile se cumpără cu bani, direct de pe platformă.
Prețurile cadourilor de pe Tik tok pornesc de la 1 ban virtual și ajung până la 45.000 de bani virtuali. Pentru cumpărarea banilor virtuali aplicația oferă mai multe pachete: cele mai ieftine costă 1,5 lei (18 bănuți), 5 lei (65 de bănuți) sau 25 de lei (330 de bănuți), iar cele mai scumpe ajung la 520 de lei (6.607 bănuți) sau 1.300 de lei (16.500 de bănuți). Potrivit BBC, din banii făcuți pe live, TikTok ia comision de aproximativ 70%.
Alți preoți primesc mai multe cadouri. E și cazul fostului ieromonah Petru Geonea, exclus anul acest adin monahism de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, după ce a fost acuzat că are „un temperament anarhic și răzvrătit”.
@parintele.petru♬ sunet original – Parinte.Petru
Acesta era deja cunoscut pe social media, dar lovitura a dat-o pe Tik Tok… la propriu. Cel mai vizionat clip al său este unul în care dă peste cap punctajul unui aparat de dat cu pumnul, într-un parc de distracții din Costinești. Îmbrăcat în sutana la care nu a renunțat, își suflecă mânecile și lovește puternic. Clipul are peste un milion de vizualizări.
Un alt caz este cel al lui Eduard Stănescu, cântăreț bisericesc, care în unele zile e în direct pe Tik Tok chiar din biserica unde cântă. Acesta spune că o face „pentru familia plecată din România, sunt mai bine de jumătate plecați”.
@eddy.ionut♬ sunet original – Stănescu Eduard Ionuț
Cu telefonul sprijinit de strană, Eduard se filmează de jos în sus, pentru a da mai multă forță și măreție. În spate se văd picturile de pe pereții bisericii.Pe Tik Tok are peste 2.000 de urmăritori, chiar dacă a postat până acum doar 3 videoclipuri. Faima a căpătat-o mai mult pe live, unde în fiecare duminică primește mii de aprecieri. Acesta se prezintă ca un promotor al unor valori pe care le vede amenințate: „Mai ales într-o lume unde predomină cu totul alte valori, mai puțin normale, și în care se lovește din toate părțile în biserică”.
Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, susține că expunerea preoților pe rețelele sociale implă riscuri.
„Problema expunerii oricui pe rețelele de socializare presupune nu doar beneficiul comunicării, ci și riscul compromiterii propriei persoane sau al instituției pe care o reprezintă. Există desigur și pagini virtuale ale parohiilor sau eparhiilor, necesare astăzi pentru o mai bună comunicare în comunitățile religioase. Marca tuturor trebuie să rămână civilitatea creștină”, a explicat acesta, pentru sursa citată.