O nouă lege privind polițele de asigurare a intrat în vigoare cu unele actualizări începând cu începutul lunii noiembrie. Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) reprezintă primul pas în asigurarea locuinței. Asigurarea prin polița PAD acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren.
Astfel, cei care nu dețin o astfel de poliță se vor lovi de mai multe impedimente care ulterior îi vor obliga să recurgă la aceste măsuri de precauție. În primul rând, proprietarii care vor să schimbe statutul locuinței sau care vor să își înregistreze locuința în Cartea Funciară, nu vor mai avea această posibilitate fără a deține PAD.Prin polița PAD sunt acoperite daunele produse locuințelor ca urmare a unui dezastru natural, ca efect direct sau indirect al acestora.
Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor va fi modificată de Legea 115/2023. Potrivit acestei noi legi, vor fi existente două categorii de prețuri. Se va ține cont de materialele din care imobilul a fost construit și de structura acestuia.
Pentru clădirile construite cu materiale precum betonul (locuințe de tip A) valoarea este de 100.000 lei, cu o primă brută anuală de 130 lei, de la mai puțin de 100 de lei cât este acum.
Pentru imobilele construite din paianță, sau alte materiale de acest fel (locuințe de tip B), asigurarea va costa 50.000 lei, cu o primă brută anuală de 50 lei.
Proprietarii de locuințe vor avea posibilitatea, odată cu intrarea în vigoare a legii 115/2023, să facă asigurări multianuale.
De asemenea, cei care dețin locuințe în clădiri cu clasa de risc seismic I, nu vor putea aplica pentru aceste polițe Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Oamenii vor fi nevoiți să achiziționeze polițe de asigurare facultative pentru diferența până la valoarea reală a locuinței. Cu toate astea, legea 115 nu va modifica și riscurile acoperite. Polițele facultative acoperă daunele create de inundații(din cauze naturale), cutremure și alunecări de teren.