Consiliul Concurenţei, anunţuri importante despre facturi, rate la bănci şi plafonarea RCA

Bogdan Chiriţoiu a anunţat mai multe anchete ale Consiliului Concurenţei legate de banii românilor, de la schimbarea furnizorului de energie, până la ratele la bănci şi plata RCA.
Filip Stan
06 nov. 2023, 15:36
Consiliul Concurenţei, anunţuri importante despre facturi, rate la bănci şi plafonarea RCA

Consiliul Concurenţei încă procesează datele pe care le-a cules de la bănci în cadrul unor investigaţii privind posibile înţelegeri în ceea ce priveşte produsele şi serviciile de creditare pentru populaţie şi în ceea ce priveşte indicele ROBOR, rezultatele urmând să fie gata cel mai devreme anul viitor, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„Partea legată de Biroul de Credit este foarte nouă. Încă procesăm datele pe care le-am cules de la bănci. Rezultatele cred că le vom avea, cel mai devreme, anul viitor şi vom ieşi cu ele cuplat. Dacă se va ajunge la sancţiuni, sancţiunile trebuie să fie proporţionale şi rezonabile, adică nu vom veni cu mai multe amenzi. Dacă cumva se va ajunge să dăm sancţiuni, vom cupla cele două investigaţii”, a menţionat Chiriţoiu, la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023.

Consiliul Concurenţei a anunţat, în septembrie, că a finalizat inspecţiile inopinate derulate la zece bănci, precum şi la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor.

Inspecţiile s-au derulat în cadrul unei noi investigaţii, privind posibile înţelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele şi serviciile de creditare pentru persoane fizice. Băncile inspectate sunt: Alpha Bank Romania SA, CEC Bank SA, Garanti Bank SA, Raiffeisen Bank România SA, ING Bank NV Amsterdam sucursala Bucureşti, Banca Transilvania SA, Banca Comercială Română SA, BRD – Groupe Societe Generale SA, Credit Europe Bank (Romania) SA, First Bank SA.

Autoritatea de concurenţă mai avea în derulare o investigaţie privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci participante pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID).

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

Consiliul Concurenţei, despre plafonarea RCA

Plafonarea RCA nu va fi eliminată pur şi simplu fără să fie înlocuită cu un set de măsuri care să permită funcţionarea bună a pieţei, în condiţiile în care probleme ale legislaţiei asigurărilor au contribuit la criza din piaţa RCA, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, o zonă în care a intervenit statul este „cea a RCA-ului, unde problemele sunt cronice”.

„Ele vin din modul cum funcţionează şi cum e reglementată industria de asigurări la noi. Nu văd o legătură directă cu criza. Dacă la energie şi la alimente e clar că vorbim de combaterea efectelor inflaţiei asupra populaţiei, la RCA sunt probleme de funcţionare, de reglementare a pieţei. Avem o plafonare, va expira în curând. Avem câteva luni să venim iarăşi cu soluţii care să permită funcţionarea normală a pieţei, aşa cum funcţionează ea în restul Uniunii Europene, pentru că restul Uniunii nu are măsurile astea de intervenţie. La ei n-a fost nevoie de aşa ceva. Dacă pe zona de energie şi pe alimente toată Uniunea Europeană a avut măsuri de intervenţie, la RCA suntem noi”, a menţionat Chiriţoiu, la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023.

Bogdan Chiriţoiu, despre plafonarea tarifelor RCA: Nu este suficientă pentru rezolvarea problemelor
Potrivit acestuia, problematica asigurărilor nu este rezolvată. În plus, şeful Consiliului Concurenţei a arătat că perioada de plafonare va expira anul viitor, iar până atunci trebuie găsită o soluţie, şi a subliniat că problemele legislaţiei din sector au contribuit la criza RCA.

„Au fost o serie de falimente în ultimii în ultimii ani. Actori mari au ieşit de pe piaţă, a fost nevoie de introducerea unor controale de preţ până când piaţa a absorbit şocul acestor falimente. Se pune problema: cum intrăm într-o normalitate pe această zonă? Am propus ideea unor plafonări de preţ ca să dăm timp pieţei să se ajusteze la dispariţia unui mare jucător, Euroins, dispariţie venită la scurtă distanţă după ce dispăruse alt jucător mare din piaţă, City. Atunci este nevoie de ceva timp, astfel încât companiile care rămân în piaţă să se extindă, să preia clienţii. (…)Avem un proiect de lege pe care l-am propus de acum doi ani care credem că ar îmbunătăţi funcţionarea pieţei. Eu sper că proiectul acela, sau o variantă a lui, o să ajungă să fie transpus în legislaţie – şi nu vom elimina pur şi simplu plafonarea fără să punem în locul ei un set de măsuri care să permită funcţionarea bună a pieţei, pentru că falimentele astea n-au apărut din neant. Probleme ale legislaţiei asigurărilor au contribuit la criza din piaţa RCA”, a mai spus Chiriţoiu.

Conform raportului Consiliului Concurenţei, ambele pieţe ale asigurărilor auto înregistrează scăderi ale presiunii concurenţiale faţă de anul anterior, provocate de transformările majore ale industriei asigurărilor din ultimii trei ani, ce au generat dezechilibre majore între cerere şi ofertă.

Prețuri plafonate pentru noi alimente până la finalul anului. Vezi lista
„Până la sfârşitul anului 2023, un număr extrem de ridicat de asiguraţi, în special de RCA, vor solicita încheierea unor noi contracte, ce vor trebui preluate de către asigurătorii activi rămaşi pe piaţă. Astfel, dezechilibrul pieţei se va menţine şi în anul 2024, ceea ce ar putea conduce fie la o creştere a tarifelor practicate, fie la o scădere a cererii, în contextului economic actual caracterizat de o inflaţie încă ridicată, ce generează dificultăţi financiare populaţiei”, se menţionează în raport.

Guvernul a aprobat, la începutul lunii octombrie, prelungirea măsurii de plafonare a preţurilor pentru poliţele RCA până la finalul anului 2023.

Concurenţa analizează posibile obstacole în calea mutării consumatorilor spre furnizori mai atractivi din energie

Consiliul Concurenţei analizează presupuse obstacole pe care operatori din energie le-ar pune în calea mutării consumatorilor a furnizori mai atractivi, cum este Hidroelectrica, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„La energie au fost multe investigaţii care s-au încheiat fie cu sancţiuni pe zona de gaze, fie cu impunerea de măsuri, de schimbat comportament pe zona de electricitate. Acum ne uităm din nou la presupuse obstacole pe care operatori din energie i-ar pune în calea mutării consumatorilor spre furnizori mai atractivi deci, în esenţă, blocarea migraţiei consumatorilor de la furnizorii distribuitorii tradiţionali spre furnizori noi, cum e Hidroelectrica”, a menţionat Chiriţoiu.

Întrebat despre controalele la mai multe firme din grupul Enel, pe partea de distribuţie, el a menţionat că, pe energie, acestea tocmai s-au încheiat.

„Pe energie, tocmai am terminat. Am convenit o serie de schimbări cu Electrica şi cu CEZ, deci pe partea de furnizare de electricitate. La ce ne uităm la Enel? Sunt tot suspiciuni similare, de blocare a mutării clienţilor de la compania tradiţională, deci o companie mare, în speţă Enel, spre companii nou apărute în piaţă, cum este Hidroelectrica. În esenţă, la asta ne uităm, dacă în mod intenţionat se obstrucţionează mutarea clienţilor de la furnizorul Enel spre alţii, în special spre Hidroelectrica. Pentru Hidroelectrica există o cerere mare a clienţilor să se mute”, a punctat Chiriţoiu.

Raportul privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023 a fost lansat, luni, într-o conferinţă organizată de Consiliul Concurenţei.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'