Candidaţii la conducerea Parchetului ICCJ, intervievaţi miercuri de CSM

Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al României, Bogdan Licu şi Codruţ Olaru, nominalizaţi ca adjuncţi ai acestuia, îşi vor prezenta miercuri proiectele de management şi vor răspunde întrebărilor membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Romania TV
07 mai 2013, 15:31
Candidaţii la conducerea Parchetului ICCJ, intervievaţi miercuri de CSM

Premierul Victor Ponta i-a propus în 3 aprilie, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, pe Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general şi pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general.

Proiectele lor de management au fost în dezbatere publică, iar Consiliul Superior al Magistraturii le-a verificat candidaturile, rezultatele acestui demers fiind analizate marţi.

Tiberiu Niţu, Bogdan Licu şi Codruţ Olaru se vor prezenta miercuri la CSM pentru a susţine interviurile în faţa membrilor Secţiei pentru procurori. Fiecare va avea la dispoziţie 30 de minute pentru susţinerea proiectului de management, iar apoi vor răspunde timp de 90 de minute întrebărilor adresate de membrii Secţiei pentru procurori.

În 9 mai vor susţine interviurile Codruţa Kovesi, propusă de premierul Victor Ponta la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Alina Bica, nominalizată pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Elena Hosu, care candidează pentru postul de adjunct al şefului DIICOT.

Avizele în cazul celor şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT vor fi transmise de CSM Ministerului Justiţiei în 10 mai.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Acesta este al doilea demers pentru ocuparea posturilor de conducere din parchete, primul fiind iniţiat anul trecut, când la conducerea Ministerului Justiţiei a fost Mona Pivniceru.

Tiberiu Niţu este propus pentru a doua oară, la interval de câteva luni, pentru funcţia de procuror general al României. Numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea, Niţu a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României în perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziţie timp de zece luni. Concret, el a fost mâna dreaptă a procurorului general al României Codruţa Kovesi timp de aproape patru ani.

În 22 noiembrie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ atât pentru Tiberiu Niţu, cât şi pentru Ioan Irimie, propus de Mona Pivniceru la şefia DNA.

Consiliul Superior al Magistraturii a notat, în motivarea avizului negativ dat numirii lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general că acesta are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public sau în abordarea strategică a conducerii acestuia.

CSM i-a mai reproşat lui Niţu faptul că din proiectul său de management lipseşte „cu desăvârşire” orice perspectivă asupra „modului în care Ministerul Public se înscrie în sinergia instituţională, respectiv orice viziune asupra relaţionării cu celelalte instituţii implicate direct sau indirect în actul de justiţie”.

În opinia membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, Tiberiu Niţu nu a identificat măsuri imediate şi concrete care „să conducă la acţiuni relevante care să-l evidenţieze profesional, cum ar fi un dosar important sau o acţiune de anvergură de-a lungul carierei de procuror”.

În 18 ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile privind numirile lui Niţu şi Irimie trimise de Mona Pivniceru, pe motiv că procesul de selecţie a fost lipsit de transparenţă şi nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie. Preşedintele atenţiona atunci că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiţiei este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor.

În 23 ianuarie, Traian Băsescu declara că pentru a accepta o nominalizare la funcţiile de procuror general sau şef al DNA condiţia este ca persoana respectivă să fi avut performanţă, adică să fi avut „dosare grele” finalizate şi confirmate de instanţă. Şeful statului preciza că transparenţă în opinia sa poate însemna şi discuţii ale sale cu ministrul Justiţiei şi CSM, ca factori implicaţi, privind mecanismul de nominalizare sau persoanele candidate.

În 4 aprilie, la o zi după ce Tiberiu Niţu a fost din nou propus pentru funcţia de procuror general al României, preşedintele Traian Băsescu declara că în toamnă, când a refuzat numirea acestuia pentru aceeaşi funcţie, a contestat de fapt procedura netransparentă derulată de fostul ministru Pivniceru.

Băsescu arăta că persoanele propuse de Victor Ponta pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public sunt oameni care au avut rezultate în funcţiile deţinute până acum.

Bogdan Dimitrie Licu, propus pentru postul de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, lucrează ca procuror de 17 ani. Magistratul a fost, încă din 2001, şef al Secţiei Supraveghere a Urmăririi Penale de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Din ianuarie 2009 până în ianuarie 2010, Licu a fost vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. În prezent, Bogdan Licu este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dar este detaşat la Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), fiind membru al Plenului Oficiului.

Codruţ Olaru, propus în funcţia de adjunct al procurorului general, este procuror din 1995, iar reperele CV-ului său sunt perioada la conducerea DIICOT Bacău (2005 – 2007) şi cea în funcţia de procuror şef al DIICOT (din ianuarie 2007). Olaru este, din 26 martie, delegat la conducerea DIICOT, după ce i-a încetat de drept mandatul. Anul trecut, instituţia pe care o conduce Codruţ Olaru a cercetat aproape 17.000 de persoane şi a trimis în judecată peste 3.900 de inculpaţi, dintre care 1.906 în stare de arest preventiv – un bilanţ managerial şi cazuistic ce poate fi determinant în contextul propunerii sale ca adjunct al şefului PICCJ.

Catalina Cocolos, [email protected]

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ceaiul bogat în vitamina K care te ajută să ții glicemia sub control. Mulți care suferă de diabet nu știu de el
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
În sfârșit, ninge și la București. Iarna pune stăpânire pe jumătate din țară
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
În SUA, teoria conspirației despre „dârele chimice” capătă avânt pe fondul dezbaterilor despre geoinginerie
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)