Românii riscă amenzi de 1.000 de lei dacă nu-şi montează repartitoare. Radu Opaina, fost şef RADET: „Nu măsoară consumul, e propagandă mincinoasă, distrug sistemul”

Toți consumatorii din blocurile racordate la rețeaua de termoficare trebuie să aibă, până la 31 decembrie 2023, contoare individuale de căldură sau repartitoare, potrivit ANRE. Fostul director al RADET spune că nu sunt eficiente.
Filip Stan
07 nov. 2023, 12:09
Românii riscă amenzi de 1.000 de lei dacă nu-şi montează repartitoare. Radu Opaina, fost şef RADET:

Românii care nu au repartitoare nu se grăbesc să le monteze, deși riscă amenzi de 1.000 de lei. Anul trecut, două treimi din apartamentele racordate la sistemele centralizate de încălzire nu aveau repartitoare.

Decizia privind instalarea repartitoarelor se ia de către asociațiile de proprietari. Dacă un proprietar dorește doar el să pună repartitoare nu poate face asta.

Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), și fost director al RADET (Termoenergetica în prezent), a precizat luni seară la Gândul Exclusiv că repartitoarele pentru calorifere nu ar trebui să fie obligatorii, pentru că nu sunt eficiente.

Principalele argumente pe care le aduce Radu Opaina împotriva repartitoarelor:

  • Nu sunt contoare, ci termometre;
    Sunt făcute pentru reglarea confortului;
    Repartitoarele de calorifer nu măsoară consumul;
    Pentru promovarea lor s-ar face propagandă comercială mincinoasă;
    Pot strica sistemele de încălzire din blocuri.

„Este o isterie, este un haos creat de o grosolană dezinformare, și o propagandă comercială mincinoasă. Pentru că nimeni din spațiul public care și-a exprimat părerile nu a citit legea, să vadă ce spune legea în problema asta. În această problemă a repartitoarelor nu sunt respectate o serie întreagă de condiții, pe care legea le prevede”, a declarat Radu Opaina la Gândul Exclusiv.

Fostul director Radet îi sfătuiește pe bucureșteni să nu monteze repartitoare pe calorifere.

Radu Opaina: „Să ne înțelegem, repartitotul nu este un contor, el este un termometru”

„Să ne înțelegem, repartitorul nu este un contor, el este un termometru, pe ce îl pun, pe corp, pe calorifer, sau pe o țeavă, și spune ce temperatură este acolo. Asta nu înseamnă că îmi măsoară mie consumul de căldură, de energie termică, de gigacalorie, pe care eu trebuie să-l plătesc, și care este adevărat. Preia o temperatură și face o interpretare, și s-a demonstrat de-a lungul timpului că aceste cifre au fost total greșite. Ele au fost inventate pentru reglarea confortului, nu pentru reglarea consumului, așa cum propaganda minicinoasă spune”, explică Radu Opaina.

Radu Opaina: „În momentul în care se închid și se deschid caloriferele se strică sistemul”

Acesta mai spune că din cauza repartitoarelor se pot strica sistemele de încălzire din blocuri. „În momentul în care se închid și se deschid caloriferele, în speranța că se face economie, se strică toată jucăria. Și blocul se strică, nu mai are căldură, și punctul termic nu mai are parametri normali. Totul se dezechilibrează, totul intră în colaps. Deci se umple factura nereal, strică tehnic sistemul. Eu vă transmit nemulțumirea oamenilor, nu părerea mea. Eu am acumulat toate informațiile și am ajuns la concluzia că oamenii au dreptate. De aceea, soluția este interzicerea, nu amenințarea că, dacă nu fac ce spune X, vine poliția la ușă”, a mai explicat Radu Opaina.

Ce spune Legea 24/2023 despre repartitoarele de calorifer

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuție orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. Pentru condominiile cu distribuție verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit, în condițiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalației de încălzire”.

DOCUMENT S-a pornit cronometrul, amenzi de 1.000 de lei pentru românii care nu au repartitoare până la 31 decembrie 2023

Toți consumatorii din blocurile racordate la rețeaua de termoficare trebuie să  aibă,  până la 31 decembrie 2023, contoare individuale de căldură sau repartitoare, potrivit ANRE.  Legea 24/2023 stipulează că cei care nu se conformează acestei cerințe riscă să primească amenzi de până la 1.000 de lei.

Amenzi de 45.000 de lei pentru românii care abandonează obiecte de mobilier în fața blocului. Cum poți scăpa de mobila veche

Măsură a fost amânată timp de 15 ani, termenul limită pentru implementare este acum foarte aproape. Prețurile pentru repartitoare pornesc de la 70 de lei cu TVA inclus, la care se adaugă montarea acestora și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică presupune cheltuieli de cel puțin 125 de lei.

Contractul pentru montarea repartitoarelor se încheie doar cu asociația de proprietari, nu cu fiecare proprietar în parte. Foarte multe asociații au votat însă împotriva acestei investiții, dar autoritățile locale pot impune sancțiuni asociației de proprietari dacă termenul limită nu este respectat.

“Obligativitatea montării sistemelor de repartizare a costurilor este prevăzută în legislația națională încă din anul 2016, când Legea eficienței energetice nr. 121/2014, stabilea ca termen de montare a contoarelor/repartitoarelor de costuri data de 31.12.2016. Legiuitorul a prorogat succesiv acest termen, astfel încât cel mai recent termen de conformare (…) este 31.12.2023.

Mai mult, legea a fost modificată în sensul că echipamentele, respectiv contoarele şi repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanţă, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanţă sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanţă până la 1 ianuarie 2027, cu excepţia cazurilor în care asociaţiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil în condiţiile stabilite de acest act normativ”, arată ANRE.

Amenda pentru cine nu montează repartitoarele este de până la 1.000 de lei, iar Primăriil sunt cele care verifică instalările, cerând informații de la Asociațiile de Proprietari, și tot ele dau și amenzile.

O idee bună, dar aplicată prost, spune reprezentatul Federației Asociațiilor de Proprietari. Asta pentru că în Capitală, de exemplu, peste 65 la sută din rețeaua primară este mai veche de 25 de ani, iar posibilitatea de a opri caloriferele în orice moment ar aduce și mai multe pagube, scrie economica.net.

Citește și: Dispozitivul pe care e obligatoriu să îl ai în casă dacă locuiești la bloc. Se dau amenzi uriașe pentru cei care nu respectă această regulă

Radu Opaina, Federația Asociațiilor de Proprietari din România: „Cei care și-au pus anii trecuți renunță. Pentru că-s nemulțumiți, că doar nu renunță forțați. Manualul de utilizare al lor spune cu totul altceva. Acolo unde au fost inventate, în Europa de Nord, s-a inventat pentru reglarea confortului și nu al consumului, e o diferență foarte mare. Nu am bani suficienți să plătesc căldura la 26 de grade, vreau să plătesc mai puțin. Dau la 18-19 grade unde vreau eu și plătesc o factură cu 20-25% mai puțin, dar fac economie, nu închid caloriferele și fac distrugere”.

Cei care refuză repartitoarele vor fi amendați cu 1.000 de lei

Într-un bloc din Brașov sunt 218 garsoniere fără repartitoare. Proprietarii ar vrea să le monteze, dar costurile pentru echilibrarea și izolarea țevilor ar ajunge la aproximativ 1.500 de lei pe locuință. În Brașov sunt 98 de asociații de proprietari fără repartitoare.

Cornel Vasiloiu, președintele unei asociații de proprietari: „Lumea este de acord să își pună repartitoare, că alea nu costă mult. E problema de echilibrarea țevilor. Pe toate 40 de coloane costă cam 400 și ceva de mii de lei. Nu avem bani, lumea nu are bani”.

Conform legii, repartitoarele trebuie să poată fi citite de la distanță. Cei care au deja aparate instalate, dar care nu pot fi citite astfel, au timp să le schimbe până în 2027.

Nicoleta Chivulescu, reprezentant firmă de repartitoare: ”Repartitoarele de costuri se pot monta numai unitar, adică întreaga asociația de proprietari trebuie să-și aleagă un furnizor. Repartitoarele de costuri trebuie să însoțite de robinet cu termostat”.

Cei care refuză montarea aparatelor riscă o amendă de până la 1.000 de lei. Aproape 1,2 milioane de bucureșteni depind de energia termică furnizată de Termoenergetica. În toata țara, 64 de localități sunt conectate la sisteme centralizate de încălzire, dintre care 55 în mediul urban.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Joe Biden face o nouă gafă într-un discurs despre condițiile meteorologice din Statele Unite
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!