În ultimii ani, companii precum Philip Morris International („PMI”) alocă fonduri pentru știință, cercetare și tehnologie pentru a îmbunătăți ofertele de produse care aduc beneficii atât societății, cât și afacerii în ansamblu.
La Technovation, conferința organizată de Philip Morris International în clădirea The Cube, centrul său de cercetare și dezvoltare, reprezentanții companiei au prezentat cele mai recente tendințe din industrie și au subliniat accentul pe care continuă să îl pună pe tranziția către produse care nu ard tutunul.
Compania, care vinde tutun încă din 1847, înțelege nevoia unei lumi fără țigări și a decis în urmă cu un deceniu să contribuie la construirea unui viitor fără fum. La baza acestei decizii au stat îngrijorătoarea creștere a ratei fumatului la nivel mondial și pericolul pe care îl reprezintă acest obicei pentru sănătatea umană. De aceea, printr-o mișcare revoluționară pentru industria care a consacrat-o, PMI a investit încă din 2008 peste nouă miliarde de dolari în cercetarea și dezvoltarea alternativelor fără fum.
Deja aproximativ 30 % dintre fumătorii din Japonia au trecut la produsele fără fum, iar alte țări au politici care îi încurajează pe fumători să facă o schimbare, a declarat directorul executiv al Philip Morris International, Jacek Olczak. Potrivit acestuia, la PMI lucrează aproximativ 80.000 de oameni, iar peste 1.500 dintre aceștia sunt oameni de știință care efectuează cercetări în domeniul produselor fără fum. Datorită muncii lor peste 19 milioane de oameni au ales schimbarea.
Desigur, inovația nu este ușor de acceptat și este privită cu scepticism. Ideea a fost subliniată și de Tommaso Di Giovanni, VP International Comms & Engagement din cadrul companiei, care a spus că reducerea riscurilor începe cu dorința omenirii de a inova pentru mai bine.
Gregoire Verdeaux, Senior Vice President External Affairs al PMI a vorbit despre reglementarea produselor fără fum și a reconfirmat, la rândul lui, faptul că inovația este pe primul loc între prioritățile actuale ale companiei. Tot el a subliniat, însă, și nevoia de colaborare cu autoritățile pentru ca eforturile conjugate să nu fie în zadar.
„Marea majoritate a legilor au fost făcute în anii 80 și 90… Inovația este pe primul loc, dar reglementările accelerează lucrurile”, a spus Verdeaux.
El a mai spus că Turcia, Mauritius, Argentina, Brazilia, Regatul Unit, Japonia, Norvegia, Islanda, Noua Zeelandă, Suedia au experimentat produse fără fum din diferite categorii.
De asemenea, Verdeaux a atins și problema produselor ilegale care trebuie contracarate.
În 1997, un punct central de acțiune de pe agenda ONU a fost de a reduce efectul negativ al tutunului în viitor. Philip Morris International (PMI) este singura companie care s-a angajat să facă această tranziție și să investească în știință, cercetare și tehnologie pentru a oferi produse mai puțin dăunătoare pentru fumători. Mesajul companiei este clar: dacă nu fumați, nu începeți; dacă fumați, renunțați; dacă nu renunțați, treceți la alternativele fără fum.
În prezent, 82 de piețe sunt acoperite de produsele fără fum PMI, iar 19,7 milioane de adulți din întreaga lume au trecut complet de la țigări la aceste alternative mai bune decât continuarea fumatului.
Până în 2025, compania își propune ca 40 de milioane de adulți fumători, care altfel ar continua să fumeze, să facă tranziția spre produsele lor fără fum și să crească profitul provenit din acest tip de produse la 50% din totalul veniturilor sale.