Sebastian Burduja: Facturile la energie rămân compensate cel puțin până în martie 2024

Românii pot răsufla ușurați. Facturile la energie rămân compensate cel puțin până în martie 2024, dă asigurări ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Filip Stan
07 nov. 2023, 14:27
Sebastian Burduja: Facturile la energie rămân compensate cel puțin până în martie 2024

Statul român caută soluții pentru ca românii să beneficieze și iarna aceasta de facturi compensate la curent electric și gaze. Ministrul Energiei dă asigurări că  facturile la curent electric și gaze vor fi compensate până în luna martie 2024. Schema guvernamentală de compensare prevede existența acesteia până în 2025, iar povara pe buget va fi din ce în ce mai mică pe măsură ce prețurile în piață scad, explică Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că una dintre soluțiile pentru menținerea compensării și ajutorarea companiilor din energie este un acord între stat, furnizori de energie și bănci. O primă întâlnire între furnizori, reprezentanții băncilor și reprezentanții ministerului Energiei a avut loc deja pentru a ”facilita un parteneriat între companiile de furnizare și instituțiile financiar-bancare pentru accesarea finanțărilor la un cost cât mai redus. Discutăm de un produs de factoring, pe baza unor convenții tripartite”, transmitea ministrul Energiei.

”Furnizorii cumpără energie electrică și gaze la un preț, iar prețul de pe facturile noastre de la finalul lunii este mult mai mic. Această diferență este acoperită, în primă fază de furnizori și ulterior statul român decontează aceste sume în baza unor verificări ale ANRE”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Europa FM.

Citește și: Anunțul care va da fiori românilor care stau la bloc: „Întreținerea la iarnă va fi mai scumpă cu 50%, chiar dacă nu a crescut gigacaloria”

Decontările asociate compensării și plafonării prețurilor la energie sunt întârziate, iar furnizorii de energie sunt nevoiți să se împrumute de la bănci pentru a-și asigura lichiditățile.

”Pentru că statul român, din cauza acestor contrângeri bugetare, nu a reușit să fie cu plățile la zi, furnizorii se împrumută pentru a acoperi acest deficit de lichiditate. Costurile împrumuturilor sunt suportate de către companiile din furnizare, ca până acum, important este să asigurăm această disponibilitate din partea sectorului bancar de a finanța sectorul energetic. Și asta se întâmplă dacă băncile au certitudinea că aceste sume vor fi plătite de către statul român și vor fi plătite într-un termen rezonabil”, a mai spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citește: Marcel Boloş: „Bugetul Educaţiei pentru 2024 va fi cu 57 % mai mare. Un buget consistent este alocat şi Sănătăţii”

 

Sebastian Burduja: România are cel puţin 10 premiere europene în sectorul gazelor. Proiectul Neptun Deep e fabulos

„România are, cred, cel puţin 10 premiere europene în sectorul gazelor naturale. Suntem a 3-a piaţă a gazelor din lume, asta este o istorie certă. Suntem ţara care a avut prima staţie de comprimare de gaze, primul zăcământ de înmagazinare de gaze, prima staţie de reglare şi măsurare a gazelor, prima ţară care a exploatat gazele din Marea Neagră, proiectul companiei BSOG (Black Sea Oil & Gas n.r). Şi, desigur, suntem pe punctul de a deveni, din 2027, primul producător de gaze din Europa. Proiectul Neptun Deep este proiectul fanion al sectorului de gaze din România, dar nu numai din România, pentru că, atunci când vorbim de un potenţial de peste 100 de miliarde de normal metri cubi, vorbim despre un potenţial pentru Europa de a-şi asigura o securitate cum n-a mai avut până acum”, a spus Burduja la Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, potrivit Agerpres.

Ministrul a subliniat că Neptun Deep „este un proiect fabulos”, care necesită un efort coerent din partea statului român pentru ca acesta să avanseze în calendarul asumat. „Vorbim despre un proiect cu adevărat fabulos şi felicit iniţiatorii, cele două companii, OMV Petrom şi Romgaz. Ştiu că nu este uşor, ştiu că necesită un efort coerent din partea statului român pentru a avansa acest proiect în calendarul asumat şi mai ştiu că fiecare zi contează. Deci, vă rog să contaţi şi dumneavoastră pe sprijinul Ministerului Energiei în a accelera toate procedurile necesare, tot ceea ce depinde de noi, dar şi de alte instituţii ale statului, pentru că atunci când vine vorba de 10 miliarde metri cubi producţia anuală adiţională pentru România înseamnă o mare, mare şansă de dezvoltare. Mi-aduc aminte că, atunci când aţi prezentat proiectul, ne-aţi spus că platforma va fi la o înălţime care echivalează cu de şase ori coloana fără sfârşit a lui Constantin Brâncuşi. Şi mi-a rămas chestiunea asta în minte şi mi-am amintit de cuvintele marelui Constantin Brâncuşi care spunea: una este să vezi până departe, alta este să mergi până departe. Până acum am văzut până departe, am văzut potenţialul acestor mari investiţii pentru România şi pentru Europa. Rămâne să şi mergem până acolo şi de multe ori e mult mai greu să ajungi decât să îţi propui şi să vezi”, a afirmat Sebastian Burduja.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Parcul unicat din București de care majoritatea locuitorilor n-au auzit. A fost reabilitat, e liniștit, curat și ferit de aglomerație
Capital.ro
S-A DAT ORDIN pentru România direct de la UE. Este obligatoriu până pe 15 OCTOMBRIE
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Atenție dacă vizitați această țară! Alertă de călătorie de la MAE!
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Filmul de pe Netflix care a primit toate aprecierile. Nicole Kidman joacă rolul principal
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă crede că ia la Română 😂
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Locuitorii de la granița cu Ucraina au fost avertizați că vor cădea obiecte din spațiul aerian! Oamenii au primit mesaj RO-ALERT!
Capital.ro
SCHIMBARE drastică pentru milioane de români. S-a aflat ce SE PREGĂTEȘTE: Este vorba de o decizie politică
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Cozile de tiruri se întind pe 14 kilometri la Vama Calafat
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!