Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat dat vot favorabil pentru adoptarea unui proiect de lege ce obligă utilizatorii de trotinete și biciclete electrice să aibă minim 16 ani, să aibă asigurare obligatorie și test de închiriere. De asemenea, este foarte probabil să fie introdusă și obligativitatea purtării echipamentului de protecție.
Citește și: Un copil de 13 ani a murit în timp ce se plimba cu trotineta într-un parc din București
Acest proiect de lege prevede că definiţia trotinetei electrice este „vehicul cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 2 kW”. Proiectul de lege stipulează, printre altele, ca, în cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plăţii, în aplicaţie să se introducă şi să se completeze un chestionar de cinci întrebări obligatorii, referitoare la legislaţia rutieră.
„Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani”, se arată într-un amendament al Comisiei juridice la acest proiect, potrivit Agerpres.
Bicicletele, trotinetele electrice şi mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare, mai prevede proiectul. De altfel, casca de protecție devine obligatorie pentru cei care folosesc biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, excepție făcând trotinetele închiriate.
„Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, atunci când se deplasează pe partea carosabilă, cu excepţia trotinetelor închiriate. Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor. În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plăţii, în aplicaţie se va introduce şi se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii referitoare la legislaţia rutieră”, mai arată proiectul.
Deputaţii din Comisia juridică urmează să ia în discuţie, săptămâna viitoare, un alt proiect de lege care să stabilească toate sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi cu privire la circulaţia pe drumurile publice a trotinetelor electrice.
Citește și: O femeie beată aflată pe trotinetă, lovită pe o trecere de pietoni din București