Legumele murate sunt preferatele noastre, dar prima oară ne gândim la castraveți, gogoșari, gogonele și altele. Știm, de aceea îți propunem să adăugăm pe lângă aceste legume și câteva fructe, ca mere, pere și struguri. Nu ai idee cum sunt fructele murate? Nicio problemă, pentru că azi îți propunem o rețetă care sigur te va da pe spate.
Citește și: Ghebe marinate la borcan! Rețeta de ciuperci murate pentru iarnă cu care bunicile din Bucovina fac ravagii
Tot ce ai nevoie este de fructe, câteva condimente, răbdare și dorință de a obține un preparat de invidiat. Această delicatesă poate fi servită alături de fripturile tale preferate. Nu vei regreta!
-1 kg de mere roșii;
-1 kg de mere verzi;
-1 kg de gutui;
-1 kg de pere verzi;
-1 kg de pere roșii;
-1 kg de struguri roșii;
-1 kg de struguri albi;
-3/4 morcovi;
-15 lingurițe de boabe de muștar;
-1 rădăcină de țelină;
-15 lingurițe de sare grunjoasă;
-15 lingurițe de boabe de piper;
-15 linguri de zahăr tos;
-1 lămâie;
-250 ml de oțet de 9 grade pentru fiecare litru de apă.
Se spală și se curăță foarte bine fructele și rădăcinoasele. Într-un bol cu apă rece se stoarce lămâia. Merele, gutuile și rădăcinoasele se taie felii și se pun în bolul cu apă și lămâie. În acest fel se va evita oxidarea lor. Se rup strugurii de pe ciorchine și se pun într-un bol. Frunzele de țelină se așează în borcane alături de o parte din rădăcinoase, feliile de fructe, iar deasupra se pun boabele de struguri.
Se toarnă apă rece în borcane, după care lichidul lor se golește într-o oală. Se măsoară cantitatea de lichid care a fost obținută și pentru fiecare și se adaugă oțet pentru fiecare litru de apă. Se pune oala pe foc și se adaugă sarea și zahărul în funcție de câte borcane sunt. Se lasă până ajunge în punctul de fierbere, iar după se adaugă boabele de piper și cele de muștar în borcane.
În momentul în care lichidul ajunge în punctul de fierbere se toarnă cu atenție în borcane. Se pun capacele pe borcane, se strâng foarte bine și se întorc cu susul în jos. Se așază în prosoape până la răcire. După ce s-au răcit foarte bine borcanele, acestea se pun în cămară pentru două săptămâni, apoi se pot consuma alături de preparate din carne și fripturi. Se recomandă să fie păstrate timp de un an.