Apare o nouă televiziune în România. Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat deciziile de autorizare pentru emisia pe satelit, respectiv în sistem digital terestru a noului post al Televiziunii Române, TVR Folclor, dedicat tradițiilor și patrimoniului național.
Sociatatea Română de Televiziune a transmis un comunicat prin care a anunțat lansarea noului post tv.
„Prin misiunea sa, noul post al Televiziunii Publice va contribui la promovarea și conservarea patrimoniului cultural și artistic al României, a talentelor din toate zonele, la educația culturală și la îmbunătățirea respectului pentru folclorul, tradițiile și obiceiurile românilor și ale minorităților naționale. Unul dintre principiile fundamentale ale TVR Folclor va fi grija pentru diversitatea culturală, religioasă și etnică prin furnizarea de programe cu conținut de interes pentru toate categoriile de public”, se arată într-un comunicat al SRTV.
Alături de „Tezaur folcloric”, una dintre cele mai longevive emisiuni TV din România, în grila TVR Folclor se regăsesc emisiuni de talent-show și de divertisment ca „Din muzica popoarelor”, „Cântec și Poveste”, „Tradiții” concerte și muzică populară, programe de spiritualitate, magazine agrare și utilitare etc.
La începutul anului, Consiliul de Administrație al SRTV a aprobat înființarea TVR Folclor, precum și a TVR Sport, iar cele două posturi au primit licențe din partea CNA ulterior, în ședința din data de 20 aprilie.
Postul public de televiziune TVR avea, la finele lui 2022, un număr de 2.094 de angajaţi, potrivit raportului de activitate publicat pe site-ul instituţiei. Salariile acestora au crescut de la 1 noiembrie. Este vorba despre indexarea cu un procent de 3,31%, datorată „indicelui de creştere a preţurilor de consum pentru perioada 1 aprilie – 30 septembrie”.
Postul public a cheltuit cu angajaţii, în 2022, suma de 48,3 milioane de euro (238,2 milioane de lei), ce reprezintă 47,9% din cheltuielile de exploatare. În 2023 nu a existat o rectificare bugetară clară, însă Ordonanță (OUG 90/2023) care servește aceluiași scop a dus la mărirea salariilor în televiziunea publică. Prin respectiva Ordonanţă, TVR a primit 42,8 milioane lei pentru domenii ca recreere, cultură și religie, potrivit Hotnews.