După un an de guvernare – alt aer

Asta respira romanii, dupa un an de guvernare USL - alt aer. O alta atmosfera - mai putina ura, mai putina instigare a unii contra altora, mai putina incrancenare, mai putina lipsa de perspectiva. Faceti un exercitiu simplu - aduceti-va aminte cum era Romania dupa primele luni ale anului trecut. Dupa protestele din ianuarie, care scosesera in strada zeci si zeci de mii de romani furiosi pe gesturile arogante si nesimtite ale fostului regim. Dupa gafele lui Basescu impotriva lui Raed Arafat si ale lui MRU impotriva batranilor blocati in case de nameti. Dupa intentia lui MRU de a lichida tot ce mai are statul in sertare, fara discernamant. Dupa razboaie nesfasriste cu media. Dupa tot mai multe semne de dezintegrare a PDL si dupa o lunga perioada in care majoritatea parlamentara nu mai reprezenta ce doreau romanii. O tara izolata, cu economia in pioneze, in care incepuse iar recesiunea si in care perspectivele politice erau sub-zero.
Dan Sultănescu
08 mai 2013, 08:27

Dincolo de cifrele macroeconomice din prezent (foarte bune, asa cum recunoaste chiar si Traian Basescu), dincolo de masurile de reparatie sociala (peste care se trece parca prea usor: salarii si pensii restituite, pensii indexate, ajutoare si subventii acordate etc), dincolo de iesirea din izolarea externa (da, Romania e perceputa altfel azi in Europa, si intr-un mod pozitiv) - ceea ce sintetizeaza cel mai bine un an de guvernare USL este atmosfera. O atmosfera mai relaxata, mai putin obsedata de fiecare gest politic si mai constructiva. Si o guvernare in care, spre deosebire de trecut, vedem o alta atitudine. Nu se mai promit marea cu sarea (va amintiti programul de guvernare din campanie? Era unul foarte echilibrat, cu putine promisiuni nerealiste...), se reactioneaza la gesturile gresite (vi-l amintiti pe Lificiu, anul trecut, ca a fost dat afara pentru ca a spus ca scumpirea la energie echivaleaza cu inchiderea unui bec in baie?), se incep proiecte care au nevoie de acord social larg (Constitutie, regionalizare). Nu se mai ignora parlamentul (o singura lege adoptata prin angajarea raspunderii intr-un an - ceea ce este deja decent). Nu se mai iau masuri unilaterale - iata ca se poate si crestere economica si reparatii sociale. Nu se mai transmite populatiei ca este vinovata de starea in care se afla economia - munca e mai degraba recompensata (celor care spun ca nu s-au luat decizii in favoarea crearii de locuri de munca le recomand sa fie mai atenti - economia e pe plus la cresterea numarului de locuri de munca, iar populatia angajata a crescut de la 4,9 milioane la 5,1 milioane; poate va creste in cativa ani sa depaseasca si  numarul de pensionari - asta ar fi cu adevarat ceva major).

Aceasta atitudine mai deschisa, mai dinamica, mai optimista se regaseste intr-un nou stil de comunicare - buget publicat online, prezentarea publica a starii natiunii; ministerele obligate sa isi afiseze cheltuielile public si sa anunte public posturile disponibile; folosire mai intensa a internetului; mai multa comunicare a premierului cu presa. Acest stil ajuta, chiar daca ii ia presei o parte din munitia folosita in ultimii ani - anume, lipsa de transparenta a guvernelor PDL. Ajuta si pentru ca arata ca scopul e guvernarea, nu pacalirea celorlalti.

Din acest tablou nu lipseste nici teza draga sustinatorilor USL - lupta impotriva regimului Basescu. Da, chiar daca omul e inca in functie, regimul sau este tot mai gol si tot mai searbad. Bucata cu bucata, el este demantelat si distrus. Piesa cu piesa, lui Traian Basescu i se limiteaza puterea, intr-un stil care, desi poate genereaza nelamuriri in media, genereaza cu siguranta rezultate. Traian Basescu a fost scos din puterea executiva, i s-a luat controlul asupra Parlamentului, i s-a luat exclusivitatea din justitie (da, chiar si aici, pentru ca “regimul Morar” a fost inlocuit) si din politica externa; grupurilor sale apropiate i s-a taiat influenta - din cultura, din energie, din media, din zone cheie din economie; baronii si-au pierdut puterea locala; PDL insusi a devenit o gluma... Sigur, Palatul Cotroceni este inca ocupat - dar “presedintele-jucator” a disparut. Or, pana la urma, asta se vede si in atmosfera despre care vorbeam.

De pe urma acestui bilant poate castiga toate lumea. Victor Ponta si Crin Antonescu, in primul rand, pentru ca demonstreaza tuturor ca proiectul functioneaza - Ponta ramane premier sustinut puternic, iar Crin poate castiga pe acest fond presedintia, anul viitor. Ar putea castiga si media, pentru ca, pe fondul oboselii generale fata de teme politice, media are sansa de a-si gasi zone noi de exprimare - utile si interesante pentru public. Opozitia are sansa unei perioade de reconstructie si redefinire. Chiar si Traian Basescu, daca mai are ceva rational, poate castiga dintr-un joc in care evita sa mai fie raul absolut si isi cauta zone de afirmare a unei utilitati sociale (in prezent, e greu de imaginat asa ceva, dar viitorul poate fi imprevizibil). Iar romanii chiar au sansa unei vieti ceva mai relaxate si a unei atmosfere mai respirabile...

Dincolo de cifrele macroeconomice din prezent (foarte bune, asa cum recunoaste chiar si Traian Basescu), dincolo de masurile de reparatie sociala (peste care se trece parca prea usor: salarii si pensii restituite, pensii indexate, ajutoare si subventii acordate etc), dincolo de iesirea din izolarea externa (da, Romania e perceputa altfel azi in Europa, si intr-un mod pozitiv) – ceea ce sintetizeaza cel mai bine un an de guvernare USL este atmosfera. O atmosfera mai relaxata, mai putin obsedata de fiecare gest politic si mai constructiva. Si o guvernare in care, spre deosebire de trecut, vedem o alta atitudine. Nu se mai promit marea cu sarea (va amintiti programul de guvernare din campanie? Era unul foarte echilibrat, cu putine promisiuni nerealiste…), se reactioneaza la gesturile gresite (vi-l amintiti pe Lificiu, anul trecut, ca a fost dat afara pentru ca a spus ca scumpirea la energie echivaleaza cu inchiderea unui bec in baie?), se incep proiecte care au nevoie de acord social larg (Constitutie, regionalizare). Nu se mai ignora parlamentul (o singura lege adoptata prin angajarea raspunderii intr-un an – ceea ce este deja decent). Nu se mai iau masuri unilaterale – iata ca se poate si crestere economica si reparatii sociale. Nu se mai transmite populatiei ca este vinovata de starea in care se afla economia – munca e mai degraba recompensata (celor care spun ca nu s-au luat decizii in favoarea crearii de locuri de munca le recomand sa fie mai atenti – economia e pe plus la cresterea numarului de locuri de munca, iar populatia angajata a crescut de la 4,9 milioane la 5,1 milioane; poate va creste in cativa ani sa depaseasca si  numarul de pensionari – asta ar fi cu adevarat ceva major).

Aceasta atitudine mai deschisa, mai dinamica, mai optimista se regaseste intr-un nou stil de comunicare – buget publicat online, prezentarea publica a starii natiunii; ministerele obligate sa isi afiseze cheltuielile public si sa anunte public posturile disponibile; folosire mai intensa a internetului; mai multa comunicare a premierului cu presa. Acest stil ajuta, chiar daca ii ia presei o parte din munitia folosita in ultimii ani – anume, lipsa de transparenta a guvernelor PDL. Ajuta si pentru ca arata ca scopul e guvernarea, nu pacalirea celorlalti.

Din acest tablou nu lipseste nici teza draga sustinatorilor USL – lupta impotriva regimului Basescu. Da, chiar daca omul e inca in functie, regimul sau este tot mai gol si tot mai searbad. Bucata cu bucata, el este demantelat si distrus. Piesa cu piesa, lui Traian Basescu i se limiteaza puterea, intr-un stil care, desi poate genereaza nelamuriri in media, genereaza cu siguranta rezultate. Traian Basescu a fost scos din puterea executiva, i s-a luat controlul asupra Parlamentului, i s-a luat exclusivitatea din justitie (da, chiar si aici, pentru ca “regimul Morar” a fost inlocuit) si din politica externa; grupurilor sale apropiate i s-a taiat influenta – din cultura, din energie, din media, din zone cheie din economie; baronii si-au pierdut puterea locala; PDL insusi a devenit o gluma… Sigur, Palatul Cotroceni este inca ocupat – dar “presedintele-jucator” a disparut. Or, pana la urma, asta se vede si in atmosfera despre care vorbeam.

De pe urma acestui bilant poate castiga toate lumea. Victor Ponta si Crin Antonescu, in primul rand, pentru ca demonstreaza tuturor ca proiectul functioneaza – Ponta ramane premier sustinut puternic, iar Crin poate castiga pe acest fond presedintia, anul viitor. Ar putea castiga si media, pentru ca, pe fondul oboselii generale fata de teme politice, media are sansa de a-si gasi zone noi de exprimare – utile si interesante pentru public. Opozitia are sansa unei perioade de reconstructie si redefinire. Chiar si Traian Basescu, daca mai are ceva rational, poate castiga dintr-un joc in care evita sa mai fie raul absolut si isi cauta zone de afirmare a unei utilitati sociale (in prezent, e greu de imaginat asa ceva, dar viitorul poate fi imprevizibil). Iar romanii chiar au sansa unei vieti ceva mai relaxate si a unei atmosfere mai respirabile…

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Destinația exotică cu plaje de vis și temperaturi perfecte în aprilie. Este locul perfect pentru relaxare și aici pare că timpul stă pe loc
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Gara din România prin care au trecut toți regii țării. A fost construită după modelul celor din Italia și se spunea că seamănă izbitor cu cea din Verona. Astăzi e unul dintre cele mai importante noduri feroviare
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Devine interzis pentru românii care stau la bloc. Trebuie să anunțe cu cel puțin 30 de zile înainte
Playtech.ro
Trei cutremure în România, în mai puțin de 4 ore. Cel mai puternic, produs într-o zonă atipică
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Sfaturile unui fost ofițer KGB pentru Europa: „Nu trebuie să mai fie pasivă. Are toate atuurile pentru a zdrobi Rusia ca pe un gândac”| INTERVIU
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie 2025: Taurii se gândesc la viitor
Spynews
Armin Nicoară a fost alături de soția lui, Claudia Puican, în timpul nașterii. Cum s-a simțit când și-a văzut băiatul: „Sunt fericit”
Evz.ro
Actor celebru, probleme cu cămătarii. Și-a folosit nevasta ca să scape
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine sunt românii care primesc DOUĂ PRIME de Paște! Sumele vor fi virate săptămâna viitoare
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
A treia recalculare a pensiilor. Majorări de 1.000 de lei, până de Paște, anunțate de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii