Victor Ponta a apreciat că nu sunt suficiente doar măsuri de prevenţie din partea autorităţilor pentru a stopa hoţii de fier vechi, fiind necesare schimbarea practicii instanţelor din România în ce priveşte furtul de fier vechi.
„În ultimii ani nu avem condamnări sau avem 3-4 condamnări cu suspendare pentru cei care au furat infrastructură feroviară. Aici sper că poate ministrul de Justiţie, prin Consiliul Superior al Magistraturii, va solicita o strategie prin care aceste infracţiuni extrem de grave să primească pedepse adecvate. Cât timp nu le este frică să fure cale ferată, normal că o să se întâmple în continuare„, a declarat, miercuri, Victor Ponta.
Până atunci, Ministerul Transporturilor intenţionează să introducă un sistem de supraveghere a căii ferate Bucureşti-Constanţa care să nu mai necesite prezenţa continuă şi masivă a jandarmilor pe tronsoanele de cale ferată. „Există la Ministerul Transporturilor o gândire referitoare la un sistem modern de supraveghere a integrităţii liniilor de cale ferată (…) Suntem în secolul XXI. Soluţia nu e să plantezi un jandarm din 100 în 100 de metri. Există mijloace moderne de supraveghere”, a conchis Ponta.
Circa 350 de jandarmi au fost mobilizaţi pentru a păzi calea ferată Bucureşti-Constanţa împotriva hoţilor de componente metalice, pe durata minivacanţei de 1 Mai şi Paşti. Măsura a fost luată după ce timp de mai mulţi ani, circulaţia trenurilor a fost grav afectată de către furturile de pe acest tronson.
Timp de câteva zile, 350 de jandarmi patrulează în zonele vulnerabile care au fost afectate cel mai mult de către furturi în ultimii ani, îndeosebi pe porţiunea Bucureşti-Lehliu.
Au fost supravegheate aşa-numitele „dulapuri de componente” care controlează macazele şi barierele, mai ales că aceste dulapuri au fost principala ţintă a hoţilor. Operaţiunea de supraveghere a fost un succes temporar întrucât nu s-a mai înregistrat niciun furt pe durata supravegherii intensive. Ulterior însă, trenurile pe această rută au început să aibă din nou întârzieri majore.