Alertă meteo. Ninsori viscolite la munte în următoarele ore DOCUMENT

România trece direct la iarnă cel puţin în zona muntoasă, unde un ciclon polar aduce căderi de zăpadă, viscol şi temperaturi scăzute. Deja ninge pe Transalpina, în zona Rânca, dar şi pe Transfăgărăşan.
Filip Stan
11 nov. 2023, 10:14
Alertă meteo. Ninsori viscolite la munte în următoarele ore DOCUMENT
Avertizare meteo de vreme rea în weekend. COD GALBEN de viscol la munte

UPDATE Alertă meteo. Pe platoul Bucegilor, s-a așternut deja un strat subțire de zăpadă, iar ceața face ca vizibilitatea să fie extrem de redusă, la cel mult 15-20 de metri.

Temperatura la orele prânzului era în jur de 0 grade Celsius, însă prognoza emisă de meteorologi nu este în favoarea turiștilor care și-ar fi dorit să urce pe munte weekendul acesta.

„Avertizăm turiștii să fie foarte atenți în alegerea traseelor și să nu se aventureze pe traseele care ar putea să e pună probleme. Trebuie să fie foarte bine echipați și antrenați pentru această perioadă a anului”, anunță salvamontiștii.

Și în stațiunea Rânca din Gorj a nins pentru prima oară în acest sezon, iar drumarii deja au scos utilajele pentru a curăța șoselele de zăpada care s-a așternut în câteva ore.

Este alertă meteo de cod galben de ninsori viscolite la munte, dar și vânt puternic în celelalte regiuni. Avertizarea este valabilă în intervalul 11 noiembrie, ora 17.00-12 noiembrie, ora 18.00.

La peste 1400 m vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ (20…30 l/mp) și se va depune strat de zăpadă mai consistent în Carpații Orientali. La munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…100 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

Șoferilor li se recomandă să ruleze cu viteză adaptată condițiilor de drum, să nu bruscheze comenzile vehiculului, să crească distanța între vehicule, să se asigure corespunzător înaintea schimbării benzii sau a direcției și să nu staționeze pe banda de urgență a autostrăzilor.

Alertă meteo. Se strică vremea din această după amiază. Avertizare meteo pentru ploi în nordul și nord-estul țării, intensificări ale vântului în mai multe regiuni și ninsori în Carpații Orientali, începând de sâmbăta seara, 11 noiembrie, până duminică, 12 noiembrie.

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului, predominant ninsori la munte la peste 1. 400 m, temporar viscol la peste 1700 m

Un ciclon puternic va afecta țara noastră până duminică. În Maramureș, Crișana, nord-estul Transilvaniei și în nordul și centrul Moldovei, ploile vor continua la noaptea și mâine, iar local cantitățile de apă vor atinge 15 – 20 l/mp.

În zonele de munte, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, care se vor extinde pe parcursul nopții, odată cu pătrunderea unei mase de aer rece dinspre nord-vest, anunţă ANM

Vântul va avea intensificări în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, cu viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona montană vor fi precipitații mixte, iar la peste 1400 m vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ (20…30 l/mp) și se va depune strat de zăpadă mai consistent în Carpații Orientali. La munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…100 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

Val de aer polar, primele zăpadă consistentă în România. Va ninge viscolit la munte. Ce spune şefa ANM despre ninsorile din Bucureşti

Notă: Unele intensificări ale vântului cu viteze de 45…55 km/h vor fi și în restul teritoriului. În dimineața zilei de duminică în zonele joase din estul Transilvaniei și Maramureș, trecător vor fi precipitații mixte.

ANM-Diverse-Avertizare-Generala-231111095550

Atenție! Dacă trebuie să călătoriți cu mașina la munte sau în Bucovina, e recomandat să aveți montate anvelopele de iarnă! În timpul nopții, în nordul Carpaților Orientali, limita ninsorilor va coborî până la 800 – 1000 m, iar în pasurile montane din regiune se va circula în condiții de iarnă.

În zonele înalte din nordul țării, la peste 1500 m, vor fi perioade cu ninsoare puternică și, local, se va depune strat consistent de zăpada, cu grosimi de până la 15 – 30 cm.
Câțiva fulgi amestecați cu ploaie pot să apară, trecător, și la altitudini ceva mai joase, în special în nord-estul Transilvaniei și în partea de vest a Bucovinei.
De asemenea, noaptea și în prima parte a zilei de duminică vor fi intensificări ale vântului în nordul, centrul, sudul și estul țării, cu rafale de până la 50 – 70 km/h. Pe culmile înalte de munte, dar și în unele zone subcarpatice, viteza vântului la rafală va atinge 80 – 120 km/h, viscolind ninsoarea.

Ninsorile și viscolul continuă și duminică
Duminică, vântul va avea intensificări în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în sudul Transilvaniei. Se vor raporta viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h.

În același timp, în zona Carpaților Orientali va continuă să ningă abundent. Aici, stratul de zăpadă va mai crește. Tot la munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…110 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

În Capitală, sâmbătă, vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări noaptea, când la rafală se vor atinge viteze în general de 55…60 km/h. Cerul va prezenta înnorări la începutul intervalului, când trecător va ploua slab, apoi se va degaja treptat. Temperatura minimă va fi de 4…6 grade.

Și duminică vremea va fi mohorâtă în București în cea mai mare parte a intervalului. Vântul va avea rafale în general de 55…60 km/h. Cerul va fi variabil
spre mai mult senin, iar temperatura maximă va fi de 14…15 grade.

Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni: În general, temperaturi mai mari decât ar fi normal
După o săptămână în care temperaturile vor fi normale pentru luna noiembrie, cu ploi multe, vremea devine mai caldă, potrivit prognozei pe următoarele 4 săptămâni, transmisă vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Săptămâna 13 – 20 noiembrie

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării, posibil uşor mai coborâte în zonele montane dar şi uşor mai ridicate în extremitatea de sud a ţării. Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Ciclon polar peste România. Vor fi ploi, lapoviță și ninsori, dar și ger în următoarele zile

Săptămâna 20 – 27 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

Săptămâna 27 noiembrie – 4 decembrie

Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 4 – 11 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'